Vizsgálja a Lufthansa és az ITA Airways házasságát az Európai Bizottság

Vizsgálja a Lufthansa és az ITA Airways házasságát az Európai Bizottság 

A Lufthansa-csoport és az ITA Airways is meghatározó piaci szereplők, kiterjedt belföldi, rövid és hosszú távú útvonal-hálózattal.
ECTAA: Miért szent tehenek a légitársaságok?!

ECTAA: Miért szent tehenek a légitársaságok?! 

Az európai utazási irodák szövetségeinek szervezete (ECTAA) sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Bizottság feladta azt a törekvését, hogy egyenlő kötelezettségeket rójon ki az utazások értékesítési láncának szereplőire - tájékoztatta lapunkat az ECTAA tagjaként a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.
Ezt lépte a Ryanair a légiközlekedési sztrájkokra

Ezt lépte a Ryanair a légiközlekedési sztrájkokra 

Az ír fapados légitársaság 1,1 millió aláírást gyűjtött beadványához az Európai Bizottságnak, amelyben az unió légiközlekedését megnehezítő sztrájkok miatt az EU közbelépését követelik - írja az AIRportal.hu.
Az utazási csomag jövője a tét!

Az utazási csomag jövője a tét! 

Az utazásszervezőket aggasztja, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó az utaztatás teljes értékláncában felülvizsgálni a fogyasztók védelmét - tájékoztatta lapunkat a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.  
Szigorít az EU a rövid távú szálláshelykiadás szabályozásán

Szigorít az EU a rövid távú szálláshelykiadás szabályozásán 

Az Európai Bizottság rendeletjavaslatot fogadott el a rövid távú szálláshelykiadás átláthatóbbá tételére és a hatóságok támogatására, hogy biztosítani lehessen az ilyen típusú szálláshelyek kiadásának kiegyensúlyozott fejlődését az idegenforgalmi ágazat részeként - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.
Azonnali utalásokat szorgalmaz az Európai Bizottság

Azonnali utalásokat szorgalmaz az Európai Bizottság 

Az Európai Bizottság (EB) olyan jogalkotási javaslatot fogadott el, amelynek célja, hogy az euróban történő átutalások az unióban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára azonnal elérhetővé váljanak.
EU: árplafon a gázra, büntetés a nyerészkedő gázszolgáltatóknak

EU: árplafon a gázra, büntetés a nyerészkedő gázszolgáltatóknak 

Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen 

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy keddi német lapinterjúban.
Európai Bizottság: a légitársaságok átháríthatják az utasokra a különadót

Európai Bizottság: a légitársaságok átháríthatják az utasokra a különadót 

Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos szerint a hatályos uniós rendelet nem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ezt átlátható és megkülönböztetésmentes módon teszik.
Itt a vége az oroszok utazgatásának?

Itt a vége az oroszok utazgatásának? 

Az Európai Bizottság a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését javasolja, valamint azt, hogy ne ismerjék el az orosz hadsereg által megszállt ukrajnai területeken kiállított orosz útleveleket - jelentette be Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.

Rengeteg uniós pénzt kapunk turizmusfejlesztésre 

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a beruházás-támogatási programot, melynek révén a magyar állam 280 millió euróval (mintegy 106 milliárd forint) kívánja támogatni az idegenforgalmi ágazat fenntartható fellendülését - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Védettséget kapott a rögös túró 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács sajtóközleményében ezt írja: "Ezt a fajta védettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő."

Itt az új uniós javaslat a covid igazolványokról 

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt egy évvel, 2023. június 30-ig hosszabbítsák meg az európai uniós digitális Covid-igazolványokról szóló rendelet hatályát - közölte csütörtökön az EU brüsszeli végrehajtó testülete.

Egységes fellépés a különutas utazási korlátozások ellen 

Számos európai turisztikai érdekképviseleti szerv közös nyilatkozatban adott hangot aggodalmának az egyes országok legújabb járványügyi szabályozásait figyelve.

Agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősülhet az influencer marketing  

2021. december 17-én az Európai Bizottság közzétette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló Irányelv (UCP Irányelv) értelmezéséről szóló dokumentumot. A szöveget a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda fogyasztóvédelmi szakértői elemezték a Kreatívnak eljuttatott közleményükben.

9 hónapig érvényesek az uniós oltási igazolványok 

Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan - közölte a brüsszeli testület kedden.

9 hónapig lesz érvényes az uniós védettségi igazolvány 

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására -, csütörtökön javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására, ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Nagy változások jöhetnek az unión belüli utazásban 

Csütörtökön fontos változtatásokra tesz javaslatot az Európai Bizottság az Európai Unión belüli utazások megkönnyítése érdekében a járvány tombolása mellett is  – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.

590 millió Covid-igazolványt állítottak ki az EU-ban 

Az Európai Unióban több mint 591 millió példányban állították ki ez idáig a koronavírus-járvány elleni védettséget igazolni hivatott, digitális Covid-igazolványt, négy kontinens 43 országa csatlakozott már az uniós rendszerhez - közölte hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottság.

Uniós javaslatok a magas energiaárak kezelésére 

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot mutatott be szerdán a megemelkedett energiaárak okozta rendkívüli helyzet rövid és középtávú tagállami kezelésére, a javaslatok között jövedelemtámogatás, számlafizetések ideiglenes halasztása, valamint ideiglenes, célzott adócsökkentés biztosítása szerepel a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások számára.

Egyforma mobiltöltőt mindenkinek! 

Az Európai Bizottság egységesítené a különféle mobiltelefontöltőket, hogy mérsékelje az elektronikai hulladék termelését. Ez sokak életét egyszerűsítheti majd, az Apple azonban ellenzi a tervet.

Oroszország-EU: elfogadnák egymás oltási igazolásait 

Az orosz egészségügyi minisztérium és a Gamaleja Intézet érdemi és szakmai tárgyalásokat folytat az Európai Bizottsággal a Covid-19 ellen beadott védőoltásról szóló igazolások kölcsönös elismeréséről - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Kalinyingrádban nemzetközi közúti fuvarozó cégek képviselőivel találkozott.

EB: hol van a magyarok uniós Covid-igazolása?! 

Az Európai Bizottság (EB) szerint Magyarország, Finnország és Málta az egyedüli három EU-tagország, amely lemaradt az uniós digitális Covid-igazolványokról szóló megállapodás végrehajtásában.

Szenegálból szakácsot, Tunéziából szobaasszonyt? 

Az Európai Bizottság pénteken új tehetséggondozó partnerségprogramot indított el, amely hozzájárul az Európai Unióban tapasztalható szakképzett munkaerőhiány kezeléséhez, és a harmadik országokkal a migráció terén kialakított, kölcsönösen előnyös együttműködés megerősítéséhez.

Elérhető az uniós oltási igazolványt kezelő internetes portál 

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-i határidő előtt működésbe lépett - közölte az Európai Bizottság kedden.

Az összehangolt utazási intézkedések felülvizsgálatát javasolja az EU 

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unión belüli szabad mozgásra vonatkozó korlátozások összehangolásáról szóló uniós tanácsi ajánlás felülvizsgálatára - jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Uniós szintű korlátozásokat az Indiából való beutazásban! 

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében - közölte az uniós bizottság szerdán.

Az Európai Bizottság a turizmus megmentéséért 

Az Európai Bizottság (EB) azt javasolja az EU-tagállamainak, hogy nyissák meg a határaikat az olyan utazók előtt, akik az EU által engedélyezett védőoltások valamelyikéből megkapták az összes ajánlott dózist a belépés előtt minimum két héttel.

Exit Strategy: így indítja újra a turizmust az EU 

Az EU tagországai szálloda és vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete, a HOTREC nyilvánosságra hozta az unió részletes tervét az Európán belüli utazások újraindításáról. Ez az Exit Strategy.

Részletek: ilyen lesz az uniós vakcinaútlevél 

Javaslatot terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán egy, a koronavírus elleni oltást bizonyító európai uniós igazolvány létrehozására. Az Európai Unió végrehajtó testülete ezzel is elő kívánja mozdítani, hogy az európaiak szabadabban utazhassanak, és enyhüljenek a közös piac működését nehezítő rendkívüli intézkedések negatív hatásai - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Európai Bizottság: így oldják fel a tagállamok a korlátozásokat! 

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy dolgozzanak ki összehangolt megközelítést arra vonatkozóan, hogyan fogják a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat fokozatosan feloldani, amikor ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi - közölte az uniós bizottság szerdán.

Az unióban nem engedélyezett vakcinák is bekerülhetnek az EU oltási igazolványába 

Az Európia Bizottság azt reméli, hogy a nyárra talpra áll a turizmus az unióban - írja a hvg.hu.

Márciusban mutatja be az EU az oltási igazolásra vonatkozó javaslatát 

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében. A belga külügyminiszter elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez.

Új javaslat az uniós roaming-díjakra 

Az Európai Bizottság új rendeletet terjesztett elő annak biztosítására, hogy továbbra is többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Uniós figyelmeztetés: túl szigorúak az utazási szabályaink 

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést küldött hat európai uniós tagállamnak, mivel a koronavírus-járvány terjedését lassítani hivatott, a határok átlépésére vonatkozó szigorú korlátozásaik alááshatják a schengeni térségen belüli szabad mozgást - erősítette meg kedden Christian Wigand, a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

Az EU jóváhagyta az iparűzési adó csökkentését 

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a magyar állami támogatási programot, amely a kis- és középvállalkozásoknak hivatott segítséget nyújtani és likviditást biztosítani a koronavírus-válság hatásainak enyhítése érdekében.

EU: szigorúbb utazási szabályok legyenek! 

Az Európai Bizottság hétfőn azt javasolta a tagállamoknak, hogy szigorítsák beutazási szabályaikat, hogy csökkentsék a koronavírus és mutációi terjedését az unióban.

Január végéig tető alá hozná az EU a vakcinaútlevelet 

Az Európai Bizottság azt akarja, hogy a tagállamok lakosságuk 70 százalékát oltsák be a nyárig és vakcinaútlevél bevezetését is tervezik, bár ezzel kapcsolatban sok a nyitott kérdés.

A Bizottság jóváhagyta a magyar programot 

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 47,5 milliárd forintos, négy intézkedésből álló magyar programot, amely a vendéglátóipari, a kulturális, a sport- és a szálláshely-szolgáltatási ágazatot hivatott támogatni a koronavírus-válság okozta gazdasági nehézségek közepette - tájékoztat hírlevelében az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.

Csökkent az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása 

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett éves uniós éghajlat-politikai eredményjelentéséből kiderül: az Európai Unió üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben, a kibocsátások 24 százalékkal csökkentek az 1990-es szinthez képest.

Egyezmény született az uniós turisztikai miniszteri találkozón 

Az Európai Unió 9 tagországa aláírta azt az Európai Bizottsághoz intézett nyilatkozatot, amelyek a tagállamok közötti jobb koordinációt szorgalmazzák az idegenforgalmi szektor fellendítése érdekében.

Tiltakoznak a magyar határzár ellen az Európai Bizottságban 

Levélben figyelmezteti az Európai Bizottság két tagja a magyar kormányt a határok lezárása miatt. A schengeni rendszer alapelveit kérik számon a kormányon - írja a napi.hu.

Kisegítheti a bajba jutott repülőtereit Németország 

Az Európai Bizottság engedélyt adott Németországnak, hogy állami segítséget nyújtson az utazási korlátozások miatt nehéz anyagi helyzetbe került repülőtereknek az országban - írja az AIRportal.hu.

Brüsszel napokon belül lezárná Európát 

Európai Uniós szinten dőlhet el, mely országokat tekintenek a tagállamok biztonságosnak, melyekből tiltják meg a beutazást a koronavírus-fertőzések magas száma miatt, a tiltás alá eső országok között lehet az Egyesült Államok is – értesült a CNN. Az EU csak ajánlásokat adna ki, a beutazások megtiltásának joga a tagállamoknál maradna.

Júliusban nyitnák az EU külső határait 

Az unió belső határainak megnyitását kéri a tagállamoktól az Európai Bizottság június 15-től vagy legkésőbb a hónap végétől. Ezután júliustól nyitná meg Brüsszel az EU külső határait az utazók előtt.

Jó a fürdőhelyek vízminősége az EU-ban 

Hétfőn tette közzé éves jelentését az európai fürdővizek minőségéről az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.

Újabb légitársaságok az európai feketelistán 

A listára felkerült mások mellett valamennyi Örményországban bejegyzett légitársaság az ország biztonsági felügyeleti képességeinek értékelése nyomán - közölte az uniós bizottság kedden.

Az EB megerősíti az utasok jogait a rendkívüli helyzetben 

A koronavírus-járvány eddig nem látott fennakadásokat és zavarokat okoz az európai közlekedésben, az Európai Bizottság azonban mindent megtesz azért, hogy ebben a példátlan helyzetben, az utasok jogai ne sérüljenek - hangsúlyozta Alina Valean, közlekedésért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!