Integrált szőlészeti-borászati rendszer

Integrált hálózati rendszerben, tudásbázisát közösen felhasználva kell együttműködnie a szőlészeti-borászati ágazat szereplőinek és a minisztériumnak – jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán Egerben egy szakmai konferencián.

Az Országos Szőlészeti és Borászati Konferencia nyitóelőadásában Feldman Zsolt hangsúlyozta: Magyarországnak innovatív szőlészeti-borászati ágazata van, amely főleg a kutatási intézetek és a főiskolák, egyetemek tudományos munkájának köszönhető. Az európai versenyképesség növeléséhez azonban ezeknek a tudásközpontoknak és a termelőknek szorosabban kell együttműködnie a Földművelésügyi Minisztériummal – tette hozzá.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár felidézte: e célból hozta létre a minisztérium 2014 januárjában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), amely a badacsonyi és a kecskeméti, valamint további 5 kutatóintézet bevonásával 300 kutató munkájához biztosít „kiszámítható, stabil, szervezeti és finanszírozási hátteret, mintegy 190 kutatás-fejlesztési projekt finanszírozásával.”

Feldman Zsolt kifejtette, hogy a NAIK legfontosabb feladata például a minőségi szaporítóanyag előállítása, amely elősegítheti az új szőlőültetvények telepítésének eredményességét, új vírusdiagnosztikai és vírusmentesítési eljárások kifejlesztése. Az intézmény szakemberei kiemelten foglalkoznak a eredetvédelemmel, a fajtafenntartással és a klónszelekciós nemesítéssel is. Az államtitkár kiemelte: a NAIK szolgáltató intézmény kíván lenni, amely szaporítóanyaggal is ellátja a termelőket. Kijelentette: 2015 márciusában várhatóan a Pécsi Szőlészeti és Borászati Intézet is csatlakozik a NAIK-hoz.

Uniós támogatás

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban mintegy 150 millió euró forrásra számíthat az ágazat, amelyet elsősorban kutatásfejlesztésre és a szőlőültetvények megújítására fordíthatnak a szakemberek. Az államtitkár szerint a hazai és külföldi támogatásoknak köszönhetően kutatói programok indulhatnak fiatal szakemberek számára, gyakorlati együttműködések jöhetnek létre a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek között.

Feldman Zsolt két „kulcsfontosságú” projektre is kitért: tájékoztatása szerint az Európai Innovációs Partnerség a magyar agrárgazdaság szereplői és a kutatószektor szakmai kapcsolatát teremtheti meg, a Horizon2020 pedig a biztonságos élelmiszer-termelést és a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodást biztosíthatja Magyarország számára.

A konferencia péntekig tart az Eszterházy Károly Főiskola, a NAIK Szőlészeti Borászati Kutatóintézet, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Veszprémi Egyetem Georgikon Kara, az MTA Szőlészeti Borászati Albizottsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közös szervezésében.

A három nap alatt több előadást tartanak, egyebek mellett a földtörvényről, a magyar szőlő-és borágazat kutatásfejlesztési stratégiáiról, a hazai és külföldi pályázati lehetőségekről, valamint a szakemberek értékelik a 2014-es évjáratot is. A tanácskozást minden este borkóstoló zárja, amelyen bemutatkoznak Magyarország borrégiói.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.