hirdetés
hirdetés

Nem kell zenei jogdíjat fizetni járvány idején

MVI-Artisjus megállapodás: a jogdíjak átmeneti felfüggesztésével segítik a művészek a vendéglátóipart.

hirdetés

Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) kezdeményezésére sikerült elérni az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesületnél, többkörös egyeztetés után, hogy a közös kármegosztás elve alapján március 17-től kezdve a veszélyhelyzet ideje alatt, az összes vendéglátó üzletet automatikusan és teljeskörűen mentesítik a jogdíjfizetési kötelezettség alól. Arról is megszületett az egyezség, hogy áprilistól kezdve rendszeresen egyeztetnek majd a jogdíjfizetési kötelezettség tekintetében.

A megállapodás részletei

Az országos járványügyi veszélyhelyzet idején a még üzemelő vendéglátóhelyek is rövidített nyitvatartással működnek, ágazati válság alakult ki. A szerzők, előadók és kiadók ezért szolidaritási lépésként most arról döntöttek, hogy minimum április végéig lemondanak a vendéglátó gépzenei és élőzenei jogdíjaikról, és minderről közösen megállapodtak

A három zenei jogkezelő – az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége – a vendéglátó vállalkozások jogdíjterheit csökkenti. A vendéglátóhelyek nyitvatartását korlátozó rendelet hatályba lépésétől, azaz 2020. március 17-étől április végéig rájuk vonatkozóan a jogdíjfizetést felfüggeszti. A járványügyi veszélyhelyzetben az ezt követő hónapok jogdíjfizetésének kérdéséről a jogkezelők folyamatosan tárgyalnak az ágazati érdekképviseletekkel.

„A vendéglátóhelyek számára váratlanul bekövetkezett és súlyos válsághelyzetet a művészek is aggódva figyelik” – mondja Németh Alajos dalszerző-előadó, a Bikini együttes alapító tagja, az Artisjus vezetőségi tagja. „A krízisben szintén súlyosan érintett zeneszerzői, előadói és kiadói közösség ezzel a lépéssel szeretné szolidaritásáról biztosítani azokat a vállalkozókat, akik hosszú évek, évtizedek óta rendszeres zeneszolgáltatásuk után fizetett jogdíjukkal fontos pillérét képezik a zenei alkotók jövedelmének. Bízunk abban, hogy ez a lépés is segít abban, hogy a válságot követően minél hamarabb visszaálljon a vendéglátó szektor is a rendes kerékvágásba.”

 

(forrás: MVI / Artisjus)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai