21. századi fejlesztések a Tokaji Borvidéken

A Tokaji Borvidék a huszonegyedik századba lépett azzal a beruházás sorozattal, amelyet 2016 és 2019 között a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludon a szolgáltató borászati és beszerzési központ átadásán.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy István a több beruházást magába foglaló, a létesítmény átadásával együtt lezáruló projekt legnagyobb eredményének nevezte a fejlesztések révén a borok remélt minőségi javulását, emellett kiemelte a programot övező összefogást is. A miniszter kifejtette: a magyar borászok mindig tudtak olyan csúcsborokat készíteni, amelyekre felfigyelt a világ, de az átlagborok minőségén még van mit javítani. A minőség kiegyenlítését szolgálja az elsőként a Tokaji Borvidéken megvalósított közösségi borászati központ, amely példaként szolgál más borvidékek számára is.

A miniszter hangsúlyozta, a létesítményeket üzemeltető Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így nem kell minden apró pincészetnek költséges beruházásokat végrehajtania a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében, hanem a ma ismert legmodernebb eszközök állnak rendelkezésükre a közösségi borászati központokban. A termelők megőrizhetik boraik sajátos jellegét, miközben kiváló körülmények között készülő, magas minőségű terméket állíthatnak elő. Ez segít megőrizni a borvidék sokszínűségét is - fogalmazott Nagy István. A miniszter szólt arról is, hogy meg kell teremteni a tokaji bor piacának bővülési lehetőségeit. Ehhez nyújt majd segítséget a kormány döntése alapján rendelkezésre álló 12 millió eurós bor marketing- és promóciós keret. Az agrártárca vezetője közölte azt is, hogy a vidékfejlesztési operatív program keretében megnyílik egy négymilliárd forintos keret a borászok számára, ott az elérhető támogatási arány hetven százalék.

Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt, hogy a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft.-t a beruházás révén létrejött kapacitások működtetésére hozták létre. Három szolgáltató borászati központot létesítettek Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon. Az újonnan kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál. Emellett Bodrogkisfaludon létrehoztak egy közösségi beszerzési központot, ez által szerzik be kedvezőbb feltételekkel a szőlészeti-borászati segédanyagokat. Vásároltak egy szőlészeti gépészeti eszközparkot, továbbá Tarcalon felépült a szőlészeti-borászati kutatóközpont új épülete, amelyben egy 21. századi laboratóriumi berendezés kapott helyet.

Az újításokkal olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, mint például a precíziós lézervezérelt oltványültetés, a must-, a gyöngyöző- és habzóbor palackozása, vagy a pezsgőkészítés lehetősége. Molnár Péter elmondta: a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd. Hozzátette: a borvidék hegyközségi tanácsa a hosszú távú fejlesztés érdekében megalkotott programjában a borászathoz kötődő egyéb területek, például a képzés segítését is zászlajára tűzte.

Forrás: MTI


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.