A big data és a kötelező szállásminősítés is fehéríti a turizmust

Az adatverzérelt működés és az egységes minőség alapvető törekvések a turizmusban. Ezt szolgálta a Nemzeti Adatszolgáltó Központ bevezetése és fejlesztése, továbbá a szálláshelyek kötelező minősítése. Mindkettő biztos alapot jelent az európai mércével mérve is példaértékű, hosszú távú építkezéshez a magyar turizmusban.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) a turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseként kezdte meg a működését 2019-ben. A Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt működő digitális platformmal lehetővé vált, hogy valós időben látható legyen kategóriától függetlenül az ország összes, azaz több mint 42 ezer szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. Látni lehet például, hogy a vendégek honnan érkeznek, mikor jelentkeznek be és mikor ki, mennyivel utazás előtt foglalnak. Az információkból hasznos elemzések készülnek a turisztikai szakma adatvezérelt döntéshozatalának támogatására. Az előfoglalások alapján pedig rendkívül pontos becslések tehetők a várható forgalomra, nemcsak hónapokra előre, de akár a teljes évre vonatkozóan.



Az NTAK-nak köszönhetően nem intuíciók és megszokások alapján, hanem minden esetben az adatok elemzésével születnek a döntések. Soha jobbkor nem jöhetett volna az NTAK bevezetése, hiszen az első teljes, valamennyi szálláshelytípust felölelő éve egybeesett a koronavírus-járvány tombolásával. Ezekben a nehéz hónapokban az NTAK hatalmas segítséget jelentette a válságkezelésben.

Adatokra épülő marketing

Az NTAK bevezetésének következő lépéseként, 2021 őszén megkezdődött a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók csatlakozása is a rendszerhez, melynek köszönhetően várhatóan már 2022 nyarától teljes kép áll majd rendelékezésre a szektor teljesítményéről.

A vendéglátóhelyeknél látható lesz, mikor mennyit fogyasztanak a fő fogyasztási kategóriákból (ételek, alkoholos és nem alkoholos italok), a turisztikai attrakcióknál pedig tudják majd, mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel a látogatók. Attrakciónak számítanak a várak, kastélyok, múzeumok, állatkertek, strandok, fürdők, hajójáratok, kalandparkok, fesztiválok stb., vagyis minden olyan turisztikai élménypont, ahol jegyértékesítés zajlik. Az adatok érdekes összefüggésekre világíthatnak rá, segítik a turisták szokásainak megismerését, célzott marketingkampányok indítását teszik lehetővé és az ágazat további fehérítését is szolgálják.

A fogyasztók érdekeit szolgálja a szállásminősítés

Szintén az átláthatóbb, tisztább működést célozza, hogy 2022 januárjától szálláshelytípusonként fokozatosan életbe lép a szálláshelyek kötelező minősítése. A Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer célja, hogy egységes szempontok mentén történjen a szálláshelyek minősítése. Ennek köszönhetően a vendég számára egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat, milyen tartalommal és színvonalon várhat el az adott szálláshelytől. A minőséget egységesen csillagok jelölik majd 1-től 5-ig, ezzel párhuzamosan megszűnnek a különbőző szálláshelytípusok eddig használt egyéb szimbólumai. Az új rendszer megalkotását fogyasztóvédelmi szempontok motiválták azzal a fő céllal, hogy a vendégek mindenhol megbízható minőséget kapjanak, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely.



A szálláshelyek számára az első minősítés ingyenes, a kisebb szálláshelyek hosszabb felkészülési időt kapnak. A szállodák és panziók minősítése már megkezdődött, őket több ütemben követik majd a kempingek, üdülőházak és közösségi szálláshelyek, valamint a magán- és egyéb szálláshelyeknek. A teljes folyamat 2024 végére tervezett lezárultakor mind a 42 ezer hazai szálláshely minőségét csillagok jelölik majd a vendégek számára.


Megvan az Év kerékpárútja

Megvan az Év kerékpárútja  

Az Év kerékpárútja címet hatodik éve dönti el szavazással a nagyközönség, idén a Murakeresztúr kör nyerte el a címet 2938 szavazattal.
Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron

Nosztalgiagőzös és galambröptetés Fehérváron 

A pünkösdi hétvégén tovább pezseg a székesfehérvári kulturális élet.
Felgyorsult a Balaton vizének melegedése

Felgyorsult a Balaton vizének melegedése 

A klímaváltozás nemcsak a vízmelegedést hozta el.
Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete

Zárva marad a hévízi tófürdő központi épülete 

Szigetfürdőt terveznek a látogatóknak.
Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja

Új elemekkel bővül Zalaegerszeg legnagyobb fesztiválja 

Új elemként belvárosi korzót is nyitnak a helyi kereskedőkkel együttműködve, illetve gimnazisták saját szervezésű programjait is színpadra viszik.
Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében?

Lesz-e változás jövőre az Utazás Kiállítás megjelenésében és üzenetében? 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2025-ös kiállítás kapcsán szervezett B2B workshop sikeres volt, amelyet 2026-ban szeretnének továbbfejleszteni.
Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.