Pezsgőfogyasztás itthon és a nagyvilágban

Pezsgőfogyasztás itthon és a nagyvilágban 

Globális szinten a pezsgők fogyasztása – a 2008-as válság okozta megtorpanást leszámítva – a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott.
Jön a 10. Borkonferencia

Jön a 10. Borkonferencia 

Március 4-én immár tizedik alkalommal találkozik a szőlő-bor ágazat krémje: szőlészek, borászok, jogászok, marketingszakemberek, szakújságírók, szakpolitikusok, az ágazat véleményformálói, hogy fajsúlyos kérdésekben „jussanak dűlőre”!

Elfogadta az Országgyűlés az új bortörvényt 

A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.

Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése 

De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.
Új elnök a Borút Egyesület élén

Új elnök a Borút Egyesület élén 

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 2019. május 30-án közgyűlést tartott Villányban, ahol többek között új elnökséget választott a Borút Egyesület élére.
Extrém helyzet a szőlőtermesztésben

Extrém helyzet a szőlőtermesztésben 

Rekordév vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek?
Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben 

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

Indul a Borászok Borásza Ösztöndíjprogram 

A Vinum Praemium Alapítvány meghirdeti a Borászok Borásza Ösztöndíj Programot! Pályázhat minden fiatal magyar, az Alapítvány partnerintézménynél felsőfokú szőlész-borász alapképzésen részt vevő hallgató. Cél a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

Idén Olaszország a világ első számú bortermelője 

A világ bortermelése idén várhatóan két százalékkal 275,7 millió hektoliterre nő, a legjelentősebb termelő Olaszország lesz Franciaország és Spanyolország előtt - közölte szerdán a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) Párizsban.

Integrált szőlészeti-borászati rendszer 

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián.

Töviről hegyire felmérik a Tokaji Borvidéket 

Az utolsó akadályok is elhárultak a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztése elől a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megállapodásának köszönhetően. A nemzetközi szinten is egyedülállóan széles és alapos felmérés által biztosított adatok borvidéki szinten fogják segíteni a szőlőművelési módszerek fejlesztését, valamint az ültetvények megújítását. Emellett a vizsgálat eredményeképpen a Tokaji Borvidék összes szőlőtermelője részletes adatokat fog kapni saját földjei és ültetvényei adottságairól is. Így minden gazdálkodó megalapozott információk birtokában dönthet majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállítására törekedjen száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években – hívják fel a figyelmet a termőhely-felmérés fontosságára a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Töviről hegyire felmérik a Tokaji Borvidéket 

Az utolsó akadályok is elhárultak a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztése elől a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megállapodásának köszönhetően. A nemzetközi szinten is egyedülállóan széles és alapos felmérés által biztosított adatok borvidéki szinten fogják segíteni a szőlőművelési módszerek fejlesztését, valamint az ültetvények megújítását. Emellett a vizsgálat eredményeképpen a Tokaji Borvidék összes szőlőtermelője részletes adatokat fog kapni saját földjei és ültetvényei adottságairól is. Így minden gazdálkodó megalapozott információk birtokában dönthet majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállítására törekedjen száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években – hívják fel a figyelmet a termőhely-felmérés fontosságára a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Tokaj: az állam végzi a kutatómunkát 

Állami tulajdonú gazdasági társaság látja majd el a tokaji borvidék szőlészeti és borászati kutatási feladatait - ez erről szóló kormányhatározat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben.

A szőlészek és a borászok is segítséget kapnak 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2013. október 22-én a 2014. pénzügyi évi keret terhére elindította a szőlő-bor ágazati – szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatása, borászati gépek beszerzésének támogatása, borászati melléktermékek lepárlásának támogatása – intézkedésekre beérkezett kérelmek alapján odaítélt támogatások kifizetését.

Bormúzeum nyílt Gyenesdiáson 

Megnyílt pénteken a Darnay Bormúzeum Gyenesdiáson: restaurálták az 1644-ben épült, összesen 1700 négyzetméteres területen elhelyezkedő pincét és a présházat, az udvarban pedig szőlészeti kiállításnak helyet adó pajtát építettek.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!