hirdetés
hirdetés

A következő 20 évben nem jön el a “zöld megváltás” a repülésben

A Lufthansa vezérigazgatója szerint a következő 20 évben nem fog eljönni a “zöld megváltás” a légiközlekedésben, emellett sajnálatát fejezte ki, hogy a tőlük beszedett környezetvédelmi adóból a kormányok semmit nem fordítanak fenntarthatósági programokra - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Carsten Spohr a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) berlini konferenciáján azt mondta, több mint tíz éve elkötelezettek a környezetbarát üzemelés mellett, ezért hozták meg azt a döntést, hogy 2050-re a 2005-ös szint felére kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátás szintjét, valamint ezért vezették be a károsanyag-kompenzációs rendszerüket is.

Csodát azonban nem szabad várni, a 2050-es cél elérése is nagyon nehéz lesz, mert a most meghozott döntéseknek 25 év múlva is hatása lesz – hangsúlyozta. Ezt azzal szemléltette, hogy egy ma megrendelt repülőgépet öt év múlva vesznek át, és legalább 20 évig üzemeltetik. Kiemelte azt is, hogy bár a légiközlekedés mindössze 2 százalékát adja a globális károsanyag-kibocsátásnak, ezen iparág hatalmas lépéseket tett eddig és tesz a jövőben is ennek csökkentéséért. Példaként említette a kompenzáció bevezetését és a legújabb repülőgépeket is.

Forrás: IATA
Forrás: IATA

“Mi van a többi kibocsátóval, a 98 százalékkal? Súlyos aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy ők mit tettek eddig” – fogalmazott. Carsten Spohr kiemelten fontosnak nevezte az Egységes Európai Égbolt bevezetését, amit tagországi aggályok miatt régóta halasztanak. Szerinte ez lendületet kaphat, mert a projekt eddig csak arról szólt, hogy rövidebb lesz a repülési idő és csökkennek a költségek, de most már az a lényeg, hogy 10 százalékkal mérséklődhet a szén-dioxid-kibocsátás.

Később egy panelbeszélgetésen a német kormány új környezetvédelmi adójával kapcsolatban azt mondta, nem azt sajnálja, hogy az eddigi többszörösére nő az adó, hanem azt, hogy ebből egyetlen centet sem fordítanak fenntarthatósági projektekre. Ezek a bevételek Spohr szerint a központi költségvetésbe kerülnek, és onnan osztják le újra, így nem támogatják belőlük az alternatív üzemanyagok gyártását és az elosztóhálózat kiépítését sem.

(forrás: AIRportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai