hirdetés
hirdetés

Elgondolkodni a város zajában

Pop-up parkot avattak a budapesti Városháza parkban. Arra jártunk, megnéztük, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. kezdeményezésére épített létesítményt.

hirdetés

Aki még nem hallott a pop-up jelenségről: olyan, mint a szivárvány; egyszer csak ott van a semmiből, majd ahogy jött, el is tűnik. Ez az amúgy tetszetős, formájában nagy hullámokat vető utcabútorokkal és egyéb érdekességekkel teli park is lett szinte egyik napról a másikra.

Az idén 150 éves Főkert és a Hello Wood nevű, „közösségi installációiról” (Huszár András, a Hello Wood vezetője) ismert alkotócsoport munkáját dícséri az az 1-2 ezer négyzetméter, ami a turisták által igen frekventált Kiskörút legelején, az Erzsébet tér végén, hársfák lombja alatt az őszi időszakig az arrajárók feltöltődését szolgálja.

Fotó: Juhász Éva

Nem csak emberek, hanem az USB-csatlakozós mobil kütyük feltöltődését is. A park bejáratánál 3 négyzetméternyi napelem termeli a hozzávaló áramot. Van pingpong-asztal. Az utcabútorok kisebb és nagyobb hullámokkal egész magasra nőnek, de alapvetően legalább félig fekvő helyzetben lehet bennük relaxálni. De, hogy a magasságuk senkit se csábítson könnyelműségre, és essen le esetleg hypoxiás állapotban, itt-ott kiírták: „Ne mássz fel!” Persze egész diszkréten, fekete betűkkel, nincs a kezét előre tartó, üvöltő fejet mintázó piktogram.

Szabó József Főkert-igazgató szerint nem csak egy, a város zajában elmélyedésre alkalmat adó, hanem egyben kultikus hely is lesz a pop-up park. Sajnos nem sokáig, ahogy a fentebbi szivárvány, ez is — őssszel — eltűnik. A jelen állapot szerint ennyi volt, egyelőre nincs terv róla, hogy újjá építenék. Bár Huszár András szólt arról, hogy a park „városi kísérlet” vagyis felmérik parkba látogatók használati szokásait, és ennek megfelelően alakíthatják. Hátha az igényt látva jövőre is kihelyezik.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai