Mi köze a katedrálisépítésnek a turizmus-stratégiához?

Immár online hallgatható a jövő turizmusával, az újturizmus világával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast sorrendben kilencedik adása.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Minden stratégia annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle" - tartja a mondás. Mi a helyzet a turizmus területén a stratégiai tervezéssel? Milyen stratégiák készültek, készülnek, s mekkora az esélyük, hogy az ezekben foglaltak valóra is váljanak? A podcast aktuális adásának szakértői az elmúlt két évtizedben íródott mindhárom Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát (NTS) górcső alá vették összehasonlító jelleggel az alábbi szempontok szerint.

    1.) Megnézték, hogy miként zajlott a dokumentumok kidolgozása, milyen „konszenzuskeret” övezi őket, amely egyfajta garanciális elem  arra nézve, hogy az érdekeltek higgyenek benne, s kövessék a terveket.

    2.) Megvizsgálták, hogy az egyes összeállítások milyen célokat, víziókat követnek, miként definiálták a dokumentumok készítői a stratégiák főbb céljait.

    3.) Szempont volt még az újszerűség: mi az, amiben az egyes dokumentumok újszerűek voltak és innovatív megoldásokat hoztak?

    4.) Végezetül az adás szerkesztői megnézték, hogy a Dunakavicsok podcast szellemiségéhez passzoló gondolatok és megoldási javaslatok, - úgymint regionalitás, hálózatosodás, nemzetközi kooperációk előmozdítása, - mennyiben érhetőek tetten az egyes dokumentumok esetében?



A részletek iránt érdeklődő hallgatók az elemezett dokumentumokat elérhetik az alábbiakban:

    NTS 2005-2013 (első NTS) - 2005 augusztusában került bemutatásra.
    NTS 2030 - 2017 októberében mutatták be.
    NTS 2.0. - 2021 május végétől elérhető, legaktuálisabb irányadó dokumentum.

A dokumentumok „kivesézését” követően az adás szerkesztői levonták a következtéseket és megfogalmaztak néhány javaslatot annak érdekében, hogy még többen magukénak érezhessék a leírtakat, azzal kellő mértékben azonosulni is tudjanak, amely a sikeres végrehajtás fontos feltétele. Az adás vége felé a szokásos „kis színesek blokkban” beszámolót hallhatunk a bécsi ló legelőkről és egyéb innovatív megoldásról, amellyel az oltási kedv növelhető, illetve a műsor szerkesztői szavazásra bocsájtottak fontos kérdéseket e témával kapcsolatban. Végezetül Kovács Balázs és Nagy-Szász István műsorvezetők a hallgatóik segítségét kérték, hogy a soron következő 10. jubileumi adást közösen szerkeszthessék. Kérték, küldjenek szerkesztőségüknek pár mondatos hangüzenetet az email-, vagy messenger címükre. A bemutatkozás után két mondat, hogy miért szeretik turisztikai podcastunkat, és/vagy mit hiányolnak belőle?

{youtube|id=zYAl5F-g8YI}

A felvétel 2021. augusztus 5-én jelenléti formában Budapesten az Hotel Andrássyban került rögzítésre. Észrevételeiket várják a podcast@dunakavicsok.hu címen, vagy a különböző podcast-megosztó csatornákon, illetve a Dunakavicsok turisztikai podcast FB oldalán, továbbá LinkedIn profilján keresztül is. Adások már a YouTube csatornán is elérhetőek hangsáv formátumban.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.