Új taxirendelet: a BKK felügyel minden taxit

Új taxirendelet: a BKK felügyel minden taxit 

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében módosul a Taxirendelet: ismét egy kézbe kerül a taxikkal kapcsolatos feladatellátás, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán.
Hétfőtől drágább taxival utazni a fővárosban

Hétfőtől drágább taxival utazni a fővárosban 

Tíz százalékkal magasabbak lettek a fővárosi taxis tarifák.
Márciustól árat emelnek a taxisok

Márciustól árat emelnek a taxisok 

Március 6-tól tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxis tarifák: az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő, erről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Módosították a taxizást szabályozó rendeletet

Módosították a taxizást szabályozó rendeletet 

Szigorúbb fellépés a szabálytalan taxizás ellen, legmagasabb megengedett életkor rendezése: több ponton is megérett a változtatásra a taxizás szabályozása a közlekedésért felelős államtitkár szerint.
Szuper ötlet egy spanyol fesztivál idején

Szuper ötlet egy spanyol fesztivál idején 

Ingyenes taxiszolgáltatással biztosítják egy spanyol városban a helyi hatnapos fesztivál idején a nők biztonságos hazaérkezését.
Drágább lesz taxival utazni Budapesten májustól

Drágább lesz taxival utazni Budapesten májustól 

Május 9-étől emelkednek a fővárosban a taxis tarifák: az alapdíj 700-ról 1000 forintra, a kilométerdíj 300-ról 400-ra, a percdíj pedig 75 forintról 100 forintra nő - döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés.
Taxitarifa-emelés helyett ezt javasolja a GVH

Taxitarifa-emelés helyett ezt javasolja a GVH 

A budapesti taxik hatósági árainak tervezett, jelentős emelése helyett a verseny élénkítését javasolja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a főváros számára. A versenyhatóság több alternatívát felvázolt a fővárosi önkormányzat felé, amelyek hatékonyabban szolgálhatják a fogyasztói érdekeket - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.
Májustól emelkedhetnek a taxis tarifák Budapesten

Májustól emelkedhetnek a taxis tarifák Budapesten 

Budapesten a taxis személyszállítás alapdíja 1000 forintra, a kilométerdíj 400 forintra, a percdíj pedig 100 forintra emelkedik május 9-től, amennyiben az erről szóló javaslatot jövő szerdán elfogadja a Fővárosi Közgyűlés - jelentette be az általános főpolgármester-helyettes pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Éledezik a taxis szektor

Éledezik a taxis szektor 

Kilábalóban a taxis szektor a koronavírus-járvány okozta sokkból, de messze még a járvány előtti szint - írja csütörtöki számában a Világgazdaság az Opten elemzése alapján.
Bajban a taxisok, már most felére csökkent a számuk

Bajban a taxisok, már most felére csökkent a számuk 

Vannak, akik tavasz óta munkanélküliek A nagyobb fuvarszervező társaságoknál 50-60 százalékkal esett vissza a fuvarok száma.

Ismét a Főtaxi a reptér hivatalos szállítója 

A Főtaxi lett a befutó a Budapest Airport taxis személyszállítási tenderén, így a társaság 2020 decemberétől újabb öt évre a repülőtér-üzemeltető vállalat hivatalos taxis partnere.

Jó hírt kaptak a taxisok 

Csütörtöktől azt a szabályt, amely szerint 10 évesnél öregebb taxi nem közlekedhet, 2022 végéig felfüggesztette a kormány.

Újabb kkv-knak elérhető a Széchenyi Turisztikai Kártya 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a Kavosz Zrt. igazgatósági elnöke a közleményben bejelentette, a Széchenyi Kártya Programban szeptember 21-én bevezetett Széchenyi Turisztikai Kártya folyószámlahitel október 22-től a taxis és kisbuszos személyszállító vállalkozások számára is elérhető lesz.

Bécsi intézkedések járvány idején 

Taxis utalvány az időseknek, chatbot és szükségszállás a hajléktalanoknak. Bécs nagyvonalú intézkedésekkel segít a lakosoknak a koronavírus elleni védekezésben.

Közös fejlesztésű repülőtaxi-prototípust mutatott be az Uber és a Hyundai 

Közös fejlesztésű repülőtaxi prototípust mutatott be az Uber és a dél-koreai Hyundai, az eszköz akár 300 kilométeres sebességre is képes.

Hamarosan csak elektromos taxik lehetnek Dubrovnikban 

Komoly fennakadásokat okoz, hogy a nyári főszezonban 3000 taxi közlekedik a horvátországi városban, ez tízszer több, mint amennyi ősztől tavaszig van Dubrovnikban. Ezért a város polgármestere arról beszélt a sajtónak, hogy amennyiben nem változik a törvényi szabályozás, akkor a városvezetés novemberben döntés hoz arról, hogy a jövőben csak elektromos autóval lehessen taxizni a tengerparti városban – írja az MTI.

Visszatért a szomszédba az Uber 

Az alternatív taxis szolgáltatás egyelőre csak a szlovák fővárosban érhető el, de a cég kelet-közép-európai regionális igazgatója szerint idővel a többi szlovákiai nagyvárosban is használható lesz újra az alkalmazás.

Taxis tüntetések Bukarestben is 

Újabb taxistüntetést rendezett Bukarestben és Románia több nagyvárosában a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció szerdán, az Uber és a hozzá hasonló internetes fuvarmegosztó cégek betiltását követelve - írja az MTI.

Taxissztrájkok Spanyolország-szerte 

Határozatlan idejű sztrájkba léptek péntek délután a barcelonai taxisok, miután a katalán kormány nem fogadta el az alternatív közösségi személyszállítás (Uber, Cabify) korlátozására vonatkozó összes követelésüket.

Változás a Főtaxi élén 

A Főtaxi Zrt. tájékoztatása szerint a cég vezérigazgatói posztját október 24-től Angyal Zsolt tölti be, a szakember Mohl Lászlót váltotta, aki 2018. június 1. és szeptember 30. között állt a társaság élén

Közlekedési nehézségek több spanyol városban 

Közlekedési nehézségeket okoz a taxisok határozatlan idejű sztrájkja több spanyol városban, ráadásul egyre több spanyol városban csatlakoznak a munkabeszüntetéshez.

2 milliárd forintot költünk reptéri parkolásra 

A külföldre utazó magyarok közel fele választja a repülőt, mint közlekedési eszközt. A közép-európai régió vezető reptéri közösségi autómegosztója, a BeeRides az Invia.hu-val végzett közös kutatása szerint a reptérre jutásra átlagosan ötezer forintot költ az utazó. A több mint ezer autótulajdonos megkérdezésével zajlott felmérésből kiderült: az utazás idejére minden negyedik tulajdonos bérbe adná autóját, ingyenes parkolásért és a bérlésből jutó bevételért cserébe.

Drágább a fővárosi taxizás 

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő.

Drágul a taxizás 

Július elsejétől drágább lesz Budapesten taxival utazni: a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

Drágulhat a fővárosi taxizás 

Július elsejétől drágább lehet Budapesten taxival utazni, ugyanis a jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedhet, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nőhet, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztést megszavazzák a képviselők.

Akár 10 év börtön a csaló török taxisnak 

Háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetést kért a török ügyészség egy isztambuli taxisofőrre, aki az ideálisnál jóval hosszabb útvonalon jutatta célba utasát - jelentette szerdán az Ihlas török hírügynökség.

Kik rendelkeznek felhatalmazással a taxisok nevében tárgyalni? 

A főváros egységes és egyértelmű álláspontot vár a taxisoktól a budapesti taxirendelet módosításának ügyében.

Mennyi most a szervízdíj? Itt megnézheti! 

Egy interaktív térképen megnézheti, hány százalékot várnak el a taxisok, a szállodai dolgozók és a pincérek. Ezenkívül azt is megtanulhatja, hogy köszönje meg az adott országban a szolgáltatást.

Sztrájkolnak a spanyol taxisok az Uber ellen 

Huszonnégy órás sztrájkkal tiltakoznak a spanyol taxisok az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen.

Tíz százalékkal drágulhat Budapesten a taxizás 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a taxis szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, vállalkozásokkal egyeztetve 2018 január elsejétől 10 százalékos tarifaemelést kezdeményez a fővárosi önkormányzatnál - jelentette be Dudás Zoltán, a kamara közlekedési osztályának elnöke kedden Budapesten, a Taxi Expo rendezvényen tartott sajtótájékoztatón.

Kevesebb a taxishiéna Budapesten 

Csaknem 1250 járművet ellenőriztek az idegenforgalmi főszezonban tartott fokozott akcióban a közlekedési hatóság szakemberei. A fejlesztési tárca a taxishiénák végleges kiszűrése érdekében a bevált gyakorlat folytatását tervezi.

Már hét rendszámot vontak be a fokozott taxis ellenőrzések során 

A szakemberek több mint tíz esetben szabták ki a maximális, 600 ezer forintos bírságtételt szabálysértő taxisokra, jellemzően az érvényes engedélyek hiánya miatt. 

De mi került ezen a reptéri transzferen 168 euróba? 

A 168 eurós reptéri transzfert Tokió valamelyik repteréről a belvárosba menet kell kifizetni a taxisofőrnek. De a japán főváros még így sem a legdrágább taxifronton. Budapest egész tűrhető - derül ki Carsrping felméréséből. Már amennyiben nem egy hiéna karmai közé kerül a gyanútlan utas - tesszük hozzá mi némi helyismerettel felvértezve.

Fokozottan ellenőrzik a budapesti taxisokat az idegenforgalmi főszezonban 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság június végétől célzott ellenőrzésekkel szűri ki a szabályszegő taxisokat a főváros turisták által leginkább látogatott helyszínein. A jogszerűtlenül, engedély nélkül nyújtott szolgáltatás szankciója a rendszám azonnali bevonása lehet, ahogy arra a gyakorlatban is volt már példa. 

Szakmai kérdésekről tárgyaltak a MUISZ és a Budapest Airport illetékesei 

A korábbi rendszeres találkozók hagyományát folytatta a Magyar Utazási Irodák Szövetségének delegációja, amikor a Budapest Airport vezetőivel áttekintették a terveket és az együttműködési lehetőségeket - tájékoztatott az érdekképviselet.

Jön a városon belül repülő Airbus 

Az Airbus a hétvégén Párizsban tárja majd a közönség elé teljes valójában a legújabb repülő eszközét, ami képes lesz önvezető módban repülni és egy alkalmazásból bárki megrendelheti. A gép tervezetét már most bemutatták. 

Az Uber ellen tüntettek a román taxisok 

Taxistüntetést rendezett Bukarestben a közúti személyszállítási vállalkozásokat tömörítő COTAR konföderáció szerdán, az Uber internetes fuvarmegosztó cég tisztességtelennek ítélt konkurenciája ellen tiltakozva, illetve az ennek teret engedő joghézag felszámolását követelve.

Repülőtaxi-szolgáltatást tesztelnek Németországban 

A pilótaprogramban részt vevő járművek 18 rotorja szerfelett zajmentes helyváltoztatást tesz lehetővé.

Spanyolország: sztrájk és tüntetés az Uber ellen 

Sztrájkkal és tüntetéssel tiltakoztak csütörtökön a taxisok Madridban és Barcelonában az Uber, illetve a hasonló módon működő Cabify nevű alternatív, közösségi személyszállítási szolgáltatás terjedése ellen.

Az olaszországi taxisok is kiakadtak az Uberre 

Róma és Milánó városközpontját is a járműveikkel tüntető taxisok blokádja bénította meg csütörtökön, akik az utasszállítás liberalizálása, többek között az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás engedélyezése ellen tiltakoznak. 

Nem reális cél a teljes taxiállomány elektromos autókra cserélése 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem javasolta olyan konkrét tiltás bevezetését a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy Budapesten taxiszolgáltatást egy bizonyos türelmi idő elteltével csak zéró emissziós gépkocsival lehessen végezni. A tárca véleménye szerint a teljes taxiállomány rövidtávú lecserélése elektromos autókra jelenleg nem reális lehetőség - hangsúlyozta az NGM.

Komoly büntetéssel számolhatnak az engedély nélkül taxizók 

Interneten személyszállítást hirdető szolgáltatókra csaptak le a fővárosi kormányhivatal ellenőrei.

Duplázna és vidéken is terjeszkedne a Taxify 

Sikeresen zárta a Taxify a szeptemberi tesztüzemet, így a jövőben többek között 100 autóból álló flottáját megduplázná a cég, amelyet már a napokban kérvényezett a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál - közölte a személytaxi-szolgáltatást nyújtó társaság szerdán az MTI-vel.

Szegedi taxis céggel működik együtt a Főtaxi 

A Főtaxi együttműködési megállapodást kötött a szegedi Rádió Taxi Hárommal, így a szegedi cég a Főtaxi franchise partnere lett - közölte a Főtaxi Zrt.

Hosszabb időre dutyiba kerülhet a minap rendőrök elől menekülő taxis 

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki kedden Budapesten az általa vezetett taxival menekült az őt igazoltatni próbáló rendőrök elől - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Elfogták a menekülő taxist 

Nem tutdjuk, mit csinált, hiéna volt-e vagy sem. A Police.hu jelenti.

Létrejön Európa legnagyobb alkalmazás alapú taxihívó szolgáltatója 

A német Daimler Mytaxi nevű taxihívó szolgáltatása összeolvad brit riválisával, a Hailóval, így létrejön Európa legnagyobb alkalmazás alapú taxihívó szolgáltatója, versenyre kelve az amerikai székhelyű Uber fuvarmegosztóval - jelentette be a két cég kedden.

Viszlát, Uber, helló, Taxify! 

A július 24-én hatályba lépő új jogszabállyal az Uber kivonult Magyarországról, helyét egy Észtországból indult vállalkozás tervezi átvenni - augusztus elején indulnak ugyanis a Taxify sárga autói. Bár az alacsonyabb tarifában ne reménykedjünk.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!