Európa Kulturális Fővárosa 2024

Európa Kulturális Fővárosa 2024 

Bad Ischl és a Salzkammergut régió 2024-ben – az észtországi Tartuval és a norvégiai Bodø-vel együtt – Európa Kulturális Fővárosa lesz.
Menő kulturális centrum nyílik a veszprémi várban

Menő kulturális centrum nyílik a veszprémi várban 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa fejlesztéseként - a nemrég megnyílt ActiCity tánc és mozgásművészeti központ után - hamarosan új multifunkcionális művészeti és kulturális központ nyílik Veszprémben.
A kultúra „szuperévére” készül Felső-Ausztria

A kultúra „szuperévére” készül Felső-Ausztria 

Az elmúlt héten került sor Ausztria legnagyobb nemzetközi beutaztató workshopjára, - az Austrian Travel Business (atb23) rendezvényeire, - amelyre 350 utazásszervező és médiaképviselő érkezett több mint 40 országból. A kétnapos üzleti kapcsoltépítést szolgáló bécsi fórum után a résztvevőknek lehetősége nyílt tanulmányutak keretében testközelből is megismerkedni az alpesi ország csodálatos turisztikai kínálatával. Az egyik ilyen tanulmányút Felső-Ausztriába vezetett, amelynek témája a 2024-es kulturális „szuperév” eseményei és programjai voltak - írja a GD Consulting. 
Új tanulmányok hazai szakemberek tollából az EKF-ről

Új tanulmányok hazai szakemberek tollából az EKF-ről 

Elkészült a „Turisztikai és Vidékfejlesztési Tanulmányok" (TVT) folyóirat 2023/1 Európa Kulturális Fővárosa tematikus száma a TVT Szerkesztősége, valamint a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara összefogásának köszönhetően - tájékoztatta lapunkat a folyóirat szerkesztősége.
A kulturális turizmus fellendülésére számít hazánk Horvátországból

A kulturális turizmus fellendülésére számít hazánk Horvátországból 

Horvátországi érdeklődőket is várnak a Veszprém-Balaton 2023 (VEB2023) Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozatra - mondta Markovits Alíz, a rendezvény lebonyolításáért felelős Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a zágrábi Liszt Intézetben kedden horvát újságíróknak rendezett bemutatón.
Lettországi város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2027-ben

Lettországi város lesz Európa Kulturális Fővárosa 2027-ben 

Az Európai Bizottság illetékes testülete három lettországi város pályázatainak értékelését követően Liepaját javasolta Európa egyik kulturális fővárosa címére 2027-ben - közölte a brüsszeli testület kedden.
Irodalmi fesztivállal indul a veszprémi EKF nulladik éve

Irodalmi fesztivállal indul a veszprémi EKF nulladik éve 

A február 25-e és 27-e között megtartott esemény három nap alatt nyolc helyszínen közel 60 művészeti produkciót, előadást és koncertet vonultat majd fel Veszprém belvárosában.
Európa kulturális fővárosai 2022-ben

Európa kulturális fővárosai 2022-ben 

Január elejétől egy éven keresztül a luxembourgi Esch-sur-Alzette, a litvániai Kaunas, valamint a vajdasági Újvidék viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet - közölte az Európai Bizottság hétfőn.
Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az EKF-re

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az EKF-re 

A három belvárosi szálloda bővítésére mintegy 1,8 milliárd forintot költenek a beruházók, amelyből 800 millió forint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása egy sikeresen zárult pályázat után - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.
Csatlakozott Hévíz az EKF 2023-hoz

Csatlakozott Hévíz az EKF 2023-hoz 

Megnyílik az esély arra, hogy a térségben az ország egyik legjelentősebb kulturális-kreatív régióját hozzák létre - írja a Termál Online.

Új attrakciók az EKF-re Veszprémben 

Digitális élményközpont kialakítása is szerepel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program tervei között, a létesítményben a magyar és a nemzetközi képzőművészet klasszikusait mutatják majd be a modern technika segítségével - jelentette be csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján a program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

A norvégiai Bodo városa is Európa Kulturális Fővárosa lehet 2024-ben 

A finnországi Turku és egy később megnevezett osztrák város mellett egy éven keresztül a norvégiai Bodo városa is Európa Kulturális Fővárosa lehet 2024-ben - közölte egy névtelenséget kérő uniós forrás csütörtökön.

Európa Kulturális Fővárosai 2019-ben... 

2019. január 1-jétől egy éven át Plovdiv (Bulgária) és Matera (Olaszország) osztozik az Európa Kulturális Fővárosa címen.

Győr, Debrecen és Veszprém készülhet a második fordulóra 

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért folyik a verseny.

Változások éve Linzben 

A város turisztikai szervezetének, a Linz Tourismusnak már nem az informálás az első számú feladata, hanem a városban lakók és a látogatók kíváncsiságának felkeltése, újszerű gondolatokhoz és reflexiókhoz történetek „szállítsa”.

Egy máltai és egy holland város viselheti az Európa kulturális fővárosa címet 2018-ban 

Január elejétől egy éven keresztül a hollandiai Leeuwarden és a máltai Valletta viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet - közölte az Európai Bizottság szerdán.

Még lehet pályázni az Európa Kulturális Fővárosa címre 

Még egy hónapig, december 20-ig küldhetik be pályázatukat az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) azok a hazai települések, amelyek pályázni kívánnak a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre - tájékoztatta a Kultúráért Felelős Államtitkárság az MTI-t.

Székesfehérvár is pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért 

Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyeréséért - jelentette be a település polgármestere. 

Európa Kulturális Fővárosa: naprakész információk az egri pályázatról 

Eger Önkormányzata az eger.hu oldalon, kiemelt felületen biztosít információt, folyamatosan frissülő tartalmat az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázattal kapcsolatos munkáról.

A balatoni térséggel együtt pályázik Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa címre 

Együttműködési megállapodást kötött az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó Veszprém városa és a Balatoni Szövetség közös kulturális alapú térségfejlesztési elképzelésekről a szövetség szerdai hévízi közgyűlésén - közölte a város polgármestere.

Letett az Európa Kulturális Fővárosa címről Miskolc 

Miskolc letett arról, hogy pályázzon az Európa Kulturális Fővárosa címre - közölte a város polgármesteri hivatalának szóvivője.

Így pályázik Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa címre 

Debrecen célja a tehetség és az érdeklődők városba vonzása lesz, ha elnyeri a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. Nézze meg a nyertes arculattervezési pályázatot!

Tárcaközi bizottság jött létre a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat lebonyolítására 

2023-ban ismét egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet, ennek előkészítésére tárcaközi bizottságot hozott létre a kormány Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter vezetésével - közölte a kultúráért felelős államtitkárság.

Szombathely is Európa Kulturális Fővárosa lehet 

Szombathely is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre - mondta el szerdán a vasi megyeszékhely kultúráért felelős alpolgármestere.

Együtt lesz kulturális főváros Újvidék és Temesvár 

Temesvár és egy görög város mellett Újvidék lesz Európa kulturális fővárosa 2021-ben. Ez az első alkalom, hogy uniós tagjelölt országból kapja meg valaki a címet. Magyar település legkorábban 2023-ban lehet újra európai kulturális főváros.

Temesvár lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa 

Legalábbis az egyik, hisz öt esztendő múlva már három város is viselheti majd a megtisztelő címet. Romániában a kiírás első körében 14 város nevezett, a döntőre viszont csak négyen maradtak: Temesvár, Bukarest, Nagybánya, Kolozsvár. A győztes várost pénteken délután a román főváros Nemzeti Könyvtárában nevezte meg Steve Green, az uniós zsűri elnöke.

Európa kulturális fővárosa lesz Gödöllő? 

2023-ban Európa egyik kulturális fővárosa lehet Gödöllő, miután a képviselő-testület csütörtöki ülésén a pályázat beadása mellett döntött. A város lakossága ugyan kevesebb, mint ötvenezer fő, de gazdag a kulturális élete és sok a történelmi látnivaló a településen. 

Eger is esélyes az Európa Kulturális Fővárosa címre 

Eger is pályázik a 2023-ban esedékes Európa Kulturális Fővárosa címre, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén egyhangúlag támogatta a hevesi megyeszékhely közgyűlése.

Tokaj is ringbe száll az Európa Kulturális Fővárosa címért 

Tokaj is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre - jelentették be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város és a térség vezetői sajtótájékoztatón pénteken a Tisza-parti településen.

Jó esélye van Debrecennek az Európa Kulturális Fővárosa címre 

Debrecen megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, amelyet egy brit várossal együtt tölthet be - jelentette be a település polgármestere pénteken a térség országgyűlési képviselőivel tartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

Melyik magyar település legyen Európa egyik kulturális fővárosa? 

Magyar település lesz Európa egyik kulturális fővárosa 2023-ban, a cím elnyerésére már idén lehet pályázni - jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Pécsen, amely 2010-ben viselte az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet.

Wroclawban most minden a kultúráról szól 

Megnyitották vasárnap délután a dél-nyugat-lengyelországi Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozatot, a címet a városnak Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos adta át.

Ez a két kulturális fővárosa lesz 2016-ban Európának 

A lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz 2016-ban Európa két kulturális fővárosa - írta közleményében az Európai Bizottság.

Romániai városok versenyeznek az Európa Kulturális Fővárosa címért 

Négy romániai város, Bukarest, Nagybánya, Kolozsvár és Temesvár pályázhat az Európa Kulturális Fővárosa címre 2021-ben - jelentették be pénteken a román kulturális minisztériumban.

Söréről híres cseh település Európa idei kulturális fővárosa 

Háromnapos nagyszabású ünnepséggel indítja programját január közepén a nyugat-csehországi Pilsen (Plzen), amely a belgiumi Mons városával együtt az Európa Kulturális Fővárosa címet viseli 2015-ben. A programsorozat keretében az év végéig a cseh városban több mint 600 rendezvényre kerül sor - közölték a rendezők kedden Prágában sajtótájékoztatón.

Velence nem akar Európa kulturális fővárosa lenni 

Velence polgármestere visszaléptetné városát az Európa kulturális fővárosa címre jelöléstől. A lagúnák városa eredetileg a 2019-es évre pályázott erre.

Több tucat eseménnyel indult az EKF Kassán 

Több tucat változatos kulturális eseménnyel, köztük magyar részvételű és vonatkozású programokkal kezdődött, este pedig szabadtéri koncertekkel zárult az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) eseményfolyam hét végi nyitányának első napja szombaton Kassán.

Kezdődik az EKF programsorozat Marseille-ben és a provence-i régióban 

Mintegy szász kulturális rendezvénnyel nyílt meg szombaton a fő helyszínt, Marseille-t is magába foglaló dél-franciaországi Provence régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amelytől elsősorban imázsjavítást remél a tengerparti város.

Új útikönyv jelent meg Kassáról 

Huszonhat év után új útikönyv jelent meg a szlovákiai Kassáról abból az alkalomból, hogy a település 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lesz.

Megnyitották Mariborban a kulturális évadot 

Óriási világító feliratokkal, lézershow-val és fényekkel "újjáépített" történelmi városfalakkal köszöntötte a szlovéniai Maribor szombaton este az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) évad nyitányát, amelyen az Európai Bizottság kulturális biztosa és a szlovén államelnök is jelen volt; az utóbbi beszédét egy bekiabáló megpróbálta megzavarni.

Megint hallatott magáról a Pécsett élő holland biciklis kalandor 

Simon Wintermans sikeresen befejezte küldetését: idén is összekötötte biciklivel az Európai Kulturális Fővárosokat (EKF).

A Tenger Napja Tallinnban 

Kinyitni a tengert az észteknek - ez a fő szlogenje Tallinn Európa Kulturális Fővárosa 2011 (EKF) mintegy hétezer programjának, köztük a péntektől vasárnapig tartó Tenger Napja fesztiválnak, amely a kulturális főváros legnagyobb és kötetlen rendezvénye lesz.

Az újragondolt város 

Az újragondolt város - EKF-iratok címmel szerkesztett dokumentumkötetet Takáts József, a pécsi Európa Kulturális Főváros program ötletgazdája. A könyvet szerdán mutatták be a pécsi Művészetek és Irodalom Házában.

Európai Örökség cím az európai identitás megerősítésére 

A magyar Európai Uniós elnökség egyik jelentős eredménye, hogy az Unió kultúráért felelős miniszterei csütörtökön, május 19-én Brüsszelben elfogadták az Európai Örökség címről szóló politikai megállapodást, amellyel gyakorlatilag lezárult az erre vonatkozó érdemi döntési folyamat.

Francia kitüntetés Pécsért 

A Hungarofest korábbi igazgatója, Rubovszky Rita a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének tiszti fokozatát – a Francia Köztársaság négy miniszteri szintű rendjének egyikét – veheti át Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában december 10-én 12.00 órakor.

A RUHR.2010 lehet az eddigi legsikeresebb Európai Kulturális Főváros 

Európa Kulturális Fővárosaként a Ruhr-vidék az idei év első felében 4,8 millió látogatót vonzott.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!