hirdetés
hirdetés

Brexit és az idegenforgalom

Az EU vezetői megállapodtak a brexit határidejének hat hónapos meghosszabbításról, de ennek a határideje is közeleg; október 31. után mindenképp változás lép életbe a közlekedésben. A legfontosabb kérdés továbbra is az: lesz-e megállapodás, vagy készüljünk a no-dealre?

hirdetés

Tom Jenkins, az ETOA (European Tourism Association) vezetője úgy látja, jobb, ha a turisták felkészülnek a no-dealre. Hiába dolgoztak ki új, az eddiginél gyorsabb biztonsági rendszert, amit a Heathrow-on tesztelnek, a brexit után hosszabb sorokra kell számítani az útlevelek ellenőrzésénél; nem csak a brit reptereken, hiszen az EU mostantól a nem elhanyagolható arányban utazó briteket harmadik állambeliekként kezelni majd. Ez utasonként 90 másodperccel hosszabb procedúrát jelent majd, ami többórás késéseket is eredményezhet.

A no-deal brexit esetén a CNN szerint az EU-s állampolgárokra vonatkozó szabad mozgás joga azonnali hatállyal felfüggesztésre kerül, a mostaninál jóval  szigorúbb és hosszabb ellenőrzési procedúrára lehet majd számítani, az első napokban ráadásul szinte garantált a káosz, hiszen az új rendszer pontos részletei egyelőre nem ismertek.

Matt Dunne, a Healing Holidays nevű utazási iroda vezetője optimistább. „A turizmus mind az Egyesült Királyságban, mint Európában nagy üzlet, ahol óriási pénzek mozognak. Mindkét fél abban érdekelt, hogy ez folytatódjon.”

Az Unióba látogatóknak nem lesz szükségük vízumra no-deal esetén sem (legalábbis kezdetben), ezt az Európai Bizottság tavaly novemberben szögezte le. A Bizottság ugyanakkor arról is beszélt, hogy 2021-től legalább három évig az EU-ba érkező briteknek 7 eurót kell majd fizetniük az ETIAS-nak (European Travel Information and Authorization Scheme). A brit kormány tanácsai alapján érdemes legalább hathónapos érvényességű útlevelekkel utazni az Unióba (ma ugyanez 90 nap). Az Egyesült Királyságba utazó uniós állampolgároknak szintén nem kell vízummal számolniuk.

A britek kilépése az EU Single European Sky nevű kezdeményezéséből kihatással lehet a légi forgalom irányítására, jelentősen befolyásolva ezzel a repterek kifutópályáinak kapacitását. A légitársaságok már most készülődnek: a Ryanair már létrehozta a brit leányvállalatát, és a brit Easyjet is megtelepedett a kontinensen. A brit kormány közben arra biztatja a szigetországba utazni kívánókat, hogy nyugodtan vásároljanak repjegyet október 31. utáni időponttal is.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai