A belföldi kereslet volt a növekedés motorja: megérkezett a friss TrendRiport!

A belföldi kereslet volt a növekedés motorja: megérkezett a friss TrendRiport! 

Május hónapban a magyar szállodák forgalmának növekedése országos szinten 806%-kal, Budapesten 6,3%-kal A budapesten kívüli szállodákban 11,4%-kal, a balatoni régióban 17,9%-kal haladta meg az előző évi eredményeket. Szerepe volt ebben a forint-euró árfolyamnak is, előbbi 2,2%-kal gyengébb volt a tavalyinál. Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) az év első öt hónapjának forgalmi adatait elemző trendriportja. 
Budapest a regionális élmezőnyben a szállodapiacon

Budapest a regionális élmezőnyben a szállodapiacon 

Az egyre erősödő turizmusnak köszönhetően a közép-kelet európai hotelpiac gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt 3 évben, ami megmutatkozik mind a szállodapiaci teljesítmény mutatókban, mind a tranzakciós volumenben. A régión belül Budapest hotelpiaca kivételes előrelépést tudott elérni RevPAR (egy kiadható szobára jutó szobaár bevétel) növekedési rátában, megelőzve ezzel a régió kulcsszereplőit, derül ki a Colliers International legújabb szállodapiaci tanulmányából.

Európa élvonala felé szárnyal a budapesti szállodapiac 

Az európai szállodaipar valósággal szárnyal az idei év első négy hónapjában – állapítja meg legfrissebb jelentésében az STR elemzőcég. A legnagyobb növekedés a volt keleti blokk fővárosaiban, Lisszabonban, Londonban és Edinburghban érzékelhető.

Nagyot nőtt a kínai és ukrán, tovább csökkent a német vendégéjszakák száma 

Februárban is folytatódtak a pozitív tendenciák a turizmusunkban. A magyarországi szállodák szobafoglaltsága, bruttó átlag szobaára és REVPAR mutatója is emelkedett a múlt évhez képest a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trendriportja szerint.

Nagyot zuhant a párizsi szállodák forgalma 

2015-ben november végéig a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,2%-kal, a külföldieké 4,2%-kal volt nagyobb a múlt évinél az MSZÉSZ trendriportja szerint. Az Európában tapasztalt terrorfenyegetettséggel magyarázható, hogy novemberben a szállodák foglaltsága Párizsban 66,5%-ra, Brüsszelben 61,1%-ra csökkent a 2014-es 75,8, illetve 75,7%-ról. A közép-kelet-európai fővárosok között a drasztikusan visszaeső nemzetközi utazások novemberben azonban csak Budapestet érintették, ahol a hotelek kihasználtága 62,3%-ra esett vissza a 2014-es 65,6%-ról. Ezzel szemben nőtt a szállodák foglaltsága Prágában, Bécsben, Pozsonyban és Varsóban is. Az európai szállodaipari tendenciák azonban optimizmusra adnak okot a szakértők szerint.

Töretlen a vendégszám növekedése Budapesten 

Az idei év eddigi eredményei alapján (január. szeptember között)a vendégforgalom és vendégéjszakák emelkedése mellett jelentős az egy kiadható szobára jutó árbevétel övekedés is Budapesten. A kerületek közül az ötödik, a hetedik, a hatodik, a nyolcadik az első kerületek hoztak a legtöbb vendéget és vendégéjszakát, ebben a sorrendben. A Főváros turisztikai menedzsmentszervezete, a BFTK Nonprofit Kft. stratégiai célkitűzése a vendégéjszakák magas szinten történő stabilizálása mellett a magasabb költési hajlandóságú célcsoportok megszólítása

A szállodák foglaltsága és a bevétel is nőtt idén 

Júniusban több mint egymillió vendég 2,5 millió éjszakát töltött el hazánk kereskedelmi szálláshelyein. A vendégszám 6,7%-kal, a vendégéjszaka-szám pedig 4,9%-kal haladta meg a tavaly ilyenkor mért értéket. A vendégek 13%-kal többet fordítottak a szállásra, mint előző évben, az ebből származó bevételek meghaladták a 20,5 milliárd forintot, és mindeközben a szállodák foglaltsága és az átlagár is tovább emelkedett.

Rekordra készülnek az amerikai szállodások 

A 2009-es mélypont után igazi rekordévet jelenthet 2015 az amerikai szállodások számára. Szakértők szerint jövőre az amerikai szállodák átlagos feltöltöttségi mutatója közel 65 százalékon fog tetőzni. 

Az EU-ból érkezők kevesebb, az ázsiaiak több vendégéjszakát hoztak 

Évek óta először csökkent a magyarországi szállodákban a külföldi vendégéjszakák száma. Az EU tagországokból a visszaesés 0,3% volt, májusban pedig csökkenés történt az orosz és az ukrán piac esetében is – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének trendriportjából.
Jobban teljesítenek idén az ötcsillagosok

Jobban teljesítenek idén az ötcsillagosok 

Még mindig nagyon alacsonyak a magyarországi szállodai átlagárak a régió többi országával összevetve, ugyanakkor az idei év első négy hónapjában mind a kihasználtság, mind az egy kiadható szobára jutó árbevétel nőtt a magyar hotelekben. Különösen az ötcsillagos házak teljesítménye javult az idén – derül ki az MSZÉSZ trendriportjából.

Konferenciaközpont és nemzeti légitársaság? 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Budapesti régiós ülését kedden tartotta a Mercure Budapest City Centerben. 

A turisztikai célelőirányzat emelését kérik a szállodások 

A jövő évi költségvetésben tervezett turisztikai célelőirányzat felülvizsgálatát, illetve minimum az idei összegre való emelését javasolja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

Javult a hazai szállodák teljesítménye az első félévben 

Megjelent a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének a nemzetközi és hazai szállodaipar 2013-as év első féléves teljesítményét elemző trendriportja. 

Harmadikok lettünk...hátulról 

Kiadta a nemzetközi és hazai szállodaipar teljes tavalyi évi teljesítményét elemző trendriportját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, amelyet az STR Riport és a Központi Statisztiaki Hivatal adatai alapján állít össze a szakmai szervezet.

A budapesti szállodák javítottak a legtöbbet Európában 

Kiadta az STR Global a világ szállodáinak októberi teljesítményét elemző statisztikáját, amelyből kiderül, fővárosunk szállodáinak átlagára és RevPAR mutatója tavalyhoz képest kiugróan nőtt az elmúlt hónapban.

Keserédes szállodapiaci értékelés 

Keserédes hangulatúra sikeredett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióülése a Hungexpón.

Budapesti szállodák az európai lista végén 

41 európai város szállodáinak idei eredményeit tekintve a budapesti hotelek a lista végén kullognak, mind az átlagárat, mind az átlagos foglaltságot, mind az egy kiadható szobára eső bevételt tekintve.

Forma1: gyengébb szállodai teljesítmény 

A tavalyihoz képest alacsonyabb foglaltság és árbevétel jellemezte a szállodák Forma1 alatti teljesítményét - tudtuk meg a Magyar Szállodaszövetség által a Turizmus Online rendelkezésére bocsátott jelentésből.

Nem túl rózsás a magyarországi szállodák helyzete 

Az idei első negyedévben a hazai szállodák teljesítménye(RevPAR) 4,8%-kal jobb volt, mint 2009 azonos időszakában, a foglaltság tekintetében 28 európai ország közül azonban míg is csak hátulról az ötödik hely jutott nekünk – hangzott el a Magyar Szállodaszövetség budapesti sajtóreggelijén.

Válság előtti szinten az európai szállodaipar 

Európában 2010-ben a gazdaság élénkülésének köszönhetően a turizmus megindult, és lényegében visszaállt a pénzügyi, gazdasági válságot megelőző szintre, derül ki a Magyar Szállodaszövetség nemzetközi és hazai szállodaipar teljesítményét vizsgáló trendriportjából.

2004-es szinten a szálláshelyek vendégforgalma 

A hazai szálláshelyek 2010. egész évi vendégforgalma összességében lényegében a 2004. évinek felelt meg - tájékoztatott a KSH legfrissebb szálláshelyi jelentésében.

Több külföldi, kevesebb belföldi a kereskedelmi szálláshelyeken 

Csökkent a hazai kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalma még az előző évi alacsony bázishoz képest is - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!