hirdetés
hirdetés

Történetek a palackból

Tokaj-Hegyalja legcsaládiasabb fesztiválja, a Bor, mámor.. Bénye idén már a tizenegyedik kiadásához érkezett, ezúttal augusztus 15-18. között várja a látogatókat.

hirdetés

Az elmúlt tíz évben az összművészeti fesztivál látogatói megbizonyosodhattak arról, hogy (legalább erre a néhány napra) Erdőbénye a világ közepe. A szőlőművelés és a borkészítés évszázados hagyományokra tekint itt vissza, nem véletlen tehát, hogy a fesztivál fókuszában a bor áll, amit a rendezvény ideje alatt maguk a borászok töltenek a látogatók poharába, saját kertjükben.

Aki ezt az augusztusi néhány napot Erdőbényén tölti, alaposan megismerheti a települést, és annak régi épületeit, bebarangolhatja az ismert szőlőterületeket, megnézheti, hogy tényleg köves-e a Rány-dűlő talaja, és tényleg olyan szép-e a panoráma a Messzelátó-dűlőből, ahogyan azt a neve mondja.  Ha szerencsénk van, a séta során felbukkannak a környék jellegzetes állatai, láthatunk fekete gólyát, kígyászölyvet, parlagi sast, vagy akár vadmacskát is.

Ugyanakkor a Bor, mámor… Bénye alatt számos kulturális és zenei program közül is válogathatnak a vendégek. Napközben felolvasások, irodalmi borkóstolók, tematikus kóstolók, gyerekműsorok, késő délutántól könnyűzenei koncertek várják a közönséget, és a zenét természetesen pohárral a kézben, a házigazda pincészet borait ízlelgetve a legjobb hallgatni.

Az idei fesztivál vendége lesz egyebek között Kiss Judit Ágnes, Darvasi László és Cserna-Szabó András író, Weiner Sennyei Tibor irodalmár, a zenei kínálatban pedig olyan nevekkel is találkozhatunk, mint Kollár-Klemencz László, Petruska, Falusi Mariann és Sárik Péter, Jónás Vera, Tóth Viktor és Weisz Gábor, a Mongooz And The Magnet, a Szüret Utcza, Szalonna és bandája, vagy a Dynamite Dudes. A csütörtök esti nyitókoncertet a Várkonyi Csibészek adják, a vasárnapi záráskor Vázsonyi Jánosmegszólaltatja a református templom csodálatos orgonáját, a délután pedig igazi illegál partiba fullad, titkos helyszínen, a Sefard Trióval.

 

Fotó: Vető Gábor

Jóga, pingpong, kádárok

Immár hagyomány, hogy a sportos vendégek jógával indíthatják a napot, és a pingpongasztal egész nap várja a játékosokat a Bardon Borászatban. A természetkedvelők bebarangolhatják a Béres Szőlőbirtok csodálatos tanösvényét, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a településre és a környező hegyekre. Erhardt Gábor építészeti sétáján a katolikus templomot és annak kertjét ismerhetik meg a látogatók, Jakabéknál maga Homonna Attila pörgeti a lemezeket a csillagos ég alatt. Az erdőbényei tájházban újraélednek a kádár hagyományok, a kicsiket gyerekprogramok, a felnőtteket felnőtt mesék várják.

Az erdőbényei borászok izgalmas borkóstolókkal készülnek, de ezek többsége regisztrációhoz kötött, érdemes a részvételt időben jelezni. A csütörtök esti nyitó rendezvényen jótékonysági borárverés lesz, és valamennyi borászat bemutatkozik a Budaházy-Fekete Kúria kertjében. Az idei fesztivál slágere a furmint és az aszú mellett egyértelműen a buborék lesz. A Pro Vinum, a Sanzon Tokaj és a Préselő is készül bubis kóstolókkal. Az Ábrahám Pincénél lengyel nyelvű vezetett programon ismerkedhetnek a vendégek az erdőbényei borokkal, a Vayi Borászatban ismét megrendezik az 1956-2017 között született aszúborok muzeális kóstolóját, Illés János tíz évjárat tíz aszúját mutatja be, és Csite Norbert is tíz évjárat borait tölti pohárba, de Kalydy András (Kádár Hungary) vezetésével az is kiderül majd, hogy miről mesélnek a borok, amikor egyenesen a hordóból kóstoljuk őket. Lesznek fajtakóstolók, és egy-egy dűlő is külön bemutatkozik majd, de hosszan folytathatnánk a sort. 

Mivel Erdőbényén kevés a szálláshely, a fesztivál buszjáratot üzemeltet, amely ingajáratban közlekedik a fesztiválhelyszín és a környékbeli települések között. A pontos menetrendet most dolgozzák ki, és hamarosan elérhető lesz a weblapon.

A gasztronómiai kínálatért szokás szerint maguk a pincészetek, vagy a környék ismert éttermei felelnek. Ott lesznek az encsi fiúk, vagyis az Anyukám mondta, de jön Miskolcról  A Leves, és ott lesz a Vinikli BorBár, a Tókert Bisztró, a Borsod Burger, és az Őzetanya.

Weboldal: https://bormamorbenye.hu/

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai