hirdetés
hirdetés

Eladták az Orient expresszt

Francia multimilliárdos vette meg az Orient expresszt. A legendás vonatot tucatnyi luxushotellel együtt vásárolta meg az LVMH-csoport. Az üzlet értéke 3,2 milliárd dollár.

hirdetés

Brit cégtől egy francia multimilliárdoshoz került az Orient expressz. Az Agatha Christie krimijéből is ismert legendás vonatjáratot 3,2 milliárd dolláros "csomag" részeként adta el a nagy-britanniai Belmond cégcsoport a francia LVMH (LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE) csoportnak - derül ki a Guardian cikkéből.

A luxusmárkák - Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy - tulajdonosaként is ismert vállalatcsoportot Franciaország leggazdagabb embere Bernard Arnault birtokolja. A 60 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező milliárdos nem csak a Velencéből induló Simplon-Orient-Expresst vette birtokba, hanem a Belmont-csoport által üzemeltetett több ikonikus vonatjáratot - így a British Pullmant, a Royal Scotsmant, a Peruban működő Andean Explorert és a Bankok és Szingapúr között közlekedő Eastern and Oriental Expresst. Az ügylet része volt a Belmond portfóliójába tartozó 44 luxushotel, többek közt a szintén Olaszországban működő portofinói Hotel Splendido és a Velencében található Hotel Cipriani.

Ez utóbbi volt egyébként a Belmond első szállodája, amit 1976-ban vásároltak meg. A Simplon Orient Expresst egy évvel később indították újra. A legendás luxusvonathoz elsőként eredeti vagonokat vásároltak, amelyek felújítást követően álltak forgalomba. A London-Velence járat 1982-ben indult újra - már az eredeti 1920-1930-ban közlekedő szerelvényekkel. Az Orient expressz azóta évente többször is befut Budapestre is.

Az LVMH számára nem ismeretlen terep a hotelszakma, hiszen egy sor prémium hotel tartozik a cégcsoporthoz - beleérve a Bulgari néven futó szállodákat és a franciaországi Courchevelben található Cheval Blanc luxushotelt. A Belmond luxushotelekkel együtt új tulajdonoshoz került egy, a Machu Picchu mellett található luxushotel és egy botswanai szafari park is. A brit cég a "csomagba" tette New York leghíresebb éttermét a 21Clubot is. Ez utóbbi többek közt Donald Trump amerikai elnök kedvenc célpontja Manhattanban.

A vonat-hotel adásvétel alig egy héttel követte a másik nagy francia cégfelvásárlás bejelentését. Ennek értelmében a francia Vinci infrastrukturális befektetési konglomerátum megveszi a második legnagyobb forgalmú brit repülőtér, a londoni Gatwick többségi részesedését. A 2,9 milliárd fontos (1035 milliárd forint) tranzakcióval, amely a december 27-i bejelentés szerint várhatóan 2019 nyarán zárul le, a francia vállalatcsoport 50,01 százalékos részt szerez a Gatwicket működtető cégben, a Gatwick Airport Ltd.-ben.

(forrás: napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk