Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

A konferencia jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az ágazat szereplői találkozzanak egymással. Rangos európai és hazai előadók, valamint kutatók ismertették a szőlőültetvények betegségeiről, a termőhelyek helyzetéről, a korszerű védekezési módszerekről szóló eredményeiket. A résztvevőkkel francia, olasz, német, portugál, svájci és magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Bemutatkoztak az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei is. Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója a felsőoktatási intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének együttműködésével létrehozandó szőlő-bor kutatási kiválósági központjáról beszélt. Ez nemcsak az észak-magyarországi – benne az egri borvidék –, hanem a teljes hazai szőlő- és borágazat fejlődését szolgálja majd. A központ egy európai uniós projekt keretében valósul meg és az ágazat működésére, a borok minőségének további javítására szolgál. Ezzel hozzájárul a nemes italok elismertetéséhez, az értéknöveléshez és a piacszerzéshez. A leendő egri központ biztosítja a az ágazati kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást, továbbá a kapcsolódó oktatás-képzés követelményeit. Ezek mellett a nemzetközi kapcsolatépítést, valamint a kutatási-képzési hálózat megerősítését is elősegíti.

Az érdeklődők a szakmai előadásokon és a bemutatott posztereken kívül megkóstolhatták az egri, a mátrai, a bükki és a tokaji borvidék legjobb termékeit. A Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borait dr. Lőrincz György tulajdonos, az Egri Borút Egyesület elnöke mutatta be. Az egri történelmi borvidék különleges részén, a Nagy-Egeden termelt szőlőkből készített nemes nedűket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Ezekhez az italokhoz pedig a hevesi megyeszékhelyen működő Macok Bisztró és Borbár munkatársai szolgáltak fel különleges ételeket.


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.