Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

A konferencia jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az ágazat szereplői találkozzanak egymással. Rangos európai és hazai előadók, valamint kutatók ismertették a szőlőültetvények betegségeiről, a termőhelyek helyzetéről, a korszerű védekezési módszerekről szóló eredményeiket. A résztvevőkkel francia, olasz, német, portugál, svájci és magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Bemutatkoztak az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei is. Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója a felsőoktatási intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének együttműködésével létrehozandó szőlő-bor kutatási kiválósági központjáról beszélt. Ez nemcsak az észak-magyarországi – benne az egri borvidék –, hanem a teljes hazai szőlő- és borágazat fejlődését szolgálja majd. A központ egy európai uniós projekt keretében valósul meg és az ágazat működésére, a borok minőségének további javítására szolgál. Ezzel hozzájárul a nemes italok elismertetéséhez, az értéknöveléshez és a piacszerzéshez. A leendő egri központ biztosítja a az ágazati kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást, továbbá a kapcsolódó oktatás-képzés követelményeit. Ezek mellett a nemzetközi kapcsolatépítést, valamint a kutatási-képzési hálózat megerősítését is elősegíti.

Az érdeklődők a szakmai előadásokon és a bemutatott posztereken kívül megkóstolhatták az egri, a mátrai, a bükki és a tokaji borvidék legjobb termékeit. A Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borait dr. Lőrincz György tulajdonos, az Egri Borút Egyesület elnöke mutatta be. Az egri történelmi borvidék különleges részén, a Nagy-Egeden termelt szőlőkből készített nemes nedűket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Ezekhez az italokhoz pedig a hevesi megyeszékhelyen működő Macok Bisztró és Borbár munkatársai szolgáltak fel különleges ételeket.


Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Tojásválság az USA-ban

Tojásválság az USA-ban 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának adatai alapján a tojás ára soha nem látott magasságokba emelkedett az elmúlt hónapokban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.