Mit kerestek fel legszívesebben Magyarországon az utazók?

Mit kerestek fel legszívesebben Magyarországon az utazók? 

Az NTAK-adatok alapján Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget.
MTÜ: többen utaztak a téli szünetben, a kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak

MTÜ: többen utaztak a téli szünetben, a kétfős foglalások voltak a leggyakoribbak 

A téli vakáció alatt 6 százalékkal többen indultak pihenni, mint ilyenkor egy évvel korábban.
NTAK-adatok a SZÉP-kártya töltésekről

NTAK-adatok a SZÉP-kártya töltésekről 

A tavalyi évben a munkavállalók SZÉP-kártyáira feltöltött összegek infláció felett, 25 százalékkal növekedtek 2022-höz képest, és elérték a 445 milliárd forintot.
MTÜ: többen töltik az ünnepeket szállodákban, mint tavaly

MTÜ: többen töltik az ünnepeket szállodákban, mint tavaly 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ünnepi hosszú hétvégét idén – tavalyhoz képest - 10 százalékkal többen, mintegy 110 ezer turista tölti magyarországi szálláshelyeken.
MTÜ: októberi vendégéjszakaszámok

MTÜ: októberi vendégéjszakaszámok 

A külföldi és a belföldi vendégéjszakák száma is emelkedett az idei ősz második hónapjában a tavalyi, ugyanebben az időszakban mért adatokhoz képest.
2019-et idézték az indián nyár eredményei

2019-et idézték az indián nyár eredményei 

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10%-kal többen fedezték fel Magyarország tájait.
A kánikula és a víz jó minősége sok embert vonzott a Balatonhoz

A kánikula és a víz jó minősége sok embert vonzott a Balatonhoz 

Az MTÜ adatai szerint 7 százalékos növekedést hozott a vendégforgalomban július első kánikulai hétvégéje az előző hét azonos időszakában mért adatokhoz képest, amikor még esett az eső.
Meglódult a beutazás az első négy hónapban

Meglódult a beutazás az első négy hónapban 

Közel 9 millió vendégéjszaka adatait küldték be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba a hazai szálláshely-szolgáltatók az év első négy hónapjában. Ez 3%-os forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az országos átlag emelkedése mellett a nemzetközi vendégforgalom is erős lendületet vett. A januártól áprilisig tartó időszakban 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el hazánkban a külföldi turisták, míg a fővárosi forgalom 22%-kal szárnyalta túl a 2022-es eredményeket. Hazánk nemcsak az európai országok utazóinak körében volt népszerű, a távoli piacokról is egyre többen fedezték fel az országot - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Ingyenes szoftverek az MTÜ-től az új adatszolgáltatóknak

Ingyenes szoftverek az MTÜ-től az új adatszolgáltatóknak 

Az NTAK-ba regisztrált minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára ingyenesen elérhetőek a Magyar Turisztikai Ügynökség által biztosított VENDÉGEM szoftverek. A VENDÉGEM Vendéglátás és a VENDÉGEM Attrakció amellett, hogy automatikusan továbbítja a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé a statisztikai, forgalmi adatokat, az alapvető értékesítési funkciókat is ellátja. A szoftverek internetkapcsolat mellett számítógépen, valamint okostelefonon, vagy táblagépen is használhatóak. Mindezek nagyban segíthetik azoknak a vállalkozásoknak a fejlődését, amelyek eddig nem használtak vendéglátó, vagy jegykezelő szoftvert. Az egyszerűen kezelhető programok igényléséhez nincs szükség személyes ügyintézésre, a felhasználókat pedig 0-24 órás ügyfélszolgálat, online segédletek és a szoftverek kezelését részletesen bemutató kisfilmek is segítik. Továbbá országszerte közel 100 Tourinform irodában is kérhetnek felvilágosítást és segítséget a szolgáltatók személyesen - közölte lapunkkal az MTÜ.
MTÜ: informatikai szállítókat szólít meg

MTÜ: informatikai szállítókat szólít meg  

Mintegy 1200 hazai informatikai szállító kérheti mától blokknyomtatóinak tesztelését a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Az MTÜ a Modern Vállalkozások Programban résztvevő társaságok eszközeit tesztelve azt vizsgálja, hogy azok megfelelően működnek-e az Ügynökség új, VENDÉGEM szoftvercsaládjával.

A legtöbb vendég vidéken tölti a húsvétot 

Már most 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11%-kal több, mint tavaly. A foglalások 38%-a a fővárosba, 62%-a pedig vidékre érkezett. A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy az előző évhez képest 30%-kal több külföldi előfoglalás jött erre az időszakra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. A legtöbben Németországból, Izraelből és a szomszédos országokból érkeznek a vidéki szálláshelyekre húsvétra.

NTAK: elindult a tesztidőszak a turisztikai vállalkozásoknak 

A hazai szálláshelyeket követve, július 1-jétől közel 60 000 vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció kezdi meg forgalmi, statisztikai adatai továbbítását a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Közülük eddig közel 20 000-en regisztráltak az NTAK-ba. Annak érdekében, hogy a vállalkozások még a főszezon előtt felkészülhessenek az adatszolgáltatásra, a Magyar Turisztikai Ügynökség önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot indított - közölte lapunkkal az MTÜ.

Mostantól elérhető az NTAK Iránytű 

Mint a keddi szakmai tájékoztatón bejelentették, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az ágazati igényeket figyelembe véve fejlesztette tovább a szálláshely-szolgáltatók számára létrehozott visszamutató felületet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK). 

Mit jeleznek a féléves NTAK-adatok? És mire számítsunk főszezon idején? 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egy szerdai háttérbeszélgetésen mutatta be, milyen eredménnyel zárta az idei első félévet hazánk turizmusa. Valamint a júniusi foglalások, a nyár többi részére vonatkozó előfoglalások alapján milyen számokat, eredményeket várnak a nyár hátralévő részére.  

Júniusi vendégforgalmi adatok 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja. Júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet.  

Már 10 ezer vendéglátóüzlet regisztrált az NTAK-ba 

Látványos vizualizáció kíséretében mutatta be Czelleng Ádám az MTÜ kutatási igazgatója, hogy az NTAK segítségével nemcsak a múltat, de - a szálláshelyekre beérkező előfoglalások alapján - a jövőt is megismerhetjük.

Vége a hazai szálláshelyek kettős adatszolgáltatási kötelezettségének 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára megszűnik a korábbi kettős turisztikai célú adatszolgáltatás. A turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz.

Pünkösd viszi eddig a pálmát a vendégforgalomban 

A pünkösdi hosszú hétvége forgalma felülmúlta a húsvéti napokét is, a vendégéjszakák száma 76 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-vel.

Végre egy jó hír: fél év haladék a hazai turisztikai szolgáltatóknak és vendéglátóhelyeknek 

Egy péntek délután a parlamentnek benyújtott, alapvetően a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról és az Alaptörvény háborús veszélyhelyzettel kapcsolatos módosítása nyomán a Magyar Honvédség működését, jogosítványait és kötelezettségeit, továbbá az Orbán Viktor miniszterelnöké mellett a miniszteri biztosok, kormánybiztosok, közigazgatási államtitkárok fizetésemelését szabályozó salátatörvénybe rejtett, mindössze négysoros paragrafus segíti a járvány miatt eléggé megtépázott turisztikai szektornak a jogalkotó. 

NTAK-adatok vs. KSH által közölt számok 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) naponta, online érkeznek be a magyar szálláshelyek statisztikai adatai. Márciusban a rendszerben 992 aktív szálloda volt.

Haladék az NTAK-csatlakozásra 

Már több ezer turisztikai vállalkozás regisztrált a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba az elmúlt hónapokban. A Magyar Turisztikai Ügynökség a megfelelő felkészülés érdekében az adatszolgáltatás kezdő időpontjának módosítását kezdeményezte.

A big data és a kötelező szállásminősítés is fehéríti a turizmust 

Az adatverzérelt működés és az egységes minőség alapvető törekvések a turizmusban. Ezt szolgálta a Nemzeti Adatszolgáltó Központ bevezetése és fejlesztése, továbbá a szálláshelyek kötelező minősítése. Mindkettő biztos alapot jelent az európai mércével mérve is példaértékű, hosszú távú építkezéshez a magyar turizmusban.

Ezt vállalja az Airbnb Magyarországon 

A mai napon az Airbnb közzétette a magyarországi turizmus újjáélesztését elősegítő vállalásainak listáját. Az Airbnb elkötelezett minden olyan eszköz és szakpolitika mellett, amely azt a célt szolgálja, hogy a turizmus felelős és fenntartható módon induljon újra az országban Budapesten belül és kívül. Ennek megfelelően az Airbnb a következő öt vállalást teszi Magyarország irányába: 

MTÜ vezérelte újabb közös nyilatkozat az adatvezérelt turizmusért 

Novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), így Magyarország legátfogóbb, valós idejű big data állománya segíti a magyar turizmus fejlődését. A célokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a szakma meghatározó képviselői közös nyilatkozat aláírásával erősítették meg.

NTAK: már a szálláshelyek is láthatják az adatokat 

2021.  szeptember 1-jétől már nemcsak a szálláshelyek szolgáltatnak az NTAK-nak napi szinten adatot, hanem az adatok visszanyerésére is lehetőség van. A szolgáltatók saját felületükön, belépés után megtekinthetik a heti bontású forgalmi riportokat - adta hírül az MSZÉSZ.

Jön a kormányrendelet szálláshelyminősítésről 

A szálláshelyminősítési rendszer fokozatos bevezetését, valamint a vendéglátóhelyek és attrakciók Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató  Központhoz (NTAK) való csatlakozását érintő fontos változások lépnek életbe - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Aki most lemarad a foglalással, az kimarad? 

Május eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett a nyári hónapokra beérkezett előfoglalások száma. Ha a növekedés ilyen dinamikus marad, a főszezonban nehéz lesz már szállást találni a népszerű hazai nyaralóhelyeken - hívja fel a figyelmet közleményében az MTÜ.

Jelentősen több foglalás tavaszra, mint tavaly ilyenkor 

Napról  napra nő  a  foglalások  száma a Nemzeti  Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján. A foglalások azt mutatják, hogy a legnépszerűbb időszak a közelgő húsvéti szünet, de az elmúlt hetekben elkezdődött a májusi és a nyári előfoglalási hullám is, ezekre a hónapokra a szállásadók egyre több foglalást rögzítenek.

2020 számokban - ahogyan az MTÜ látja 

Részletes statisztikát adott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség a tavalyi év vendégforgalmi adatairól.

Már utalják az elmaradt foglalások után járó támogatásokat 

Azoknak a szálláshely-szolgáltatóknak, akik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) felületén 2020. december 25- ig nyújtották be kérelmüket a kieső bevételeik részleges megtérítésére.

NTAK után áprilistól jön a VIZA is 

A vendégadatok 2021. április 1-től a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) kerülnek a hazai szálláshelyekről, amely egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett rendszer.

Szkennelhető-e a vendég útlevele? 

Januártól az eddig megszokott adatszolgáltatáshoz képest újdonság várható: minden magyarországi szálláshelyen kötelező beszkennelni a vendégek okmányait, és az így keletkezett adatokat beküldeni egy központi adattárba - rendelkezik a törvény, amely ide kattintva érhető el. TASZ és a NAIH szerint azonban fontos kérdések merülnek fel.

Csaknem harmadára csökkent a vendégéjszakaszám szeptemberig 

Az első őszi hónapban a belföldi vendégek a tavalyi évhez hasonló intenzitással utaztak, így továbbra is a magyarok tartották mozgásban a hazai szálláshelypiacot. Az MTÜ elemzései alapján a kilencedik hónapban már a négyévszakosan nyitva tartó szállodák teljesítettek a legjobban a Balaton térségben is, ahol a belföldi forgalomélénkítő kampány támogatásának is köszönhetően több mint 150 ezer vendégéjszakát töltöttek el.

Októbertől csak az NTAK-ban regisztrált szálláshelyek hirdethetnek online 

2020. október 1-jétől minden szálláshelynek, amelyet online közvetítő oldalon hirdetnek, kötelezően fel kell tüntetni a hirdetésen az NTAK regisztrációs számát és típusát.

Történelmi augusztus az NTAK adatai alapján 

Soha nem látott csúcson a belföldi vendégéjszakák száma, és mélyrepülésben a fővárosi szálláshelyek forgalma külföldiek híján. Az MTÜ elemzése.

A fürdők is be lesznek kötve az NTAK-ba 

Zajlik a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia újragondolása, társadalmasítása, amely a pandémia miatt vált időszerűvé. Azt már lehet tudni, hogy a következő uniós tervezési ciklusban mi áll majd a fókuszban. 

NTAK-adatok: januártól-júliusig 

Júliusban kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. Bár márciusban úgy tűnt, hogy a világjárvány elmossa az idei szezont, de a magyarok itthon maradtak és idén nyáron hazai szálláshelyeket keresnek fel.

Elérhetők a júniusi adatok a belföldi szezonról 

Májusban elindult a belföldi turisztikai szezon, amely júniusban további erősödést mutatott. Mivel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) immár minden hazai szálláshelynek kötelező adatot szolgáltatnia, részletes és naprakész képet kaphatunk a január-júniusi forgalomról.

Naprakész NTAK-számok az első öt hónapról 

A Nemzeti Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően részletes adatok állnak rendelkezésre a szálláshelyek január-májusi forgalmáról, illetve már a nyári szezon alakulása is látható.

Számottevően nőtt az orosz vendégforgalom Magyarországon 

Jelentősen nőtt Magyarországon az ortodox karácsonyi időszakban az orosz turisták száma - közölte lapunkkal a Magyar Turisztikai Ügynökség.

A britek adventezni, a görök karácsonyozni jöttek Budapestre 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) 2019-ben kezdte meg működését. A szállodák decemberi adatszolgáltatása alapján már láthatóak az első trendek. Összeállításunk a budapesti szállodák külföldi vendégkörét vizsgálja a decemberi hétvégék és a karácsonyi időszakban.

Egységesen támogatják a szakmai szervezetek az NTAK-ot 

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szálláshely-szolgáltatókat összefogó hat legnagyobb szakmai szervezet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központról.

Bezárás is fenyegetheti a nemzetközi szállodaláncokat Magyarországon? 

A belváros önkormányzat hatósági eljárást indított szállodák ellen, mert nem küldenek naponta adatokat a vendégeikről a kormányzati turisztikai ügynökségnek. Végső esetben bezárás is lehet a szankció.

Lassan alakul a turizmuselemző állami adatbázis 

Sok szálloda nem küldi még az adatokat, de ahonnan igen, ott a külföldi szállóvendégeket lecsekkolja az idegenrendészet - írta a Napi.hu.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére