hirdetés
hirdetés

A főváros válasza Orbán turizmus mentőcsomagjára

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk - írta a Facebook-on Karácsony Gergely főpolgármester, reagálva Orbán Viktor miniszterelnök szavaira.

hirdetés

"Gyerekkoromban én is szerettem a számháborút, de most más időket élünk. Legyen világos: a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk. A járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes rész tesznek ki a kormányzati megszorítások. Márpedig akinél a pénz, annál a felelősség" - írja Karácsony Gergely főpolgármester.

 A politikai csörte előzménye, hogy a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője pénteken azt kérte Karácsony Gergely főpolgármestertől: különítsen el 50 milliárd forintot a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élők támogatására. Láng Zsolt szerint napról-napra látható, hogy a koronavírus második hulláma milyen súlyos gazdasági hatásokkal jár. Különösen igaz ez a fővárosban az idegenforgalomból és turizmusból élő vállalkozókra, munkavállalókra - fűzte hozzá. Szerinte most az egészségügy megőrzése mellett a legfontosabb feladat a gazdaság versenyképességének megtartása és Budapestnek ehhez van pénze. Ezért nyomatékkal kérik Karácsony Gergelyt, hogy különítsen el 50 milliárd forintot és támogassa ezzel a Budapesten az idegenforgalomból és a turizmusból élőket.

A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök ugyanezt az elképzelést vetette fel egy rádióinterjúban. A kormányfő szerint Budapesten valamit másképpen kell csinálni, segítéség kell a taxisoknak, szállodáknak, az idegenforgalommal foglalkozóknak - mondta, azonban az ő támogatásuk kapcsán a főváros felelősségéről beszélt. Budapesten üzleti modellt kell váltani, külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. Orbán hangsúlyozta: a kormány mindenkinek segít, például csökkentették a járulékokat, ez érinti a fővárosban élőket is, de kell egy speciális program. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra. Karácsony azt javasolta Orbánnak, hogy "az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik - pártállástól függetlenül - sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány".

 

(forrás: portfolio.hu, MTI, Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai