Természetvédelmi beruházások indultak Hévízen

Természetvédelmi beruházások indultak Hévízen 

Lombkoronamegfigyelő-torony épül és a mozgáskorlátozottak is bejárhatják majd a véderdő egy részét annak a természetvédelmi beruházásnak köszönhetően, amely a Hévízi-tó környezetében folyik - tájékoztatta a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház környezetvédelmi vezetője kedden az MTI-t.
Ötmilliárdos program indul a pannon gyepek megőrzésére

Ötmilliárdos program indul a pannon gyepek megőrzésére 

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásával országos program indul közel ötmilliárd forint értékben a füves élőhelyek és az ott élő fajok természetvédelmi helyzetének javítása, hosszú távú megőrzése érdekében - tájékoztatta az MTI-t pénteken a kft. ügyvezetője a program indító sajtótájékoztatóján Esztergomban.
Érvénytelen népszavazás után épülhet a révfülöpi kikötő

Érvénytelen népszavazás után épülhet a révfülöpi kikötő 

Érvénytelen lett a révfülöpi, 133 férőhelyes kikötő építéséről szóló hétvégi népszavazás, mert bár a szavazók jelentős többsége az építés ellen voksolt, nem mentek el elegen szavazni.

Mi lesz veled, hazai környezetvédelem? 

Nyílt levélben fordult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a WWF Magyarország és 85 civilszervezet Nagy István agrárminiszterhez a természetvédelemért is felelős tárcánál történt jelentős létszámleépítés miatt.

A sasokat védték, díjat nyertek vele 

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.
Nemzeti ügy a természet védelme

Nemzeti ügy a természet védelme 

A természet és a környezet védelme a kormány számára nemzeti ügy. Ebben az uniós ciklusban a környezetvédelmi beruházások mértéke meghalad minden korábbi szintet - mondta a földművelésügyi miniszter szombaton, a Duna-Ipoly Nemzeti Park húszéves fennállását ünneplő Dömösi Zöld Forgatagon.
Hatvan milliárd forintot fordít természetvédelmi fejlesztésekre a kormány

Hatvan milliárd forintot fordít természetvédelmi fejlesztésekre a kormány 

A kormány több mint 60 milliárd forintot fordít közvetlen természetvédelmi célú fejlesztésekre a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára szerdán Letenyén, a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretében megvalósuló EU-s Interreg "coop MDD" projekt nyitórendezvényén. 

Természetvédelmi bemutatóhelyeket fejlesztenek Budapest környékén 

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban mintegy 350 millió forintból fejlesztenek 3 természetvédelmi bemutatóhelyet Budapest vonzáskörzetében, és további 220 millió forintot fordítanak a Budai-, illetve a Pilis-hegységben található barlangok helyreállítására - közölte a nemzeti park igazgatósága.

2020-ig 3540 milliárd forintot szán természetvédelemre az ország 

Magyarország a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 3540 milliárd forintot fordíthat környezet- és természetvédelemre, így például egyebek mellett az energiatakarékos technológiák támogatására és a vizes élőhelyek védelmére is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. 
Kócsagőrt keres a Hortobágyi Nemzeti Park

Kócsagőrt keres a Hortobágyi Nemzeti Park 

Az idén immár negyedik alkalommal hirdeti meg az Ifjú Kócsagőr programot a Hortobágyi Nemzeti Park, melynek célja a természetvédelmi tevékenységek bemutatása, népszerűsítése. Az Y Triász, a Földművelésügyi Minisztérium, a 10 hazai Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága konstruktív együttműködésének köszönhetően 2016-ban is színes programokkal, külföldi tanulmányúttal jutalmazzák a program nyerteseit.

Jelentős beruházás segítségével mentik a békákat Nógrádban 

Száznyolcvan millió forintból építettek békamentő alagutakat a 2-es számú főútvonal Parassapusztához közeli szakaszán; a tizenöt terelőrendszer kétéltűek tízezreinek az életét menti meg, sőt a közlekedést is biztonságosabbá teszi, ugyanis a vonulásuk közben elgázolt állatok korábban csúszásveszélyes helyzeteket teremtettek - közölte Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár kedden az MTI-vel.

Mit csinál a kínai turista a derékig érő vízben? 

Augusztus végén köszöntötték a Thaiföldre idén tizenötmilliomodikként érkező turistát, egy maláj nőt. A nemrég történt bangkoki bombamerénylet – úgy tűnik – nem riasztotta el a vendégeket az ismert dél-ázsiai szigetországtól. Mi most Phi Phi szigetén jártunk, ahol egy magyar lány fényképezi a víz alatti világot, és mellette naponta többkilónyi plasztikhulladékot szed össze.

Ezért még hálás lesz a tátorján és a gyapjas csüdfű 

Komplex természetvédelmi beruházásokat hajtott végre a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság kilenc NATURA2000, és 4 országos jelentőségű védett természeti területen. Az „Élőhelyrekonstrukciók a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén” című KEOP projekt 212.076.975 Ft támogatás segítségével valósult meg - tudtuk meg pénteken a nemzeti parktól.

Mesélő kaptárkövek: pogány rituális szertartások Szomolyán 

Egy nemrég alkotott rendelet alapján kiemelt természetvédelmi oltalom alá kerültek a hazánkban nagy számban található kaptárkövek – jelentette be Szomolyán egy szakmai és turisztikai napon dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A szervezők célja az volt, hogy ezzel is ráirányítsák a figyelmet ezekre a különleges természeti képződményekre.

Félmilliárdos fejlesztés az Őrségben 

Korszerű, gazdasági és természetvédelmi szempontból is jövőbe mutató fejlesztésnek nevezte az őriszentpéteri majorság bővítését V. Németh Zsolt. A Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Széll Kálmán major átadó és névadó ünnepségén úgy fogalmazott: a beruházás összhangban áll azzal a kormányzati törekvéssel, hogy a 2014-2020-as időszakban kiemelt szerep jusson az olyan munkaigényes ágazatoknak, mint a feldolgozóipar, a kertészet és az állattenyésztés.

10 uniós év a környezetvédelemben 

Magyarország európai uniós csatlakozása óta jelentős változások történtek a vizek, a talaj és a levegő minőségének védelme, a települési szennyvízelvezetés és -tisztítás, a hulladékgazdálkodás, illetve a természetvédelem területén is - derül ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összegzéséből, amelyet az MTI kérdésére készített az EU-csatlakozás tizedik évfordulójára. A szaktárca hangsúlyozta: a csatlakozás óta valamennyi környezetvédelmi szakterületen elsődlegesek voltak az uniós tagsággal összefüggő feladatok, a jogalkotás, a szabványosítás, a hozzájuk kapcsolódó hatásvizsgálatok elvégzése, az intézményi háttér átalakítása.

Tájsebeket gyógyítanak a Kiskunsági Nemzeti Parkban 

A vizes élőhelyek ökológiai állapotának javításával a ritka, veszélyeztetett állat- és növényfajok állományainak megerősödését remélik a szakemberek attól a programtól, amelynek keretében jelentős területen felszámolják a felszíni vízmozgásokat akadályozó mesterséges létesítményeket a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

Jó világ jön a vidrákra, fekete gólyákra és rétisasokra Belső-Somogyban 

Több mint 400 millió forintból állítják helyre Belső-Somogy vizes élőhelyeit. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 2015. májusáig megvalósuló programját az Új Széchenyi Terv keretében teljes egészében az Európai Unió támogatja.

Feltérképezték a Duna mente bemutatóhelyeit 

A Duna menti védett területek hálózata, a DanubeParks munkatársai június közepén tértek haza a Baden-Württembergben található Beurontól a Fekete-tengerig tartó tartó tanulmányútról.

Természetvédelmi major nyílik a Strázsa-hegyen 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park 247 millió forint pályázati támogatást nyert el, hogy székhelyén, az esztergomi Strázsa-hegyen természetvédelmi majort alakíthasson ki 2015 végéig - jelentette honlapján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Megújul a solymári Jegenye-völgy 

Új közös természetvédelmi projekttel kívánja felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a Tork és a WWF Magyarország. A solymári projekt keretében Jegenye-völgyben található eredeti, patakot kísérő természetes erdő helyreállítása a cél. A rehabilitáció során őshonos fafajokat telepítenek be, valamint az ideghonos növényzetet igyekszenek visszaszorítani.

Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől 

(MTI) - Védik a medvehagymát a mértéktelen gyűjtéstől a természetvédők és az erdészek: a gyógyhatásairól ismert növény gasztronómiai különlegességgé vált az utóbbi években, ezért egyre többen szedik, de csak mértékkel és engedély birtokában lehet gyűjteni.

Hortobágyon landoltak a reptéri madarak 

Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át őket.

Ha a kék vércsét bántja... 

De ha a zsákos ember nem is, a természetvédők és a hatáság igen megorrol, mivel szigorították két faj, a kerecsensólyom és kék vércse védettségét a vándorló vadon élő állatfajok védelméről szóló nemzetközi egyezmény (CMS) tagállamainak 10. konferenciáján, a norvégiai Bergenben - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Engedéllyel tűnt el víz a Nagyberekből 

A vízjogi engedély azonnali felfüggesztését rendelték el a Balatonfenyveshez közeli Nagyberek természetvédelmi területét is érintő, az elmúlt hetekben történt és több védett és fokozottan védett madár élőhelyét veszélyeztető vízeresztések miatt - közölte Balogh László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) vezetője szerdán az MTI-vel.

Élőhely rehabilitációk a Dráva mentén 

Az IPA uniós Határmenti Együttműködési Program keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vezető partnerségével közös horvát-magyar projekt indult útjára, amelynek elsődleges célja a vizes és vízi élőhelyek megóvása, rehabilitációja a Dráva magyar szakaszán, valamint Horvátországban a Vuka folyó mentén.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!