Töviről hegyire felmérik a Tokaji Borvidéket

Az utolsó akadályok is elhárultak a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztése elől a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház Zrt. megállapodásának köszönhetően. A nemzetközi szinten is egyedülállóan széles és alapos felmérés által biztosított adatok borvidéki szinten fogják segíteni a szőlőművelési módszerek fejlesztését, valamint az ültetvények megújítását. Emellett a vizsgálat eredményeképpen a Tokaji Borvidék összes szőlőtermelője részletes adatokat fog kapni saját földjei és ültetvényei adottságairól is. Így minden gazdálkodó megalapozott információk birtokában dönthet majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállítására törekedjen száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években – hívják fel a figyelmet a termőhely-felmérés fontosságára a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház szakemberei.

Együttműködési megállapodást kötött a Tokaji Borvidéken elindított termőhely-felmérésnek az egész borvidékre történő kiterjesztéséről a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaj Kereskedőház. Az egyezség értelmében a Tokaj Kereskedőház vállalja, hogy a szőlőterületek vizsgálatát saját költségén, a szükséges képesítéssel rendelkező szakemberek bevonásával elvégzi. A munka során az ültetvények szerkezetét, a sor- és tőtávolságot, a művelési módot, a sorok irányát, a támberendezések jellegét, a tőkehiányt, valamint a várható termésre kiterjedő adatokat is mérni fogják. Emellett a szakemberek a talajadottságokat, a domborzati viszonyokat és a vízháztartási jellemzőket is felmérik. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a borvidék hegyközségei közötti szakmai koordinációt biztosítja. Így a megállapodás értelmében a testület segítséget nyújt abban, hogy a felmérést végző szakemberek minden ültetvényre bejuthassanak. Ehhez a földtulajdonosok hozzájárulására is szükség van.

A termőhely-felmérés elindítását a Tokaj Kereskedőház kezdeményezte egy évvel ezelőtt arra hivatkozva, hogy a Tokaji Borvidéken folyó szőlő- és bortermelés minőségi irányba fordításához, valamint a várt fejlesztési források becsatornázásához elengedhetetlen a borvidék adottságainak pontos feltérképezése. A 2013 őszén elindult felmérés első szakaszában a Tokaj Kereskedőház ültetvényellenőrei 1100 hektár területen, közel 3600 parcellán már elvégezték a munkát, ahonnan az állami integrátor társaság rendszeresen vásárol fel szőlőt a szüreti időszakban.

A cél, hogy az újabb szakaszban a Tokaji Borvidék szőlőművelésbe bevont, illetve potenciálisan bevonható teljes területére, azaz mintegy 11 ezer hektárra kiterjesszék a felmérést. „A minőségi termelésre vonatkozó célok eléréséhez elengedhetetlen a Tokaji Borvidék egységes arculatának kialakítása. Ennek kardinális részét képezi a szőlőtelepítés szabályozása, a terméshelyekhez és a telepíthető fajtákhoz kapcsolódó előírások meghatározása. A szükséges szakmai döntések pedig csak akkor lehetnek megalapozottak, amennyiben az érintett termőhelyek adottságairól, valamint az ültetvények szerkezetéről és állapotáról teljes körű adatbázist sikerül összeállítani” – mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A felmérés segítséget kínál a termelőknek is. Ugyanis a munka eredményeként a borvidék összes parcellájának állapotáról és adottságairól részletes adatok állnak majd a művelők rendelkezésére. Így minden egyes termelő pontos képet kap majd arról, hogy saját parcelláin milyen boralapanyag előállításával számolhat száraz, átlagos, vagy a szokásosnál csapadékosabb időjárású években. Ennek birtokában a gazdálkodók az ültetvény adottságainak és potenciáljának a számbavételével dönthetnek majd arról, hogy pezsgő alapbor, száraz- vagy félszáraz bor, késői szüretelésű bor, vagy a Tokaji Aszú alapanyagának előállítására törekedjenek inkább.

„A felmérés egyszerre támogatja a kistermelők és a nagyobb pincészetek munkáját. Az együttműködési megállapodás pedig segít abban, hogy a munkát minél gyorsabban és hatékonyabban el lehessen végezni a Tokaji Borvidék teljes területén” – hangsúlyozta a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. A felméréshez kapcsolódóan az elmúlt hónapokban már a Tokaji Borvidék teljes területéről részletes légifelvételek készültek. Az együttműködési megállapodást követően elindulhat a talajmintavételi helyek kijelölése, majd a részletes mérések is megkezdődhetnek.

„A munka menetét az időjárás is befolyásolja, de 2015 tavaszára mindenképpen végzünk a mérésekkel. Az eredmények kiértékelését követően összeálló adatbázisból pedig ezt követően - térinformatikai módszerek segítségével - minden felmért földdarabról több tucat féle szempont alapján lehet majd akár egyméteres terepi felbontású térképeket készíteni” – fogalmazott Dr. Lukácsy György egyetemi adjunktus. A tokaji termőhelyfelmérést a Tokaj Kereskedőház megbízásából koordináló szőlészeti szakember kifejtette: a felmérés eredményeképpen az ültetvények állapota és művelési módja mellett a talajadottságokra, a csapadék- és nedvességi viszonyokra, de akár a tengerszint feletti magasságra és a pontos lejtésszögekre vonatkozólag is részletes adatok állnak majd rendelkezésre minden parcelláról. Mindez a Tokaji Borvidék összes szereplőjének segítséget biztosít ahhoz, hogy az adottságok maximális kihasználására törekedve műveljék, vagy alakítsák át szőlőültetvényeiket, illetve tervezzék meg az új telepítéseket. Egyúttal a Tokaji Borvidék termőhely-felmérése mintául szolgálhat más hazai és külföldi borvidékek számára is fejlesztési elképzeléseik megalapozásához.


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.