hirdetés
hirdetés

A Terézia-kápolna is megújult a Degenfeld Szőlőbirtokon

A több mint kétszázötven éves múltra visszatekintő Terézia-kápolna felújítása mellett több más turisztikai fejlesztés zárul le október végéig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon. A Tarcalon található pincészet és kastélyszálló mellé kiépítettek egy dűlőtúrát megkönnyítő tanösvényt, kőzetbemutató támfalat, erdei tornaparkot, pétanque pályát, valamint az érlelő pincében egy bortrezort.

hirdetés

Az 1994-ben alapított tokaj-hegyaljai pincészet a német-magyar származású Degenfeld család tulajdonában áll. A szőlőtermesztés jelenleg harmincöt hektáros területen folyik ökológiai módszerekkel. A borászat portfóliójában a fontosabb tokaji bortípusok megtalálhatók, a dűlőszelektált furmint és tradicionális készítésű pezsgő mellett nem hiányozhat a muscat blanc, a szamorodni, a késői szüretelésű borok és a hatputtonyos aszú sem.

A hat turisztikai attrakciót felölelő, 2015 nyarán és őszén zajló beruházás legfontosabb elemének a műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolna tekinthető, amelyet 1749-50-ben gróf Grassalkovich Antal építtetett Drese Gottfried mesterrel hálából adományaiért uralkodójának, Mária Teréziának. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján tartanak búcsújárást a katolikus hívők.

A Terézia-kápolna
A Terézia-kápolna

A második világháború után a kápolnát hamar kifosztották. Utoljára az 1980-as évek végén újították fel kívülről, így az új évezred elejére romos állapotba került. 2015 nyarán az épület felújításával új fejezet nyílt a kápolna történetében, az ősszel befejeződő munkákat követően ugyanis a helyi borturizmus egyik úti céljává válhat, hiszen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia-dűlőre biztosít rálátást, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja.

A kápolnát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a borászatnak és a négycsillagos kastélyszállónak otthont nyújtó birtokközponttal, a birtokon pincemúzeum és bortrezor létesült, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque-pályát és erdei tornaparkot alakítottak ki.

A projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósul meg, és 102.210.713 Ft összegű támogatást élvez.

Tanösvény
Tanösvény


Kőzetbemutató támfal
Kőzetbemutató támfal


Petanque
Petanque


Játszótér
Játszótér

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai