Új kiállítótér a miskolci Herman Ottó Múzeumban

Új kiállítótér a miskolci Herman Ottó Múzeumban 

A bemutatóhely átmenetet képez a terep (a régészeti lelőhely) és a múzeumi kiállítás között.

Koraközépkori kincsek tömkelegére bukkantak Nagy-Britanniában 

A térség római kor utáni életébe ad értékes betekintést azoknak a koraközépkori kincseknek a tömkelege, amelyekre a Cambridge-i Egyetem lebontott diákszállásai alatt talált sírokban bukkantak régészek.
Sziklarajzokat fedeztek fel Indiában

Sziklarajzokat fedeztek fel Indiában 

Nyugat-Indiánan, Maharashtra államában, Konkan régióban valószínűleg a valaha talált legöregebbek közé tartozó sziklarajzokat fedeztek fel: a kutatók i.e. 10000 körülre teszik a keletkezésüket. Többségük több réteg föld és sár alatt volt, de néhány a szabad ég alatt maradt - olvasható a BBC cikkében, amire a hvg.hu figyelt fel.
Az eddigi egyik legnagyobb kincsleletre bukkantak Békés megyében

Az eddigi egyik legnagyobb kincsleletre bukkantak Békés megyében 

Több mint 640 érméből álló leletre bukkantak az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai márciusban Tótkomlós határában. Az érmék között vannak Árpád-kori fizetőeszközök, friesachi denárok és egy angol penny is - hangzott el kedden a múzeumban tartott sajtótájékoztatón.
Kincsek Budapest alatt

Kincsek Budapest alatt  

Az elmúlt tíz év Budapest területén elvégzett ásatásainak eredményeit tekinti át csaknem kétezer leleten, valamint maketteken, rekonstrukciókon, filmeken keresztül Kincsek a város alatt címmel a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) csütörtöktől látható kiállítása.
Kislány a hetedik századból, aranyveretes pártában

Kislány a hetedik századból, aranyveretes pártában 

A Kárpát-medencében egyedül álló régészeti leletet találtak a debreceni Déri Múzeum munkatársai a múlt pénteken. Az M35-ös autópálya nyomvonalának megelőző feltárásán talált avar kori sírból egy 10-12 év körüli kislány koponyáját emelték ki, a homlokán aranyveretes pártával. Utánajártunk a részleteknek.

Éjszakai túrák a pompeji ásatásokon 

Hét év restaurálás után újabb épületet nyitottak meg a látogatók előtt a pompeji ásatások területén: az úgynevezett nagy tornacsarnokban ritkán látott pompeji freskókat is kiállítottak.

Amforákkal teli, hatalmas bizánci hajóra bukkantak orosz búvárok 

Hatalmas, feltételezhetően bizánci hajóra bukkantak a Fekete-tengerben egy mélységi kutatással foglalkozó orosz búvárklub tagjai.
Berettyóújfalu a régészet világtérképére került

Berettyóújfalu a régészet világtérképére került 

Magyarországon egyedülálló, közel kétszáz sírból álló gepida temetőt találtak a Salisbury Régészeti Kft. szakemberei a debreceni Déri Múzeum megbízásából Berettyóújfalunál, egy útépítést megelőző feltárás során. A temető az elmúlt évek legnagyobb felfedezése ebből a korszakból, hatalmas gepida leletanyaggal büszkélkedik.

Elsüllyedt várost találtak Haifa mellett 

Izraeli és ausztrál kutatók egy elsüllyedt újkőkori települést fedeztek fel Haifa közelében a Földközi-tengerben.

1600 éves várost tárnak fel Angliában 

Old Sarum betemetett középkori városának szerkezetét térképezik fel a Southamptoni Egyetem régészei Wiltshire grófságban, Salisbury közelében. A kutatócsoport 2015 tavaszán folytatja a munkát az Old Sarumtól délre fekvő vaskori-római település vizsgálatával.

Vita Tutanhamon múmiájának sorsa körül 

Neves egyiptomi régészek azt követelik, hogy Tutanhamon fáraó Luxor városában kiállított, szétesőfélben lévő múmiáját vitrinéből helyezzék vissza abba az aranykoporsóba, amely több mint háromezer éven át szolgált természetes környezetéül - adta hírül hétfőn az as-Sark al-Auszat című pánarab hírportál.

Régészeti parkot nyitottak a római Via Appián 

Így újabb szakasza látogatható az útnak.

II. Ptolemaiosz 2200 éves templomára bukkantak Egyiptomban 

II. Ptolemaiosz egyiptomi király mészkőből épült templomára bukkantak egyiptomi régészek a Kairótól délre fekvő Gabal el-Núr tartományban.

Négyezer éves leletekre bukkantak Kínában 

Négyezer éves öntözőrendszer maradványaira leltek a dél-kínai Csengtuban egy lakóház építése során.

Különleges régészeti leleteket foglalt le az izraeli rendőrség 

Bemutatták hétfőn Jeruzsálemben azt a 11 darab kétezer évesre becsült, egyedülálló kőkoporsót, amelyet az izraeli rendőrség a múlt héten foglalt le régiségcsempészektől.

Eddig ismeretlen kolosszusokra bukkantak régészek Egyiptomban 

Két újabb kolosszust találtak Egyiptomban, 3. Amenhotep fáraó óriási szobrait Luxorban ásták ki.

Törökkori épületmaradványra bukkantak az egri Dobó tér alatt 

A kedvező téli és kora tavaszi időjárást kihasználva a határidőnek megfelelően haladnak a turisztikai szempontból is oly fontos egri belvárosi rekonstrukció munkálatai. Az 5,4 milliárd forint költséggel megvalósuló beruházás központi része a nemzetközi hírű Dobó tér felújítása.

Érintetlen, 3600 éves múmiát találtak Egyiptomban 

Spanyol régészek 3600 éves szarkofágot és benne érintetlen múmiát találtak az egyiptomi Luxorban.

Nézd már, itt egy ókori falu! 

Egy ókori falvat találtak Izraelben, amely azért szűnhetett meg, mert lakóit Jeruzsálembe csábították Heródes építkezései, közölte kedden az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A szenzációs bugaci lelet újra értékeli az Árpádkort 

A Kecskeméti Múzeum régészei rátaláltak az „Árpád-kori Kecskemétre” a bugaci pusztában, írja a Bácsmegye.hu.

Magyar régészek kutathatnak újra a sztyeppén 

Több mint harminc év kihagyás után újra magyar régészek dolgoznak Oroszországban, az Urálon túli sztyeppén. 

Aranybányászokat várnak a Börzsönybe 

Örökmozgó, tudásra éhes 12-14 évesek, adrenalinra szomjas középiskolások és fiatal felnőttek jelentkezését is várják azokba a régész táborokba, amelyeket a vadregényes Börzsöny legnagyobb történelmi múltú településén, a középkori bányáiról híres Nagybörzsönyben tartanak júniusban és júliusban.

Tizenkilenc megye legszebb régészeti emlékei 

Az elmúlt tizenöt év régészeti munkájának több mint 150 jelentős leletét és leletegyüttesét tekintheti meg a közönség a Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből című vándorkiállításon, amelynek nyíregyházi megnyitóját hétfőn tartották a Jósa András Múzeumban.

Minden idők egyik legnagyobb kincse 

Először mutatták be azt a minden idők egyik legnagyobb kincsleletét, amelyet egy spanyol hajóroncsról illegálisan hoztak felszínre.

Törökkori védművek a Várkert Bazár alatt 

Törökkori védművek, valamint egy Zsigmond vagy Mátyás király korabeli épületegyüttes részletei rajzolódtak ki a Várkert Bazár területén végzett feltárások során, amelyeket a Budapest Történeti Múzeum veterán bányászok bevonásával végzett.

Villamos-végállomáson ölték meg Julius Caesart? 

Egy régész szerint ma villamos-végállomás található azon a helyen, ahol Brutus és a szenátorok leszúrták a császárt.

Őskori épület maradványaira bukkantak Walesben 

Brit régészek egy nagyméretű őskori építmény maradványait tárták fel Wales dél-keleti részén, mely a szakemberek szerint idősebb lehet az egyiptomi piramisoknál.

Ismét föld alatt a pécsi ókeresztény kápolna, 

Egyelőre visszatemetik az ókeresztény és középkori leleteket egy volt pécsi szórakozóhely területén; bemutatásukra nincs pénz.

Újra látogathatók az egyiptomi régészeti helyek 

A helyzet rendeződésével újra megnyitja a látogatók előtt történelmi, régészeti helyszíneit Egyiptom, ahol - a Legfőbb Régészeti tanács vezetőjének közlése szerint - Kairón kívül is rongáltak meg emlékhelyeket.

Fejlesztések Gorsiumban 

Európai uniós támogatással, több mint 775 millió forint értékű turisztikai fejlesztést valósít meg Gorsiumban - a római kori emlékeket rejtő, antik régészeti parkban - a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!