Az eddigieknél is többet költöttek a kínai turisták 2014-ben

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) idén is elkészítette az előző év turisztikai mérlegét, melyből többek között az is kiderül, hogy a kínai turisták 27%-kal többet költöttek tavaly, mint 2013-ban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kiadványból kiderül, hogy a turisztikai desztinációk száma világszerte egyre növekszik, a létrejövő turisztikai befektetések, azok társadalmi-gazdasági hatásai, a munkahelyteremtés, a vállalkozások segítése, az exportbevételek bővülése, valamint az infrastrukturális fejlesztések mind a visszaforgatott turisztikai bevételeknek is köszönhetők.

Az elmúlt hat évtizedben folytatódott a turizmus bővülése és diverzifikációja, a világ egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő gazdasági szektorává vált, és megannyi új fogadóterület jött létre a hagyományosan népszerű úti célok mellett.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban számos kedvezőtlen esemény zavarta meg az ágazatot, a turizmus napjainkban gyakorlatilag állandó növekedést mutat. Globális szinten a nemzetközi turistaérkezések száma 2014-ben is nőtt, az 1950-ben regisztrált 25 millióról 1995-ben már 527 millióan vettek részt a turizmusban, 2014-re pedig már elértük az 1133 millió nemzetközi turistaérkezést. Hasonlóképpen a turisták számához, a nemzetközi turisztikai bevételek is nőttek. Az 1950-ben mért 2 milliárd amerikai dollárról napjainkra 1245 milliárd dollárra rúg a turisták által egy év alatt generált bevétel.

Hosszú távú kilátások

Az előrejelzések szerint a turistaérkezések száma világszerte várhatóan tovább fog nőni, a 2014 és 2030 közötti időszakban átlagosan évi 3,3%-os bővülésre számítanak a szakértők. 2030-ban várhatóan 1,8 milliárdra emelkedik a nemzetközi turistaérkezések száma. A feltörekvő desztinációkban 2010 és 2030 között évente átlagosan 4,4%-os növekedésre számíthatunk. A feltörekvő gazdaságok turisztikai piaci részesedése 2014-re 45%-ra nőtt, ez az arány 2030-ban meghaladja majd az 50%-ot.

A nemzetközi turizmus legfőbb trendjei és kilátásai

A turistaérkezések 2014-re 4,3%-kal nőttek, a 2012-ben átlépett 1 milliárdos határt követően 2014-ben már 1133 millióan vettek részt az idegenforgalomban. A legerőteljesebb fejlődést Amerika könyvelte el, a földrészen 8%-kal nőtt a turistaérkezések száma. Amerikát Ázsia és a Csendes-óceáni térség, majd a Közel-Kelet követi a toplistán. Európában az érkezések 3%-kal növekedtek, mialatt Afrikában 2%-os volt a bővülés.

A nemzetközi turizmusból származó bevételek elérték az 1245 milliárd dollárt világszerte, 2013-ban ez az összeg mintegy 1197 dollárt tett ki, vagyis 3,7%-os lett a növekedés reálértéken (figyelembe véve az árfolyamváltozásokat és inflációs rátákat).

Franciaország, az Egyesült Államok, Spanyolország és Kína továbbra is vezeti a ranglistát mind a turistaérkezések, mind a bevétlek tekintetében. A turisztikai jövedelmeket tekintve Kína (3.) és az Egyesült Királyság (7.) is két-két helyet lépett előre a listán.

Kínában, a világ legfőbb küldőpiacán is folytatódott a növekedés. A kínai turisták külföldi turisztikai kiadásai meghaladták a 27%-os növekedést 2014-ben, ezzel összesen 165 milliárd amerikai dollárt tett ki.

Az UNWTO 2015. januári, hosszú távú előrejelzésében 2030-ig évi 3,3%-os növekedést vár világszinten. Régiókat tekintve Ázsiának és a Csendes-óceáni térségben 4-5%-os bővülést prognosztizál, Európa 3-4%-os növekedést mérhet majd, míg Afrika valószínűleg 3-5% körüli turistaérkezés-bővülést vár.

A világ turizmusa számokban

- A turizmus a világ GDP-jének 9%-át adja
- Minden 11 munkahelyből 1 a turizmusban realizálódik
- 1,5 trillió amerikai dollár exportbevételt ad világszerte
- A világ exportjának 6%-a a turizmusból eredeztethető
- 2014-ben a nemzetközi turistaérkezések száma 1133 millióra nőtt
- 2030-ra a nemzetközi turistaérkezések száma elérheti az 1,8 milliárdot
- A belföldi turisták száma évente 6 millióval bővül


A legtöbb küldőpiacon és desztinációban pozitívan alakul a turisztikai kereslet, annak ellenére, hogy a világ egyes tájain szinte folyamatosak a geopolitikai, gazdasági és egészségügyi kihívások.

Turistaérkezések számában Európa (+3%) vezeti a listát, 2014-ben a 2013-as szinthez képest 15 millióval több nemzetközi turistaérkezést könyvelt el. Amerika hozta a leggyorsabb relatív növekedést, a 8%-os emelkedéssel összesen 181 millió turistát vonzott a kontinens. A Közel-Kelet az 5%-os növekedés hatására a kétéves hanyatlás után 2014-ben ismét feljebb kapaszkodott, és a legtöbb ázsiai régióban jók a kilátások. Afrika szintén növelte az érkezéseket, összesen 56 millióan keresték fel az év során.

A közlekedésről

Némileg többen használták a légi közlekedést utazásaik során 2014-ben, mint a felszíni közlekedési formákat. A turisták több mint fele repülőgéppel ment úti céljába (54%), mialatt fennmaradó részük a felszíni közlekedést részesítette előnyben. 39%-uk közúton, 2%-uk vasúton, 5%-uk hajón jutott el úti céljához.

A látogatók több mint fele szabadidős utazásokat tett. 2014-ben az utazók 53%-a (598 millióan) kifejezetten üdülési, rekreációs céllal kelt útra, a nemzetközi turisták 14%-a utazott üzleti vagy szakmai motivációból, 27%-uk ettől eltérő céllal: rokonlátogatás miatt, vallási célból, zarándoklatokra, illetve egészségügyi kezelésekre utazott.

Nemzetközi turisztikai bevételek

A turisztikai bevételek az utazók szállásra, étkezésre, szórakozásra, vásárlásra és egyéb szolgáltatásokra fordított költéséből keletkeztek, ez az összeg mintegy 1245 milliárd amerikai dollárra rúgott 2014-ben, ami 3,7%-os növekedésnek felel meg 2013-hoz képest. Abszolútértékben az idegenforgalomból származó bevételek 48 milliárd dollárral nőttek. Európa, mely a világturizmus 41%-át teszi ki, a legjelentősebb bővülést érte el: a turisztikai bevételek 509 milliárdra emelkedtek 2013-hoz képest.

Ázsia és a Csendes-óceáni térség, melynek részesedése 30% a világ turizmusából, 16 milliárd dollárral növelte bevételeit, mérlege 377 milliárdot ért el 2014-ben. Amerika részesedése 22%, szintén emelkedett a jövedelme, 274 milliárd dollárt könyvelhetett el tavaly.

Makrogazdasági szempontból a nemzetközi látogatók által elköltött pénz exportként értelmezhető a fogadóterületen és importként a turista lakóhelyéül szolgáló országban. Számos ország számára a belföldi turizmus mellett a beutazó turizmusból létrejövő külföldi devizabevétel létfontosságú a fejlesztéseket és a foglalkoztatást illetően. Amellett, hogy az idegenforgalom az egyes desztinációkban közvetlen bevételt teremt, közvetetten is szerteágazó hatást gyakorol az adott államra.

A világ top desztinációi – felszállóágban Mexikó turizmusa

2014-ben egyetlen jelentős változás figyelhető meg a top 10-es listán a nemzetközi turistaérkezések számát illetően, és két változás a turisztikai bevételek alapján. Érkezéseket tekintve Mexikó 5 helyet ugrott felfelé a listán, most a 10. helyet foglalva el. A turizmusból származó bevételeket tekintve Kína és az Egyesült Királyság két-két hellyel feljebb jutott, a 3. és 7. pozícióra. Az eredményekből kiderül, hogy Franciaország és Makaó viszont lejjebb csúszott egy-egy helyet ezen a listán, míg Thaiföld két helyezéssel zuhant lejjebb, most a 9. helyen áll.

A nemzetközi turistaérkezések számát nézve a top 10-es lista élén továbbra is ugyanazok az országok, habár sorrendjük különböző. 2014-ben Franciaország továbbra is vezet, 84 millió turista mintegy 55 milliárd dollárt költött az év során. Az Egyesült Államok áll az első helyen 177 milliárd dollárral, Spanyolország a 2. (mely Európában ezzel első helyen áll), Olaszország megszilárdította 5. helyét, Törökország a 6. helyen áll, Németország a 7., az Egyesült Királyság még mindig a 8. a bevételek alapján. Ezt követi Oroszország, és Mexikó zárja a 10 legfőbb desztinációt magában foglaló rangsort.

Regionális eredmények – Észak- és Dél-Európa vezeti a rangsort

A nemzetközi turistaérkezések Európában 15 millióval növekedtek 2014-ben, ami 3%-os bővülésnek felel meg. A turizmusból származó bevételek 4%-kal növekedtek, 509 milliárd dollár keletkezett a tavalyi évben. A világ leglátogatottabb fogadóterületén ez igen szép eredménynek tekinthető, az összes turistaérkezés 51%-a Európában realizálódott, a bevételeket tekintve a kontinens a világturizmusából 41%-ban részesedik. A régió növekedése jelentős mértékben Dél-Európa teljesítményének köszönhető (+7%), de északon is 6%-os emelkedés valósult meg tavaly.

Dél-Európában, mind Görögországban, mind Spanyolországban nőtt a kereslet. Görögország 23%-os növekedéssel számolt, ezzel elérte a 22 millió érkezést. Spanyolország jelenleg a kontinens leglátogatottabb országa, Európában a második legerőteljesebb növekedést érte el. Portugáliában 12%-os, Máltán 7%-os, Horvátországban 6%-os, míg Törökországban 5%-os a turistaérkezésekben megfigyelhető növekedés. Az olyan feltörekvő gazdaságokban, mint Albánia és Szerbia, kétszámjegyű növekedést mértek.

Észak-Európában az érkezések 6%-kal nőttek, Izlandon igen nagymértékben nőtt a látogatások száma, 24%-kal többen keresték fel, mint 2013-ban. Európa nyugati peremén mérsékelt volt a bővülés, Franciaországban például stagnált az érkezések száma. Luxemburg és Hollandia 10%-os növekedést regisztrált 2013-hoz képest.

Közép- és Kelet-Európa 5%-os csökkenést volt kénytelen elviselni. Leginkább Oroszország csökkenő kiutazó turizmusa vetette vissza a fejlődést, de az ukrajnai konfliktusok is nagyban meghatározták a térség idegenforgalmának alakulását.

Magyarország 14%-kal ismét növelni tudta a nemzetközi turisták számát, nem sokkal marad le mögöttünk Románia (+12%), valamint Örményország (+11%).

Ázsia és a Csendes-óceáni térség

A térség 2014-ben 263 millió turistát fogadott, ez több mint 14 milliós növekedés. 377 milliárd dollár turisztikai költés valósult meg, mely 4%-os növekedést jelent. Észak-Keleten a legnagyobb a bővülés. Japán és Tajvan 29 és 24%-kal több látogatást mért. Kína 56 millió érkezéssel stagnált. Indiában és Sri Lankán 10-20% körüli a növekedés. Óceánia Palau szigetével 34%-os növekedéssel vezette a térség turizmusát 2014-ben. Thaiföldön az év első felében bekövetkező politikai zavargások miatt 7%-kal csökkent a turizmus. Mianmar 51%-os emelkedéssel rekordot döntött, Malajzia, Kambodzsa és Indonézia kis mértékben növekedett.

Amerika a legerőteljesebben növekvő régió 2014-ben

Amerika 2014-ben 13 millióval több turistát fogadott, mint 2013 során. A leginkább Észak-Amerika húzta a keresletet, de Mexikó is óriásit ugrott a listán felfelé a 20%-os növekedéssel. Kanada és az Egyesült Államok csak szerényen tudta növelni a nemzetközi turisták számát. A Karib-térségben a turisták száma 6%-kal nőtt, a régió legjelentősebb desztinációja a Dominikai Köztársaság (+10%), Kuba és Jamaica 4-5%-ot ért el. Közép-Amerikában Guatemala és Belize a legnépszerűbb (+9%). Dél-Amerikában továbbra is Argentína, Ecuador és Kolumbia (+12%) a legkeresettebb.

Afrikában minden területen gyengült a beutazó turizmus növekedésének üteme. A kontinens 56 millió nemzetközi turistát látott vendégül 2014 folyamán, és 1 milliárd dollárral – 36 milliárd dollárra – növelte turizmusból származó bevételeit. A régi 5%-ban részesül a világturizmusból. Északon Marokkó 2%-os növekedést, Tunézia viszont 3%-os visszaesést jelentett. Délen Madagaszkár 13%-os bővülést ért el.

Közel-Kelet: pozitív fejlemények 2014-ben

A turistaérkezések számában 5%-os növekedés volt mérhető. A három nehéz év után a legtöbb fogadóterületen pozitív változások indultak meg. A régió a világ turizmusának 5%-át teszi ki. Jelenleg a vezető deszitnációja Szaúd-Arábia. Egyiptom 2014 első felében még zuhanást tapasztalt, majd az év további részében 5%-kal növelte az országba érkező külföldi turisták számát.

Kiutazó turizmus – a legtöbben saját turisztikai nagyrégión belül utaznak

A nemzetközi turisták nagy része saját desztináción belül utazott, a legjelentősebb küldőpiacok a világ fejlett gazdaságaiban koncentrálódtak, így az európaiak, ázsiaiak és amerikaiak utaztak a legnagyobb számban. Azonban számos fejlődő országban is gyors fejlődést mértek, különösen a Közel-Keleten és Latin Amerika területén. Európa továbbra is őrzi kiváltságos pozícióját, több mint 51%-os részaránnyal a világ legfőbb küldőpiaca, ezt követi Ázsia (24%), majd Amerika (17%).

A világ legtöbbet költő nemzete Kína

Kína még mindig a legnagyobb ütemben fejlődő küldőpiac a világ turizmusában, 2012 óta folyamatosan vezeti a listát. A kínai turisták 2014-ben 165 milliárd amerikai dollárt költöttek az országhatáron kívül, ez 27%-os növekedésnek felel meg a 2013-as 128,6 milliárd dollárhoz képest. A kereslet bővülését és a kínaiak utazási hajlandóságát a kormány utazásokra vonatkozó könnyítései jelentősen befolyásolták. A kínai kiutazó turizmus az elmúlt két évtized folyamán exponenciálisan nőtt, a világ összes turisztikai bevételének 13%-ban a kínaiaknak köszönhető.

Második helyen az Egyesült Államok, a harmadik pedig Németország áll 92 milliárd dollárral. Az Egyesült Királyság a 4., Oroszország az 5., Franciaország a 6. helyen áll költést tekintve, 7. Kanada, 8. Olaszország, 9. Ausztrália, a sort Brazília zárja a 10. helyezéssel.

További fontos küldőpiacok Szaúd-Arábia, Norvégia, Svédország, Spanyolország, India, Tajvan, Thaiföld és Csehország.

A hosszú távú előrejelzések alapján további növekedés várható a világ turizmusában

Az UNWTO előrejelzései alapján 2010 és 2030 között nem áll meg a fejlődés. A tanulmány olyan politikai, szociológiai, társadalmi, gazdasági, környezeti és technológiai faktorokat használ prognózisához, melyek segítségével a jövő trendjei körvonalazódhatnak. 2020-ban várhatóan 1,4 milliárdnyi turista vesz majd részt az idegenforgalomban, 2030-ra ez a szám elérheti az 1,8 milliárdot. A leginkább kedvelt desztinációk között Ázsia, Latin-Amerika, Közép- és Kelet-Európa megkétszerezi majd a növekedési ütemét. Európa 744 millióra növeli majd a turistaérkezések számát, Amerika pedig 248 millió látogatót fogad 2030-ra. A piaci részesedések némileg változni fognak, Ázsia 30%-ra növeli majd részarányát, míg Amerika 14%-ra, a Közel-Kelet 8%-ra, Afrika 7%-ra emeli részesedését a világturizmusból. A feltörekvő desztinációk gyorsabb, míg a fejlett gazdaságok lassabb ütemben fognak bővülni, Európa ez által nagy valószínűséggel 41%-os részaránnyal fog részt venni a turizmusban.

Forrás: UNWTO


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.