Indul a Borászok Borásza Ösztöndíjprogram

A Vinum Praemium Alapítvány meghirdeti a Borászok Borásza Ösztöndíj Programot! Pályázhat minden fiatal magyar, az Alapítvány partnerintézménynél felsőfokú szőlész-borász alapképzésen részt vevő hallgató. Cél a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik és számára a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése, ápolása egyaránt fontos.

Ezt lehet nyerni a Borászok Borásza Ösztöndíj Programmal:

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig.
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál és a jelölteknél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing 2017. Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre.

Nevezési feltételek és a pályázat keretein belül benyújtandó iratok:

  • Aktív hallgatói jogviszony az alábbi oktatási intézmények valamelyikének szőlész-borász alapképzésén: Budapesti Corvinus Egyetem, Szent István Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Pannon Egyetem, Eszterházy Károly Főiskola
  • Legalább négy sikeresen lezárt félév
  • Be nem töltött 29. életév
  • Tanszéki ajánlás (Fontos információ: egy oktatási intézmény legfeljebb öt hallgatót ajánlhat)
  • Kitöltött adatlap
  • A pályázó nyilatkozata arról, hogy még nem vett részt külföldi szakmai gyakorlaton
  • Legalább egy igazolt szüreti részvétel
  • Magyar nyelvű dolgozat az adott év aktuális téma-kiírásának megfelelően
  • Minimum középfokú angol nyelvismeret
  • Magyar állampolgárság.

A pályázat kiírása és elbírálása:

Az aktuális téma kiválasztásáról a Vinum Praemium Alapítvány - Borászok Borászaiból álló - jelölőtestülete dönt.

2016. aktuális témája: „Eredetvédelem és bormarketing”

/A legalább 15 és legfeljebb 25 oldal terjedelmű dolgozat formai és tartalmi követelményeinél a Pályázó által látogatott felsőoktatási intézmény szakdolgozat készítési útmutatója az irányadó./

A pályázati anyagok leadásának határideje: 2016. szeptember 1.

A pályázati anyagok leadásának helye: a Vinum Praemium Alapítvány székhelye.

A beérkezett dolgozatokat az alapítvány által felkért szakirányú egyetemi oktatók előzetesen értékelik, majd oktatási intézményenként a legjobbra értékelt dolgozatot rövid szakmai összefoglalóval ellátva a Vinum Praemium Alapítvány - jelölőtestülettel kiegészített – kibővített kuratóriuma elé terjesztik. A „Jövő Borásza” cím odaítéléséről az Alapítvány kibővített kuratóriumi ülése dönt. A „Jövő Borásza” kitüntető címet minden évben egy hallgató nyerheti el. 

A Borászok Borásza ösztöndíjprogram szakmai vezetője: Dr. Lukácsy György adjunktus, Budapesti Corvinus Egyetem, Szőlészeti Tanszék

A Vinum Praemium Alapítvány ösztöndíjprogramban részt vevő szakmai együttműködő partnerei: Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem (2017-től), a Pannon Egyetem, az Eszterházy Károly Főiskola.


Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.