Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

A rendezvény nemcsak kóstolási lehetőség, hanem valódi mesterkurzus, ahol a szürkebarát fajta múltja, jelene és jövője is fókuszba kerül.

Az esemény keretében a Badacsonytördemicén lévő Faluházban augusztus 1-jén 24 szürkebarát tételt mutatnak be a nagyközönségnek és a szakmának: 12 bort Badacsonyból, a borvidéki borverseny legmagasabbra értékelt tételei közül, valamint 12 tételt az ország különböző borvidékeiről, ezzel lehetőséget teremtve egy országos összevetésre és stíluspárbeszédre.

A „párbaj” elnevezés ugyan játékos, de a cél komoly:

nem a legjobb bort keresik, hanem a legkülönbözőbb stílusú szürkebarátokat állítják reflektorfénybe, hogy kiderüljön, miként illeszkednek a nemzetközi trendekhez, és milyen irányban fejlődhet tovább a fajta a hazai borászatokban.

A sétáló kóstolóval egybekötött mesterkurzus szakmailag is különleges alkalom lesz, hiszen borszakértők, borászok és fogyasztók közösen értékelhetik a bemutatott borokat, egyfajta közösségi élményt hozva létre, amelyből új impulzusok születhetnek a fajta hazai jövőjét illetően.

Szürkebarát – egy nemzetközi fajta magyar arca

A közel 190 hektáron megtalálható szürkebarát, mely a legenda szerint IV. Károly német-római császár által került 1375-ben hazánkba, Badacsonyon pedig a szerzetesek honosították meg, mára már összeforrt a borvidékkel és vált Badacsony meghatározó fajtájává.


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

Nem véletlen, hogy az itteni borászok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek rá, hiszen a vulkanikus, meleg talajokat kedvelő szürkebarát kiemelkedően jól érzi magát a Badacsonyi borvidéken, így a könnyed száraz boroktól kezdve, a komoly és gazdag beltartalmú tételeken át, egészen az édes borokig minden stílusban kiváló minőséget ad.

Több mint kóstoló – közösségi gondolkodás a szürkebarát jövőjéről


Fotó: Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület

A szervezők célja, hogy a szürkebarát ismét reflektorfénybe kerüljön, megmutatva, hogy Badacsony egyik legnemesebb bora nem csupán a múlt értéke, hanem a jövő egyik kulcsfajtája is. A részletes programért és további információkért érdemes ellátogatni az esemény hivatalos Facebook oldalán található.

 

 


Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.