hirdetés

Február végéig zárva az osztrák éttermek, szállodák

És újabb, jelentős mértékű gazdasági mentőcsomag érkezik a turisztikai szektornak.

hirdetés

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnapi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet és a mutáns vírus okozta bizonytalanság nem teszi lehetővé a lockdown január 24-ei feloldását, így azt február 7-ig meghosszabbítják. A kereskedelem és az iskolák ezt követhetően nyithatnak csak meg, fokozatosan.

Február végéig nincs vendégforgalom

A bejelentést követően Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter, Gernot Blümel pénzügyminiszter és Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke a turisztikai ágazat képviselőinek külön online konzultációt tartott, amelyben ismertették az ágazatra vonatkozó szabályozást és a kormányzati támogatási lehetőségeket. A tájékoztatón elhangozottak szerint az éttermek, szállodák február végéig biztosan nem nyithatnak meg. Eddig az időpontig rendezvényeket sem lehet tartani.

A februári vírushelyzetnek megfelelően, - minimum kétheti felkészülési időszakot hagyva - később döntenek majd a turisztikai szektor újraindításának időpontjáról. Így az ágazat újraindításának most már pontos céldátuma sincs: a február közepén uralkodó  járványhelyzettől függ majd.

Új forgalompótló támogatás

Az eddigi 1,5 méteres védőtávolságot 2 méteresre terjesztik ki, így már csak ez az egyetlen járványügyi intézkedés is ellehetetlenítené a vendégekkel való kontaktust – utalt a helyzet összetettségére Elisabeth Köstinger miniszter. Gernot Blümel pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a lehető legkevesebb adminisztrációval, az online ügyfélkapun keresztül „négy gombnyomással” lehetővé teszik, hogy február közepétől új típusú forgalompótló támogatás (Ausfallbonus) kerülhessen bevezetésre. Ennek értelmében a referencia időszakban realizált  forgalom 30 százalékának megfelelő támogatás igényelhető. A támogatás a kérvényezéstől számítva 1 héten belül a megadott számlaszámra jóváírásra kerül. Az Ausfallbonus havi felső plafonját 60 ezer euróban szabták meg a vonatkozó EU irányelveknek megfelelően.

Még további pénzek várhatók

A tájékoztatón elhangzott, hogy a pénzügyminiszter német, dán és cseh kollégájával az Európai Bizottságánál kezdeményezte a vállalkozások éves támogatási korlátjának megemelését, amely jelenleg 800 ezer euró.  Az Ausfallbonus mellett továbbra is lehetőség lesz a vállalkozások fix-költségeinek megtérítésére is a központi költségvetésből. A pénzügyminiszter elmondása szerint a támogatások addig tartanak, amíg a válság.

Kérdésre válaszolva nyártól számol a helyzet normalizálódásával támogatáspolitikai értelemben is. Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter reményét fejezte ki, hogy a húsvéti már komoly bevételeket hozhat az ágazatnak: az addig tartó időszakot pedig „fogösszeszorítva, de át kell vészelnünk.” 

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk