Tavalyhoz képest csökkent a világ bortermése

De csak a sok éves átlag szintjéig ereszkedett vissza.

Párizsban ismertette a 2019-es év globális bortermésére vonatkozó, első hivatalos becsléseket Pau Roca, a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) főigazgatója. Az utóbbi három évben az előállított bor mennyisége rendkívül hektikusan alakult, de a szakember szerint ez az időszak túl rövid ahhoz, hogy a klímaváltozás hatásai tekintetében messzemenő következtetéseket lehessen levonni az adatokból.

2019-ben a megtermelt bor globális mennyisége sok éves összehasonlításban várhatóan átlagos lesz.

Az összesített űrtartalom idén 263 millió hektoliter (Mhl) környékén alakul, ami csak kissé marad el az elmúlt tíz évben elért 270 Mhl-től. Bár tavaly óta jelentős mértékben, 10 százalékkal visszaesett a volumen, nincs ok szégyenkezésre – a 2018-ban elkönyvelt 294 Mhl rekord közeli érték. 2017-hez képest például idén 6 százalékkal több keletkezett az italból, de két évvel ezelőtt sok éves összevetésben is gyengén muzsikáltak a szőlőültetvények.

Halványabb hozamok Európában

Az Európai Unió adja a világ bortermelésének kb. 60 százalékát. Az öreg kontinensen borászati szempontból 2019 kissé sanyarú évnek bizonyult. A főbb szőlőtermelő országokban a túlságosan esős és fagyos tavasz, valamint a tikkasztó nyár alacsonyabban tartotta a termésmennyiségeket.

Idén Olaszország például 46,6 Mhl, Franciaország 41,9 Mhl, Spanyolország pedig 34,3 Mhl bort állít elő, ami tavalyhoz képest 15, 15, illetőleg 24 százalékos csökkenést jelent. Más kérdés, hogy volumen tekintetében világszinten így is ez a három állam vezeti a ranglistát. Globálisan Németország a maga 9 Mhl-ével 10., hazánk 3,2 Mhl-rel pedig 14. a sorban.

Máshol jobb a helyzet

Az északi féltekén az Európán kívüli bortermelő országok jó évet zártak. Bár az Egyesült Államokban tavalyhoz képest 1 százalékkal kevesebb, 23,6 Mhl borra elég szőlőt takarítottak be, helyi mércével mérve így is mesés a hozam. Oroszországban a bor mennyisége 7 százalékkal 6 Mhl-ra duzzadt.

A déli féltekén 2018-hoz képest szintén némi csökkenés tapasztalható, de a volumen a hosszú távú átlaghoz képest így sem marad alul. Az itteni nagyobb bortermelők közül Argentínában 13 Mhl, Ausztráliában 12,5 Mhl és Chilében 11,9 Mhl bormennyiségre lehet számítani. Dél-Afrika 9,7 Mhl-rel Németországot és akár Kínát is beelőzhette, bár az ázsiai országból nem áll még rendelkezésre kellő mennyiségű adat.

A 2019-ben 1 Mhl-nél több bort produkáló országok rangsora az előállított mennyiség szerint:

 1. Olaszország, 46,6 Mhl

 2. Franciaország, 41,9 Mhl

 3. Spanyolország, 34,3 Mhl

 4. USA, 23,6 Mhl

 5. Argentína, 13 Mhl

 6. Ausztrália, 12,5 Mhl

 7. Chile, 11,9 Mhl

 8. Dél-Afrika, 9,7 Mhl

 9. Kína (nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű adat, a 9.
     hely becslés)

 10. Németország, 9 Mhl

 11. Portugália, 6,7 Mhl

 12. Oroszország, 6 Mhl

 13. Románia, 4,9 Mhl

 14. Magyarország, 3,2 Mhl

 15. Új-Zéland, 3 Mhl

 16. Brazília, 2,9 Mhl

 17. Ausztria, 2,6 Mhl

 18. Görögország, 2 Mhl

 19. Grúzia, 1,6 Mhl

 20. Svájc, 1,1 Mhl

Forrás: Store Insider


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.