hirdetés
hirdetés

Virágos Magyarország verseny: fenntarthatóság és összefogás

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben immár 26. alkalommal indítja útjára hazánk legnépszerűbb környezetszépítő kezdeményezését, a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhetnek. Az idei versenyre számos újítással készültek a szervezők, amelyhez idén először erdélyi települések is csatlakozhatnak.

hirdetés

Az 1994 óta töretlenül sikeres Virágos Magyarország versenyhez évente több mint 300 település, mintegy 3 millió ember és közel 50 ezer önkéntes csatlakozik. A mozgalom célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.

A szervezők a megújulás jegyében olyan versenystruktúrát alakítottak ki, amelynek köszönhetően kiegyenlítettebbé válnak a települések nyerési esélyei, átláthatóbb lesz a díjazási rendszer, és nagyobb hangsúly helyeződik a fenntarthatóság és a környezettudatos nevelés szempontjaira. Idén már regionális szinten is díjazzák a hazai településeket, így még többen kaphatnak esélyt az elismerésre, továbbá számos tematikus díj is gazdára talál majd.

További újítás az idei évtől, hogy az MTÜ és a Szervező Bizottság a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is szeretne nyitni a határon túli magyarlakta települések felé. Így 2019-ben először, hagyományteremtő szándékkal az erdélyi települések is nevezhetnek a versenyre, és a tervek szerint a következő években folyamatosan bővítik a részvételi lehetőséget a többi magyarlakta régió felé is.

Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke elmondta: „Az elmúlt negyed évszázad után új fejezetet nyitunk a Virágos Magyarország verseny történetében. Az a célunk, hogy minden magyarlakta település virágos, fejlődő, élhető és biztonságos legyen, valamint megmutassuk a közösség erejét határainkon belül és kívül egyaránt. Az újításoknak köszönhetően a kisebb települések számára is megnő a sikeres szereplés esélye a versenyen. Bízom benne, hogy idén még a tavalyinál is több település nevez majd a Virágos Magyarország megmérettetésre.”

A lakosság véleménye továbbra is meghatározó tényezőjét képezi majd a versenynek. A Közönség díjat az a település nyerheti el, amelyre a legtöbb szavazat érkezik a verseny hivatalos Facebook oldalán. 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai