hirdetés
hirdetés

4800 kilométer jetskivel: Finnországból Afrikába száguldott egy férfi

Finnországból Afrikába majdnem ötezer kilométert száguldott jetskivel egy apa, miután fia megkérdezte, hogy lehetséges-e megtenni ilyen hosszú utat.

hirdetés

Ha egy gyerek megkérdezi, hogy lehetséges-e jetskivel eljutni Finnországból Afrikába, a legtöbb apa egy mosollyal elintézné, vagy irreális álomként tekintene a dologra. Nem így tett Risto Piispa, aki szó szerint vette a fia ötletét, és kipróbálta, hogy valóban lehetséges-e végigcsinálni egy ilyen utazást.

Risto Piispa fia érdeklődése után megtette az utat, és ezzel Guiness-rekordot döntött, ez volt ugyanis a leghosszabb nyílt óceáni út, amin jetskivel mentek végig.

Utazása során, elhagyta a finn fővárost, Helsinkit, és negyven nap múlva megérkezett az észak-afrikai partok mentén elhelyezkedő spanyol városba, Ceutába.

Forrás: Guinness World Records
Forrás: Guinness World Records


Forrás: Guinness World Records
Forrás: Guinness World Records

Különleges utazását folyamatosan dokumentálta, így a barátai és a családja is nyomon követhették, hogyan halad a Sea-Doo RXT 260 típusú jetskivel.

Az utazást azonban nem csak szórakozásnak szánta, hanem adományt gyűjtött egy gyermekkórház számára szülőhazájában, Helsinkiben. Az összes pénzt a kórház felújítására, valamint a létfontosságú berendezések beszerzésére fordítja. „Az adománygyűjtés és a világrekord megdöntésének gondolata akkor támadt fel bennem, mikor a fiam megkérdezte tőlem, hogy lehetséges-e Finnországból Afrikába eljutni egy jetskivel. Szerettem volna kipróbálni és megtudni, hogy valóban lehetséges-e” – nyilatkozta Ristot.

Ristot a saját tapasztalatai is inspirálták, 2008-ban ugyanis agydaganatot diagnosztizáltak nála. „Ez a hír teljesen megváltoztatta az életemet. Csupán 28 éves voltam, és az orvos közölte velem, hogy körülbelül hét évem lehet hátra – mondta, felidézve a borzalmas diagnózist. – Akkor úgy döntöttem, hogy megvalósítom az álmaimat, mert lehet, hogy egyszer túl késő lesz.”Még az egészségi állapota sem állíthatta meg Ristot abban, hogy megvalósítsa az emlékezetes utazást. Az egyetlen segítség, amit kapott, egy lakókocsi volt, amely a szárazföldön követte őt, így tudott tankolni és rendszeresen pihenni az utazása során. Navigációs rendszert használva Risto Finnországból Észtországba utazott, mielőtt folytatta útját az európai part mentén, elhagyva Litvániát és Lettországot, végül Lengyelországba érkezett meg.

Útközben lefilmezte az embereket, akikkel találkozott, és több alkalommal is segítettek neki, mikor leesett hőn szeretett jetskijéről. Miután elhagyta Lengyelországot, majd Németországot, és kiért a nyílt tengerre, a francia és spanyol partvonalat követte végső úti célja, Ceuta felé.

Az előző rekordot a portugál nemzetiségű Frederico Rezende tartotta, aki egy 963.04 kilométeres utat tett meg Lisszabon és Maderia között 2013-ban.

Forrás: Daily Mail
Forrás: Daily Mail

(forrás: Daily Mail)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai