Képregényhősök kerülnek a belga útlevélbe

Képregényhősök kerülnek a belga útlevélbe 

Tintin, Georges Remi, vagy művésznevén Hergé képregényhőse több más világhírű figurával együtt a belga útlevélre kerül - írta a The Guardian online kiadása.
Péntektől már csak útlevéllel az Egyesült Királyságba

Péntektől már csak útlevéllel az Egyesült Királyságba 

2021. október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevélre lesz szükség.
Wizz Air: Hamarosan útlevél kell az Egyesült Királyságba induló utasoknak

Wizz Air: Hamarosan útlevél kell az Egyesült Királyságba induló utasoknak 

Mivel 2021. október 1-től az európai uniós személyazonosító igazolványokat nem fogadják el, ettől az időponttól kezdve minden odautazó európai uniós állampolgárnak útlevélre lesz szüksége.
Őszig lehet csak személyivel beutazni az Egyesült Királyságba

Őszig lehet csak személyivel beutazni az Egyesült Királyságba 

A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint októberig használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz azok az EU-állampolgárok, akik nem élnek Nagy-Britanniában. A Nagy-Britanniában élő uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beléphetnek.
Szkennelhető-e a vendég útlevele?

Szkennelhető-e a vendég útlevele? 

Januártól az eddig megszokott adatszolgáltatáshoz képest újdonság várható: minden magyarországi szálláshelyen kötelező beszkennelni a vendégek okmányait, és az így keletkezett adatokat beküldeni egy központi adattárba - rendelkezik a törvény, amely ide kattintva érhető el. TASZ és a NAIH szerint azonban fontos kérdések merülnek fel.
Norvégiában az útlevélen is sarki fény tündököl

Norvégiában az útlevélen is sarki fény tündököl 

Még 2014-ben írt ki egy pályázatot a norvég állam útleveleinek újragondolására. A pályázatot az oslói székhelyű Neue Design Studio munkája nyerte: a stúdió a határátkelésnél használt UV-fény felől közelítette meg kreatívan a feladatot.
180 országra érvényes a magyar útlevél

180 országra érvényes a magyar útlevél 

A Henley Passport Index minden évben elemzi, hogy az egyes országok útleveleivel hány más országba lehet belépni vízummentesen vagy érkezéskor igényelve.
Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból?

Magyarország kikerülhet a vízummentességi programból? 

Csalással szerzett valódi magyar útlevelekkel jutott be az Egyesült Államokba több tucat külföldi - derült ki az amerikai belbiztonsági minisztérium egyik dokumentumából, amelyről a The Washington Post című amerikai napilap számolt be csütörtökön.
Előkelő helyen áll a magyar útlevél

Előkelő helyen áll a magyar útlevél 

A magyar útlevéllel a Passport Index szerint 150 országba lehet vízummentesen utazni. A rangsorban hazánk a 29. helyen szerepel Ausztria, Málta, Csehország és Izland után, megelőzve Szlovéniát, Szlovákiát, Lengyelországot és Litvániát - olvasható a Világgazdaság oldalán. 

Új útlevélszabályok – kerülje a rutint! 

Az év január elsején lépett életbe az a rendelkezés, melynek értelmében új útlevél vagy jogosítvány igénylése esetén az új dokumentum érvényessége a kérelmező születésnapjával jár majd le, nem a kérelem benyújtásának napján, mint korábban.

Online is igényelhetnek útlevelet az új-zélandiak 

Azok az új-zélandi állampolgárok, akiknek ellopják, megrongálódik vagy elvész az útlevele, gyorsan juthatnak új, teljes értékű útlevélhez vagy ETD-hez (Emergency Travel Document) azokban az országokban is - így például Magyarországon -, ahol nincs új-zélandi nagykövetség, ahol útlevelet állíthatnának ki.

Kitalálja, az oroszok hány százalékának nincs útlevele? 

A meglepő adat a moszkvai független Levada közvélemény-kutató központ felméréséből derült ki.

Módosíthatják útlevelükön a Kínai Köztársaság nevét a tajvaniak 

A tajvaniak ismét felcímkézhetik útlevelüket a Tajvani Köztársaság felirattal, mivel a helyi törvényhozás megszüntette az erre vonatkozó korlátozást - jelentette a helyi média pénteken.

Útlevél vagy személyi nélkül ne induljon senki útnak 

Az utóbbi néhány hónap során számos, a schengeni övezethez tartozó ország szigorította határain a beléptetést. Franciaország mellett - ideiglenesen - Ausztria, Németország, Dánia és Svédország is visszaállította a határellenőrzést.

Ilyen menő lesz Norvégia új útlevele és bankjegyei 

UV-fény alatt világító északi fény az útlevélen, hangulatos tengerparti képek és glitch art a bankjegyeken.

Januárban jön a mindentudó személyi okmány 

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a társadalombiztosítási kártyát és - például a schengeni övezeten belüli utazásnál - az útlevelet egy okmányba összevonó, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító, akár diákigazolványként is használható e-kártya bevezetéséhez szükséges törvényjavaslatot.

Középmezőnyben a magyar útlevél a világ úti okmányainak listáján 

Lista készült arról, hogy melyek azok az útlevelek, amelyekkel a világ legtöbb országába el lehet jutni vízum igénylése nélkül – Svédország végzett az élen, Magyarország a 26. az 51-es listán.

Bevonhatják az Európában "rosszalkodó" kuvaitiak útlevelét 

Azzal az ötlettel állt elő két kuvaiti törvényhozó, hogy vegyék el azoknak az útlevelét, akik rosszul viselkednek külföldön, különösen Európában. Azt nem árulták el, hogy mit értenek a nem megfelelő viselkedésen, de a közösségi médiából az is kiderül.

Élmezőnyben a magyar útlevél 

Az amerikai GOOD magazin összeállításból kiderül, hogy mely nemzetek rendelkeznek a világ legbefolyásosabb útlevelével, azaz a világ hány országába utazhatnak vízumkényszer nélkül. 

Lejárt útlevéllel is mehetünk külföldre 

Módosultak a határátlépéshez szükséges okmányokkal kapcsolatos előírások, de fontos tudnivaló, hogy útlevél vagy személyi igazolvány nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője szerdán Letenyén.

A hangot is felismeri majd az új ausztrál útlevél 

A tervek szerint az új ausztrál útlevelekben hangfelismerésre és íriszvizsgálat is alkalmas eszköz is lesz - számolt be az AustraloPort.

Interneten is pótolható az elveszett útlevél 

Az útlevél pótlásával bővült az interneten intézhető ügykörök száma, és 2014 végéig további informatikai fejlesztéseket valósít meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Startol az USA elektronikus beléptető rendszere 

Hétfőn, július elsején indul az USA első elektronikus beléptető rendszere.

Nem mindenkire vonatkozna az új EU-orosz vízumkönnyítés 

Túl sokan, 180 ezren rendelkeznek szolgálati útlevéllel Oroszországban, ezért az uniós főtárgyaló szerint nem mindegyikükre vonatkozna a készülő új EU-orosz vízumkönnyítési egyezmény.

Orosz útlevelet kapott Depardieu 

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen adta át vasárnap Gérard Depardieu francia színésznek az orosz útlevelet - közölte az államfő szóvivője.

Gyorsabban elkészül az útlevél 

Gyorsabban elkészülnek január elsejétől az útlevelek, és megváltozik az erkölcsi bizonyítvány - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) az MTI-vel.

25 éves a világútlevél 

1988. január 1-jén életbe lépett az 1987 novemberében bevezetett törvény, ami a világ összes országába érvényes „világútlevelet” garantálta, ezzel megszűnt a külföldi utazások korlátozása. A magyarországi rendszerváltás időszakában bevezetett világútlevél révén indult meg a tömeges árubeszerzési célú turizmus (is). 

Gyorsabban készülnek az útlevelek 

Harmincról húsz napra csökken az útlevelek elkészítésének határideje, és gyorsabb lesz az erkölcsi bizonyítványok kiadása is annak a törvénynek az értelmében, amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés.

Húsz nap alatt útlevél 

Húsz napra csökkenhet a jelenlegi harmincról az útlevelek kiállításának ideje egy, a belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat értelmében.

Te, ezek nagyon gyanúsak, mind a négyüket Abu-Dzabinak hívják! 

Útlevelekben szereplő országnévvel tévesztett össze személyneveket egy rendőr Nagy-Britanniában, és emiatt feltartóztatott négy, Abu-Dzabiból érkező férfit.

Csak saját útlevéllel utazhatnak az osztrák gyerekek 

Ausztriában eddig a szülők útlevelében szerepeltek a gyermekek. Június 15-el azonban ez az úgynevezett Kindermiteintragungen érvényét veszítette, s azóta az osztrák gyerekek is csak saját nevükre kiállított útlevéllel utazhatnak.

Március elsejétől új útlevél, személyi és jogosítvány 

Március 1-jétől már Magyarország feliratú okmányokat állítanak ki.

Ha 24 órán belül szeretnénk útlevelet 

2012. január 1-jétől új eljárásrend lépett hatályba az útlevél ügyintézésben. Eszerint lehetőség van arra, hogy az útlevelet a jelenlegi harminc napos ügyintézési idő mellett 7 napos, 3 napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel igényeljék az ügyfelek, közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Útlevél sürgősen 39 ezerért? 

Jövő év január elsejétől magánútlevél soron kívüli, sürgősségi, valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért 19 ezer, 29 ezer, illetve 39 ezer forint igazgatási szolgáltatási pótdíjat kellene fizetni - áll a Belügyminisztérium (BM) vonatkozó, egyelőre véleményezés alatt álló rendelettervezetében.

Ezentúl személyivel is utazhatnak az olasz gyerekek 

Egy új rendelkezés értelmében teljes értékű személyi igazolványt kapnak az olasz kiskorúak, mellyel - felnőtt kíséretében - külföldre is utazhatnak.

A külképviseleteken is igényelhető lesz ujjlenyomatos útlevél 

Ezentúl a külképviseleteken is lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, a nagy forgalmú helyeken akár már a jövő héttől - jelentette be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Budapesten.

Júliustól sms-ezhetünk is az okmányirodákkal 

Július közepétől sms-ben vagy e-mailben is értesítést kérhetnek az ügyfelek az okmányirodákban arról, hogy elkészült az általuk igényelt igazolvány, útlevél, illetve vezetői engedély - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH)sajtóirodája kedden az MTI-vel.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!