MTÜ trendriport: októberi adatok, elemzések

Budapesten a tavalyi vendégszámnak csak 10 százalékát tette ki az idei októberi, a hazai utazók körében a főváros volt a legkedveltebb település, Hajdúszoboszló és Eger előtt.

Az őszi szünet megdobta az adatokat

Az október 23. és november 1. közötti őszi szünetre megélénkülő belföldi vendégforgalomnak is köszönhető, hogy 2020 októberében 627 ezer vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, közülük 591 ezer volt hazai. A szálláshelyek 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, ebből 1,4 milliót belföldi utazók töltöttek el.

A tavaly októberi belföldi vendégéjszaka-szám 87 százaléka valósult meg októberben. A tízedik hónapban érkezett összes vendég 91 százaléka vidéki szálláshelyekre utazott, és ott 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vidéken megszálló vendégek 96 százaléka volt hazai, ők a vidéki vendégéjszakák 92 százalékát adták.

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendégéjszaka közel felét, 49%-át töltötték el itt az utazók. További 33%-ot egyéb és magánszálláshelyeken, 10%-ot panziókban, 4%-ot pedig közösségi szálláshelyeken.

Országos áttekintés

A Balaton turisztikai térség mellett, ahol az összes belföldi vendégéjszaka 19%-a realizálódott az elmúlt hónapban, a hazai vendégek körében a Mátra—Bükk (14%) és a Budapest környéke (8%) turisztikai térségek, valamint a főváros (9%) voltak a legnépszerűbbek. A külföldiek körében továbbra is Budapest volt a legkedveltebb, az összes külföldi vendégéjszaka 44%-a itt realizálódott. Ezt követően Budapest környéke (7%), valamint Debrecen és térsége (7%) voltak a leglátogatottabbak a külföldi vendégéjszaka-számok alapján.

Az októberre hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a Visegrádi Négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra. Azonban üzleti, tanulmányi vagy egészségügyi ellátási céllal más országok állampolgárai is beléphettek. Ezért is lehetséges, hogy az októberi adatok alapján a legtöbb külföldi Ukrajnából, Németországból, Romániából, Dél-Koreából és Ausztriából érkezett.

Az októberi 1,6 millió vendégéjszakának a 34%-a a leglátogatottabb 10 településen realizálódott.

Az elmúlt hónap vendégéjszaka-számai alapján a fővárost Hajdúszoboszló követte, majd Eger, Miskolc, Gyula. A TOP 10 település ezek mellett Balatonfüred, Szeged, Hévíz, Zalakaros és Debrecen voltak. Az összes vizsgált városban a belföldi vendégéjszakák domináltak (átlagosan 80%), a legtöbb külföldi vendégéjszaka Budapestet követően Debrecenben, valamint Szegeden valósult meg.

Balatoni adatok

Az összes októberi vendégéjszaka 17%-a itt realizálódott. A balatoni szálláshelyekre 112 ezer vendég érkezett a tízedik hónapban, akik 274 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek 63%-a szállodákban, míg 27%-a egyéb és magánszálláshelyeken, további 6%-a panziókban szállt meg. A térségben az elmúlt hónapban is a belföldi vendégek domináltak, az összes vendégéjszaka 97%-át a magyarok adták. A belföldi vendégek legkedveltebb települései az eltöltött vendégéjszaka-szám szerinti sorrendben Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Siófok és Veszprém voltak.

Budapesti helyzet

Októberben 53 ezer vendég érkezett a fővárosba, és 212 ezer vendégéjszaka adata került be az NTAK-ba, ezeknek 44%-a szállodákban realizálódott. További 36% budapesti egyéb és magánszálláshelyeken, 17% pedig közösségi szálláshelyen valósult meg. A külföldieknek leginkább kitett Budapesten szeptemberhez hasonlóan októberben is több volt a belföldi vendég. A fővárosban megszálló összes utazó 77%-a hazai volt, az eltöltött vendégéjszakák 60%-a szintén belföldiektől származott.

Őszi szünet

Az október 23. – november 1. közötti őszi szünet kilenc éjszakáján az ország szálláshelyein 267 ezer vendég szállt meg, ez a teljes októberi vendégszám 43%-a. A turisztikai térségek közül a legtöbb vendég, 48 ezer a Balaton (18%), 40 ezer a Mátra—Bükk (15%) és 21 ezer a Budapest környéke (8%) turisztikai térségekbe érkezett ebben az időszakban. Az október hónapban eltöltött 1,6 millió összes vendégéjszaka 39%-a, 618 ezer ebben az időszakban realizálódott, így egyértelműen megállapítható, hogy többen indultak útnak, mint a hónap korábbi napjain.

A leglátogatottabb település Budapest után Eger, Hajdúszoboszló, Miskolc és Gyula voltak.

Az őszi szünet időszakában a szálláshelyeken megszállt vendégek átlagéletkora 36 év volt. Ez alacsonyabb, mint a hónap korábbi időszakában, amikor az átlagéletkor 41 év volt. Az érték csökkenése részben annak is köszönhető, hogy az iskolai szünetet kihasználva többen gyermekekkel látogattak el az ország valamely térségébe. A legmagasabb átlagéletkor, 39 év Gyula és térsége vendégeinél volt megfigyelhető, a legalacsonyabb, 34 év a Mátra—Bükk, valamint Tokaj és Nyíregyháza turisztikai térségekben.

Az egy szobára eső vendégszám magasabb értéket mutat az őszi szünetben, mint október korábbi időszakaiban, ami újabb jele annak, hogy több, nagyobb létszámú család választotta az ország valamely szálláshelyét kikapcsolódásként.

Októberi hosszú hétvége

Idén szinte az összes állami és egyházi ünnep hosszú hétvégével volt egybeköthető, így összesen öt alkalommal pihenhettünk egy vagy két nappal tovább: húsvétkor, május elején, pünkösdkor, augusztusban és októberben. Mivel az áprilisi és a május eleji hosszú hétvégék még a világjárvány miatti kijárási korlátozások idejére estek, azokon a napokon a vendégszám adatok alacsonyak voltak, 10, illetve 11 ezer vendég szállt meg a hazai szálláshelyeken. A korlátozások feloldását követően a pünkösdi hosszú hétvége volt az első hétvége, amikor a belföldi vendégforgalom megélénkülhetett a nyári szezon beindulása előtt. A május végi, pünkösdi hosszú hétvége három napján 75 ezer, az augusztus 20-i hosszú hétvége három napján 346 ezer, míg az október 23-i hosszú hétvége három napján 148 ezer vendég szállt meg a hazai szálláshelyeken, az októberi vendégek 94%-a belföldi volt. 

Az októberi hosszú hétvégén a szálláshelyek közül a legnépszerűbbek a szállodák voltak, a vendégek fele ezeket választotta. Ezt követték az egyéb és magánszálláshelyek 33%-kal, majd a panziók 10%-kal. Az év korábbi hosszú hétvégéivel összehasonlítva az egyéb és magánszálláshelyek részesedése októberben volt a legalacsonyabb, ami tükrözi ezen szálláshelytípus erős szezonalitását is. A többi hosszú hétvégén 40% feletti volt a részesedésük vendégek számát tekintve, sőt, május 1-jén az 50%-ot is meghaladta.

A vendégek területi eloszlásában is nyomon követhető a nyári szezon hatása a hosszú hétvégéket vizsgálva. Az augusztus 20-i hétégén a Balatonhoz (39%) érkezett a legtöbb vendég, ezt követően pedig a Debrecen és térsége (7%), valamint a Mátra—Bükk (7%) turisztikai térségekbe. Ezzel szemben az október 23-i hétvégére a Balaton részesedése 20%-ra csökkent, a Mátra—Bükk térségé pedig 14%-ra erősödött a vendégek számának megoszlását tekintve, a harmadik legnépszerűbb térség pedig Budapest környéke lett. Tavasszal a pünkösdi hosszú hétvége az októberihez hasonló arányokat mutatott a vendégek megoszlását tekintve, a három legnépszerűbb térség ugyanaz volt, mint az október 23-i hétvégén.

2020. január-október összesített adatok

Az idei év első tíz hónapjának összesített adatai alapján 7,7 millió vendég 21,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, a vendégek 78%-a belföldi volt. A szállodák 3,7 millió vendéget és 9 millió vendégéjszakát regisztráltak. Az összesített adatok alapján októberrel bezárólag a budapesti szálláshelyeken 1,2 millió vendég szállt meg, és 3,4 millió volt a vendégéjszakák száma. Az év első tíz hónapjában a vidéki szálláshelyeken 6,5 millió vendég szállt meg, akik 18,1 millió vendégéjszakát töltöttek el. Míg a teljes időszakra vonatkozóan vidéken a belföldi vendégek voltak többségben, 87%-ban, addig Budapesten a külföldiek 70%-ban. 

Forrás: MTÜ / Turizmus Online


Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.
Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság

Dübörög a hazai szállás- és vendéglátóhelyeken a kutyabarátság 

A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Európában.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.