Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése

De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.

Párizsban ismertette a 2019-es év globális bortermésére vonatkozó, első hivatalos becsléseket Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) főigazgatója. Az utóbbi három évben az előállított bor mennyisége rendkívül hektikusan alakult, de a szakember szerint ez az időszak túl rövid ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásai tekintetében messzemenő következtetéseket lehessen levonni az adatokból.

2019-ben a megtermelt bor globális mennyisége sok éves összehasonlításban várhatóan átlagos lesz.

Az összesített űrtartalom idén 263 millió hektoliter (Mhl) környékén alakul, ami csak kissé marad el az elmúlt tíz évben elért 270 Mhl-től. Bár tavaly óta jelentős mértékben, 10 százalékkal visszaesett a volumen, nincs ok szégyenkezésre – a 2018-ban elkönyvelt 294 Mhl rekord közeli érték. 2017-hez képest például idén 6 százalékkal több keletkezett az italból, de két évvel ezelőtt sok éves összevetésben is gyengén muzsikáltak a szőlőültetvények.

Halványabb hozamok Európában

Az Európai Unió adja a világ bortermelésének kb. 60 százalékát. Az öreg kontinensen borászati szempontból 2019 kissé sanyarú évnek bizonyult. A főbb szőlőtermelő országokban a túlságosan esős és fagyos tavasz, valamint a tikkasztó nyár alacsonyabban tartotta a termésmennyiségeket.

Idén Olaszország például 46,6 Mhl, Franciaország 41,9 Mhl, Spanyolország pedig 34,3 Mhl bort állít elő, ami tavalyhoz képest 15, 15, illetőleg 24 százalékos csökkenést jelent. Más kérdés, hogy volumen tekintetében világszinten így is ez a három állam vezeti a ranglistát. Globálisan Németország a maga 9 Mhl-ével 10., hazánk 3,2 Mhl-rel pedig 14. a sorban.

Máshol jobb a helyzet

Az északi féltekén az Európán kívüli bortermelő országok jó évet zártak. Bár az Egyesült Államokban tavalyhoz képest 1 százalékkal kevesebb, 23,6 Mhl borra elég szőlőt takarítottak be, helyi mércével mérve így is mesés a hozam. Oroszországban a bor mennyisége 7 százalékkal 6 Mhl-ra duzzadt.

A déli féltekén 2018-hoz képest szintén némi csökkenés tapasztalható, de a volumen a hosszú távú átlaghoz képest így sem marad alul. Az itteni nagyobb bortermelők közül Argentínában 13 Mhl, Ausztráliában 12,5 Mhl és Chilében 11,9 Mhl bormennyiségre lehet számítani. Dél-Afrika 9,7 Mhl-rel Németországot és akár Kínát is beelőzhette, bár az ázsiai országból nem áll még rendelkezésre kellő mennyiségű adat.

A 2019-ben 1 Mhl-nél több bort produkáló országok rangsora az előállított mennyiség szerint:

 1. Olaszország, 46,6 Mhl

 2. Franciaország, 41,9 Mhl

 3. Spanyolország, 34,3 Mhl

 4. USA, 23,6 Mhl

 5. Argentína, 13 Mhl

 6. Ausztrália, 12,5 Mhl

 7. Chile, 11,9 Mhl

 8. Dél-Afrika, 9,7 Mhl

 9. Kína (nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat, a 9.
     hely becslés)

 10. Németország, 9 Mhl

 11. Portugália, 6,7 Mhl

 12. Oroszország, 6 Mhl

 13. Románia, 4,9 Mhl

 14. Magyarország, 3,2 Mhl

 15. Új-Zéland, 3 Mhl

 16. Brazília, 2,9 Mhl

 17. Ausztria, 2,6 Mhl

 18. Görögország, 2 Mhl

 19. Grúzia, 1,6 Mhl

 20. Svájc, 1,1 Mhl

Forrás: Store Insider


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.