hirdetés
hirdetés

Használt sütőolajjal (is) megy az Air France-KLM tengerentúli járata

Az Air France-KLM, a Total, a francia repülőtereket üzemeltető Groupe ADP, valamint az Airbus együttműködésének köszönhetően felszállhatott az első olyan hosszútávú járatot teljesítő repülőgép, amelybe fenntartható forrásból származó, francia gyártású kerozint is töltöttek. Az AF 342-es járat Párizs – Charles de Gaulle 2E termináljáról indult el és Montrealba közlekedett.

hirdetés

Közös cél, hogy a cégek csökkentsék a légiközlekedés károsanyag-kibocsátását, és fenntartható forrásból származó kerozint állítsanak elő Franciaországban, majd ezt a francia repülőtereken általánosan elérhetővé tegyék. Ez a járat az első kézzel fogható eredménye ennek az együttműködésnek.

A fenntartható üzemanyagok tárolásához, felhasználásához, vagy elosztásához sem a jelenleg használt infrastruktúrán, sem a repülőgépek hajtóművein nem kell módosításokat végrehajtani. A fokozatos, globális bevezetéssel az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival megegyezően jelentősen csökkenhet a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása.

A járat teljesítéséhez használt üzemanyag körforgásos gazdaságból származó hulladékból és maradékokból készült: a Total használt sütőolajból állította elő a terméket a dél-franciaországi La Mède-ben, illetve a Le Havre mellett található Oudalle-ban lévő finomítójában. A folyamat során szűz, növényi alapú olajokat nem használtak.

A repülőgép üzemanyagtartályába töltött hagyományos kerozinhoz 16 százalékban kevertek alternatív tüzelőanyagot, ezzel 20 tonnával csökkent a járat teljesítése során kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A francia törvények értelmében 2022-től az országból induló járatoknak 2022-től legalább 1 százalékban fenntartható forrásból származó kerozint kell használnia, az arány 2025-re 2, 2030-ra pedig 5 százalékra emelkedhet az uniós előírásokkal összhangban. Ezen célok elérése érdekében a Total 2024-ben a Párizs melletti, grandpuits-I finomítóját is átállítja az újfajta üzemanyag gyártására is.

Az Air France montreali járata a légiközlekedés karbonsemlegességéhez használt jelenlegi megoldásokat is egyesítette. Az Airbus A350-es az elődmodellhez képest 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett üzemeltethető, az emissziót a fenntartható forrásból származó kerozin tovább csökkentette. Emellett a repülőgép földi kiszolgálásakor használt járművek is mind teljesen elektromos üzeműek voltak, köztük a Franciaországban, a Total közreműködésével tervezett első elektromos tartálykocsi.

Az Air France-KLM-nek úttörő szerepe van a fenntartható üzemanyag használatában, az első, újfajta kerozinnal teljesített járat a KLM nevéhez fűződik, erre 2009-ben került sor. Azóta a csoport számos innovatív projekten kezdett el dolgozni: 2014 és 2016 között a Total egyik leányvállalatával 78 olyan járatot teljesítettek, amely során a hagyományos kerozinba 10 százalékban fenntartható üzemanyagot kevertek. Ezek a tesztek megmutatták, hogy a fenntartható kerozin használatának nincs negatív kihatása a repülőgépek üzemeltetésére és megbízhatóságára. Az Air France-KLM célja, hogy megerősítse vezető szerepét a fenntartható üzemanyagok területén, és eközben részt vesz az új generációs repülőgépek fejlesztésében is.

Az Airbus a mostani járat mellett több olyan tesztet is végez, amelynek célja, hogy a légitársaság 100 százalékban fenntartható üzemanyaggal használják a repülőgépeket. A gyártó a telephelyein már kiépítette az újratöltéshez szükséges infrastruktúrát, így a tesztrepülésekhez, és az újonnan átadott gépek hazarepüléséhez is használhatják a fenntartható kerozint.

Benjamin Smith, az Air France-KLM vezérigazgatója azt mondta: “A csoport több éve elkötelezett abban, hogy csökkentse a környezeti lábnyomát. A flotta megújításával együtt a fenntartható üzemanyagok használata, a környezettudatos repülőgép-üzemeltetés, a nettó karbonsemleges földi kiszolgálás és üzemeltetés a fő eszköz a középtávú stratégiában, amelynek célja, hogy 2030-ra a mostani szint felére csökkenjen az utaskilométerre vetített szén-dioxid-kibocsátás. Franciaországnak most megvan a lehetősége arra, hogy vezető szerepet töltsön be a fenntartható üzemanyag gyártásában és használatában, az Air France-KLM mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon ehhez a sikerhez. A gazdaságilag fenntartható francia bioüzemanyag-gyártás támogatása stratégiai fontosságú.”


hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk