Szőlő-bor kutatási kiválósági központ létesül Egerben

Egymás megismerése, az együttműködés, az új tudományos eredmények átadása volt a célja annak a nemzetközi szőlészeti és borászati konferenciának, amelyet az Egri Eszterházy Károly Egyetem dísztermében tartottak.

A konferencia jó lehetőséget nyújtott ahhoz, hogy az ágazat szereplői találkozzanak egymással. Rangos európai és hazai előadók, valamint kutatók ismertették a szőlőültetvények betegségeiről, a termőhelyek helyzetéről, a korszerű védekezési módszerekről szóló eredményeiket. A résztvevőkkel francia, olasz, német, portugál, svájci és magyar szakemberek osztották meg tapasztalataikat.

Bemutatkoztak az Eszterházy Károly Egyetem szakemberei is. Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az intézmény Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója a felsőoktatási intézmény és a Magyar Tudományos Akadémia egyik intézetének együttműködésével létrehozandó szőlő-bor kutatási kiválósági központjáról beszélt. Ez nemcsak az észak-magyarországi – benne az egri borvidék –, hanem a teljes hazai szőlő- és borágazat fejlődését szolgálja majd. A központ egy európai uniós projekt keretében valósul meg és az ágazat működésére, a borok minőségének további javítására szolgál. Ezzel hozzájárul a nemes italok elismertetéséhez, az értéknöveléshez és a piacszerzéshez. A leendő egri központ biztosítja a az ágazati kutatás-fejlesztést, a szaktanácsadást, továbbá a kapcsolódó oktatás-képzés követelményeit. Ezek mellett a nemzetközi kapcsolatépítést, valamint a kutatási-képzési hálózat megerősítését is elősegíti.

Az érdeklődők a szakmai előadásokon és a bemutatott posztereken kívül megkóstolhatták az egri, a mátrai, a bükki és a tokaji borvidék legjobb termékeit. A Szent Andrea Szőlőbirtok és Pincészet borait dr. Lőrincz György tulajdonos, az Egri Borút Egyesület elnöke mutatta be. Az egri történelmi borvidék különleges részén, a Nagy-Egeden termelt szőlőkből készített nemes nedűket ajánlotta a résztvevők figyelmébe. Ezekhez az italokhoz pedig a hevesi megyeszékhelyen működő Macok Bisztró és Borbár munkatársai szolgáltak fel különleges ételeket.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.