A turisztikai célelőirányzat emelését kérik a szállodások

A jövő évi költségvetésben tervezett turisztikai célelőirányzat felülvizsgálatát, illetve minimum az idei összegre való emelését javasolja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ).

A szervezet az MTI-hez kedden eljuttatott állásfoglalásában kiemeli: a 2014. évi költségvetési törvényjavaslat turisztikai célelőirányzatában mindössze 9,9 milliárd forint szerepel, ami 20,8 százalékkal kisebb az idei 12,5 milliárd forintos keretnél. (A jövő évi TC tervezett alakulásáról szólt két korábbi cikkünk, az egyik itt, a másik emitt olvasható.)

A célelőirányzatból finanszírozzák a Forma-1-es Magyar Nagydíj állami támogatását, ez 2014–ben várhatóan körülbelül 6 milliárd forint lesz. A keretből kell fedezni egyéb célfeladatokat - például a szúnyogirtást, a kulturális alap támogatását -, ami mintegy 7-800 millió forint, a Magyar Turizmus Zrt. éves működési költségei pedig mintegy 2 milliárd forintot tesznek ki. Így a bel- és külföldi nemzeti marketingre összesen körülbelül 1,5 milliárd forint jut, csupán a fele az ideinek - összegzi az MSZÉSZ.

A 2014. évi turisztikai marketing költségvetésének tervezett, rendkívül alacsony szintje veszélyezteti a válságból éppen kilábaló magyar turizmus növekedését - hívja fel a figyelmet állásfoglalásában a szövetség.

Az MSZÉSZ emlékeztet: az elmúlt két évben tapasztalt forgalomnövekedés ellenére a hazai szállodák teljesítménye várhatóan csak az idén fogja nominálisan elérni a 2007. évi szintet. Az egy kiadható szobára jutó árbevétel (REVPAR) azonban országos átlagban reálértében még az idén is körülbelül 20 százalékkal elmarad a hat évvel ezelőttitől.

A MALÉV csődjét követő, a vendégösszetételben bekövetkezett változások az alacsonyabb fizetőképességű, döntően szabadidős vendégkört bővítették, de negatívan hatottak a 4–5 csillagos szállodák iránti keresletre. A nemzeti marketingre, Budapest turizmusának promóciójára rendelkezésre álló költségvetés az elmúlt években is messze elmaradt a kívánatostól, a versenytársak ráfordításaitól - hangsúlyozza a szövetség.

Az MSZÉSZ szerint a helyzetet évek óta súlyosbítja az a tény, hogy a regionális és helyi marketing, annak szervezete és forrása rendezetlen, az önkormányzatok a beszedett idegenforgalmi adó jelentős részét nem turisztikai célokra használják. Az európai országok közötti erős nemzetközi versenyben a tervezett nagyon alacsony költségvetéssel a magyar turizmusnak nincs esélye helytállni.

A turisztikai ágazat gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő szerepét, multiplikátor hatását a drasztikusan csökkentett költségvetés rontaná, ami súlyos károkat okozna a nemzetgazdaságnak - hangsúlyozza állásfoglalásában az MSZÉSZ.

Forrás: MTI


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.