Exit Strategy: így indítja újra a turizmust az EU

Az EU tagországai szálloda és vendéglátó szövetségeinek ernyőszervezete, a HOTREC nyilvánosságra hozta az unió részletes tervét az Európán belüli utazások újraindításáról. Ez az Exit Strategy.

A HOTREC március 2-i tájékoztatása szerint az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen és Thierry  Breton,  az  Európai  Bizottság  belső piacért felelős biztosa az EU turizmusért felelős minisztereinek múlt heti ülésén jelentette be, hogy  az  EU  tagországai  közötti  utazások megkönnyítésére olyan  digitális  útlevelet vezetnek be, mely igazolja, hogy annak tulajdonosa  koronavírus elleni védőoltásban részesült. Aki ilyennel nem rendelkezik, negatív teszttel  tudja  igazolni  vírusmentességét. Mindkét megoldást azért vezetik be, hogy megkönnyítsék, felgyorsítsák a koronavírus járvány által különösen sújtott turizmus újraindítását, az ágazatban működő vállalkozások talpra állását. Az utazások, a turizmus újraindulására több mint 60 európai, az ágazatban működő szervezet és vállalkozás elkészítette az ún. „EXIT  STRATEGY – PREPARING  TO  RESTART  TRAVEL  AND  TOURISM” kiadványt, melynek lényege a következőkben kerül bemutatásra, illetve ITT érhető el.

1. Utazási korlátozások koordinálása

• Az  EU  GDP-jéhez 9,5%-kal hozzájáruló turizmus újraindításához az utazási szabályozások, korlátozások hatékony koordinációjára van szükség, ami az üzleti és a szabadidős utazók számára is kiszámítható feltételeket jelent.

• Amint javul a járványhelyzet – még a 2021 nyári turisztikai idény előtt – koordinált formában fel kell számolni az utazási korlátozásokat az EU tagországok között. Az ehhez szükséges előkészületeket azonnal meg kell kezdeni, mert a kiszámíthatóság és stabilitás kulcsfontosságú a fogyasztók és az ágazatban működő vállalkozások számára egyaránt

.• Kerülni kell az általános utazási korlátozásokat. Az Európai Unión belül a tagországoknak azonos formában – az  ECDC (Európai Betegségmegelőzési  és  Járványvédelmi Központ)  színskálája  szerint – kell az értékelést  elvégezni, a fertőzöttségi állapotot  bemutatni.  Egyes  országok esetében ezt régiónként, vagy szigetenként is  szükséges  követni,  bemutatni.  Pl. Görögország, Spanyolország, Portugália stb. (Madeira,  Baleár-,  Kanári-, Azori szigetek stb.)

• Az átoltottság alakulása szerint folyamatosan felül kell vizsgálni az egyes országok fertőzöttségi állapotát, ezek szerint kell módosítani az utazási szabályozásokat, s bizonyos átoltottság elérése esetén a korlátozásokat meg kell szüntetni.

• A nemzetközi utazások helyreállítása – Európán kívülről, a Schengeni övezetbe és vissza – prioritást kell, hogy élvezzen, azaz itt is koordináltan kell felszámolni az utazási korlátozásokat. Ebben kulcsszerepe lehet az Európai Bizottságnak az ún. „EU White List” (utazás szempontjából az EU által biztonságosnak tartott országok listája) összeállításával, karbantartásával.

• Az  is  nagyon fontos lenne, hogy a tagországok – amennyiben új utazási korlátozásokat terveznek bevezetni, vagy módosítani akarják a meglevőket – előzetesen (lehetőleg 5 nappal előre) tájékoztassák az Európai Bizottságot, illetve a tagállamokat. Ez fontos az emberek és áruk szabad mozgásának biztosítása érdekében, de ezen túlmenően elengedhetetlen az utazók, illetve az ágazatban működő vállalkozások számára is.

• A fogyasztók és a turizmusban működő vállalkozások megfelelő tájékoztatása érdekében az Európai Bizottságnak az utazási szabályozások változásairól folyamatosan frissíteni kell az erre a célra létrehozott www.reopen.europa.eu/en portál adatait

2. Tesztelés

• A  COVID-19 elleni globális küzdelem hatékony eszközei az egészségügyi protokollok, az utasokkal, utazókkal való időbeni kommunikáció, a járvánnyal kapcsolatos adatok gyűjtésére alkalmas platformok, valamint  a  tesztelés  eredményeinek, védőoltások  igazolásának, megbízható tesztelési programoknak és hatékony kontaktkövetésnek a kombinációja.

•Szükséges, hogy a nemzeti hatóságok hatékony kommunikációval ösztönözzék az utazókat, hogy alkalmazkodjanak a céldesztináció előírásaihoz. Ennek érdekében az EU tagországoknak olyan kampányokra van szükségük, melyek egységes üzeneteket közvetítenek.

•Fontos, hogy:

-a  tagországok  biztosítsanak megfizethető teszteket és elegendő tesztelési kapacitást.

- kölcsönösen elismerjék a tagországok egymás COVID-19 tesztjeit.

- használjanak antigén  és  más  gyorsteszteket utazási és turisztikai célokraés az rendszeresen értékeljék az elfogadott teszteket, ahogy javul a tesztek hatékonysága.

- standardizálják  a  tesztelési  igazolásokat az ellenőrzési  folyamatok  digitalizálásának  megkönnyítése  és  a  csalások  megelőzése érdekében.  A  tesztelési  igazolások  ellenőrzése  továbbra  is  a  nemzeti  hatóságok felelőssége.

- tisztázzák a rövid – 72 óránál rövidebb – utazásokra vonatkozó szabályozásokat.

- tisztázzák  a  negatív  teszteredmények  következményeit (karanténmentesség, vagy rövidebb ideig tartó karantén).

• Az Európai Tanács 2020. december 11-i ülésén elhangzottak szerint megbízták az EU vezetőit és az Európai Bizottságot, hogy készítsenek javaslatot az antigén tesztek használatára és a teszteredmények kölcsönös elfogadására. A tervezetben felszólítják az érintetteket, hogy  az antigén tesztek használatát terjesszék ki az utazásokra is, mivel az nem szerepelt az Európai Tanács 2021. január 20-i ajánlásai között.

3. Elektonikus egészségügyi tanúsítvány


• A nemzeti kezdeményezések sürgős EU-s szintű koordinációjára van szükség, mert el kell kerülni, hogy 27 különböző igazolás legyen érvényben a tesztelésre, a védőoltásra és az immunitás  igazolására. Ezért a javaslat felhíva  az  EU  Egészségügyi  Főigazgatóságát, hogy a Közlekedéspolitikai és Kutatási Főigazgatósággal együttműködve dolgozzanak  ki  egy  olyan európai rendszert, ami lehetővé teszi az utazók oltottságának, teszteredményének gyors, digitális módon történő ellenőrzését. Néhány tagországban már történtek erre vonatkozó kezdeményezések. Ezeket figyelembe kell venni, hogy elkerüljék az ismétléseket.

• A European Tourism Manifesto tagjai kérik, hogy készüljön el az EU digitális rendszere a védőoltások és tesztek igazolásának ellenőrzésére. Ez összhangban kell, hogy legyen a nemzetközi standardokkal. Pl. WHO, a World Economic (Forum Common Pass), IATA (Travel Pass).

- A közös nemzetközi standardok segíteni fogják a kormányokat annak ellenőrzésében, hogy egy adott személy védőoltásról, negatív teszteredményről szóló igazolása megfelel-e  a belépési feltételeknek.

- Fontos, hogy olyan rendszert hozzanak létre, amely lehetővé teszi a távellenőrzést, így az  utazó  még  elindulása  előtt  meg  tud  arról  bizonyosodni,  hogy  megfelel-e   az elvárásoknak, ezzel határátlépésnél csökkentve a várakozási időt, sorban állást.

- Fentiek  eléréséhez  az  első  lépés,  hogy javaslat  készüljön  a  tesztek igazolásának szabványára, beleértve a konkrét minimum adatokat és az adatok megjelenítésének szabványosított formáját.

- Mindezekhez  az  Európai  Bizottságnak  figyelembe  kell  venni  azokat  a  javaslatokat, megoldásokat, melyeket ebben a témában a IATA, az ICAO, az OECD és más szervezetek és országok már kidolgoztak.

- A fentiek szerint kidolgozott rendszernek felhasználóbarátnak és GDPR kompatibilisnek kell lennie, hogy megkönnyítse az utazást.

• Nem javasoljuk, hogy utazásnál a védőoltás, vagy az arról szóló igazolás kötelező legyen (amikor az átoltottság már széles körben megtörtént). Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a védőoltással  rendelkező  utazókra,  valamint  a  COVID-19-cel   szemben   immunisakra   ne vonatkozzanak az utazási korlátozások, a tesztelési és karantén előírások - írja a javaslat.

4. Turisztikai vállalkozások koordinált újranyitása

Amint  az  egészségügyi  helyzet  azt  lehetővé teszi, kulcsfontosságú, hogy a turizmus és a szabadidős  tevékenységek  újrainduljanak  a szabad  mozgás  helyreállítására  mellett. A kormányoknak  be  kell  vezetniük  azokat  az egészségügyi   és   védelmet   szolgáló protokollokat, melyek biztosítják a turisták és munkavállalók védelmét, s lehetővé teszik  a turizmussal  együtt  járó  tevékenységek kockázatmentes gyakorlását.


Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc

Magyar vendégeket vár ez a szlovén szállodalánc 

Szlovénia egyedülálló úti cél, ahol mindenki talál magának való programot és kikapcsolódást.
Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői

Optimisták az osztrák üzleti turizmus szereplői 

A 2024-es évre vonatkozóan a megkérdezettek 36 százaléka még a tavalyinál is jobb foglalási helyzetet vár.
Ha Makao - akkor csak a kaszinó?

Ha Makao - akkor csak a kaszinó? 

Makaóban tényleg sok a kaszinó, de a város korántsem csak ezekről szól.
Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő

Málta - a sziget, ahol nem csak a tenger a főszereplő 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal üzleti partnereit invitálta május 16-án, csütörtök délelőtt az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestbe.
Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen

Szintet lép a maldív kormány az aktív turizmus híveinek érvei ellen 

Elege lett az Indiai-óceán szigetországának irányítóinak abból, hogy országukat kizárólag egy gyönyörű, fehér homokos tengerparttal rendelkező, dögunalmas úti célnak gondolják többen.
Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat

Az Eb megdobta a repülőjegy-foglalásokat 

Stuttgartba átlagosan 60 ezer Ft-ba kerül egy repülőjegy az Eb alatti időszakra Magyarországról.
Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban

Huszonkét hajó vált a tűz martalékává Horvátországban 

Volt olyan hajó, amelyik el is süllyedt.
Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken

Igazi királynak érezheti magát a magyar turista a kubai luxus szigeteken 

Harminc ötcsillagos szállodát húztak fel a karibi paradicsomban.
Idén is sok magyar készül Horvátországba

Idén is sok magyar készül Horvátországba 

A helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.
Új alkoholtörvény Ibizán

Új alkoholtörvény Ibizán 

A nyaralókat 1500 euróig terjedő pénzbírsággal is sújtják, ha az utcán iszogatnak.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.