Éttermeiket és fürdőiket szeretik legjobban a miskolciak

A miskolci turisztikai szervezet 2016 nyarán a Miskolci Mosolyprogram részeként személyes kérdőíves felmérést készített a miskolci turisztikai attrakciókat felkereső miskolciak körében. A szervezet azt vizsgálta, a miskolciak mennyire elégedettek a város turisztikai infrastruktúrájával, illetve ők maguk milyen turisztikai szolgáltatásokat vesznek helyben igénybe, hogyan értékelik az elmúlt évek változásait.

A felmérés nem reprezentatív városi minta alapján készült, a 370 fős mintavétel során kizárólag az attrakciók felkeresőire szűkített a szervezet, ezen belül pedig nagyjából egyenlő arányban vettek részt a különböző korosztályok a kutatásban, így a generációk közötti különbségeket is figyelemmel lehetett követni. A kérdőív ugyanazon kérdéseket tartalmazta, mint amit a Miskolcra érkező vendégektől megkérdeztek, így az is mérhetővé vált, hogy a vendégekhez képest miben más a miskolciaknak a városról alkotott képe.

Arra a kérdésre, hogy milyen turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe, milyen attrakciókat látogatnak a városban, a különböző korosztályok természetszerűleg különböző rangsort állítottak fel. Az összesített TOP12-es lista alapján a miskolciak is a város családi kínálatából válogatnak legszívesebben. Legtöbben a helyi éttermeket keresik fel. A lista második helyén a fürdők és a wellness szolgáltatások állnak, amit a kulturális programlehetőségek (pl. mozi, színház, koncert, stb.) követnek. Ezt követi a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasúton történő utazás és a MiskolcZoo meglátogatása, a Diósgyőri Vár, majd a városnézés és túrázás, illetve a bulizás, múzeumlátogatás és a kalandparkok felkeresése.

A felmérés során egy öt fokozatú skálán kellett értékelni a miskolci turisztikai infrastruktúrát és az attrakciók kínálatát. A válaszadók 30%-a maximálisan elégedett, míg további 37% elégedett a miskolci szolgáltatásokkal, a válaszadók 24%-a pedig átlagosnak tartotta a kínálatot. Érdekesség, hogy Miskolc kínálatával a 40-60 év közöttiek a legelégedettebbek, a fiatalok pedig a legkritikusabbak.

A kutatás szerint a miskolciak az éttermekkel a legelégedettebbek, a válaszadók 90%-a értékelte kiemelkedőnek az étkezési lehetőségeket. A fürdőkkel a válaszadók 85%-a volt teljesen elégedett, az elégedettségi felmérés harmadik helyén a kulturális programkínálat végzett, hiszen a válaszadók 81%-a értékelte kimagaslónak a város kulturális kínálatát. A túrázási lehetőségekkel és az ehhez kapcsolódó infrastruktúrával a válaszadók 80%-a elégedett, míg a családi programkínálatot a megkérdezettek kétharmada értékelte jónak vagy kiválónak.

Az attrakciók rendezettségét, tisztaságát a válaszadók 49%-a értékelte az átlagostól jobbnak, további 37% átlagosnak, így összességében a válaszadók 86%-a tisztának és rendezettnek látja a várost. A közbiztonságot a válaszadók 35%-a átlagosnak, míg további 43% ennél jobbnak értékelte, így összességében a válaszadók 78%-a biztonságos városnak tartja Miskolcot. A szolgáltatások ár-érték arányát legjobbnak a 26-40 éves korosztály értékelte, a válaszadók 67%-a tartotta megfelelőnek, míg a senior korosztály és a 26 év alattiak csak 57%-ban nyilatkoztak teljesen pozitívan ebben a kérdésben.

Összességében elmondható, hogy a miskolciak véleménye Miskolc turisztikai kínálatáról nem tér sokban el a nem miskolciak véleményétől, s ugyan a generációk között vannak kisebb eltérések az egyes szolgáltatások megítélésével kapcsolatban, abban minden korosztály megegyezik, hogy a családok számára vonzó programkínálat magas színvonalon, jó áron, vonzó kulturális programokkal kiegészülve érhető el Miskolcon.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.