Az ezer lakosú település, ahol szafaribuszra ültetik a turistát

2014-hez képest tavaly a duplájára - félmillió forintra - nőtt az idegenforgalmi adóbevétel Cserépfalun, tájékoztatta lapunkat Csendes Péter polgármester. Mindez annak köszönhető, hogy 2015-ben több turista látogatta meg a Hór-völgy bejáratánál és a Bükki Nemzeti Park déli kapujában fekvő ezer fős települést.

Jelenleg közel 25 működő szálláshelyből választhatnak az ide érkező vendégek, múlt év végén az önkormányzat két vendégházat adott át a helyi Nonprofit Kft.-nek működtetésre. Ezekben 15 turistát szállásolhatnak el, míg az összkomfortos erdei iskolában negyven gyermek kényelmes elhelyezéséről gondoskodnak. Itt nyártól őszig egy-kéthetes váltásban táborokat is szerveznek. Ehhez a szálláshelyhez tágas kert is tartozik, melynek a hátsó részében fedett pajtával, farönkökből készült ülőbútorokkal, bográcsozóhellyel és kemencével várják a látogatókat.

Kiadványokkal készülnek

A vendégek folyamatos tájékoztatására hamarosan új, fotókkal illusztrált kiadványt jelentetnek meg, melyből Cserépfalu nevezetességeit ismerhetik meg. Ennek folytatásaként a szálláshelyekről is készítenek új kiadványt. Egyébként a település bővelkedik látnivalókban. Így például itt találják Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb, 52 méter magas tornyú református templomát. Emellett a Hór-patak völgyének bejáratánál nyitották meg azt a látogatóközpontot, ahol étterem, konferenciaterem, kerékpárkölcsönző és játszótér várja a vendégeket. Itt mutatják be a Cserépfalu határában levő subalyuki barlangban egykor talált neander-völgyi ősember leleteinek másolatait. Az elmúlt évben örvendetesen, 30 százalékkal több látogatót fogadtak, mint 2014-ben. Ez a turisztikai látványosság a falu felújított főutcájáról gyorsan megközelíthető. A látogatóközpont iránti érdeklődést az is jelzi, hogy főleg a hétvégeken rendszeresen megtelik a parkoló autókkal, buszokkal, érkező családokkal.

Éjszakai túrák, szafaribuszos kirándulások

Cserépfaluban az elmúlt időszakban sokszínű programcsomagot állítottak össze a turistáknak. Ezeket idegenvezetők irányításával szervezik. Így például megismerhetik az Ördögtorony tanösvény útvonalát vagy a Dél-Bükk egyik legszebb kilátóhelyét, az Ódor-várromot, a Hór-völgyet, illetve helyi túra keretében Cserépfalu nevezetességeit is. Ezeken kívül éjszakai túrázásra is invitálják a vendégeket a település felett magasodó Mész-hegyre. Az ajánlatok között külön érdekesség, hogy szafaribusszal fuvarozzák azokat, akik Cserépfalu és környékének látnivalóit kívánják megismerni. A gazdaházban arra is lehetőséget kínálnak, hogy a falu hagyományos ételeiből is megismerhessenek néhányat. Így például főtt és sült krumplis tésztákat vagy kalácsokat.

Csendes Pétertől megtudtuk, hogy 2017-ben kezdik el a Mezőkövesd-Bogács-Cserépfalu és Bükkzsérc közötti kerékpárút építését. A tervek szerint ez Cserépfalun is végighalad majd, egészen a látogatóközpontig. Még az idén imázsfilmet is forgatnak a bükki gyöngyszemről. Ezzel is szeretnék tovább népszerűsíteni a falut és még jobban ráterelni az érdeklődők figyelmét a település értékeikre.

Ebben az évben is kiemelkedő turisztikai rendezvényeket tartanak. Legutóbb május utolsó hétvégéjén rendezték - immár az ötödik - cserépi pálinkamustrát és a népi értékek napját. Erre az ország különböző részeiből küldtek pálinkamintákat elbírálásra. A programot a helyi borversennyel egészítették ki, miután Cserépfalu a bükki borvidék egyik jeles települése. Itt a szőlőtermelésnek és a nemes nedűk készítésének nagy hagyományai vannak. A népi értékek fesztiválját pedig az úgynevezett Pást-gödörben tartották, ahol a szabadtéri színpadon helyi és környékbeli népzenészek, táncosok és népdalkörök műsoraikkal mutatkoztak be.

A pincefalu, az épített örökség része

Cserépfalu arról is nevezetes, hogy hét történelmi pincesor található a településen. Jelenleg mintegy négyszáz borházat tartanak nyilván, amelyek az épített örökség részei. Közülük a leghíresebbek a Berezdaljai pincék, amelyek három sorban helyezkednek el. A falu tagja a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének. Közösen összefogva pályáznak olyan infrastrukturális fejlesztésekre, amelyekkel a minőségi borturizmust segítik elő. Elsősorban a pincéket elérő úthálózatok, továbbá a víz- és a szennyvízrendszerek korszerűsítésére törekszenek.

Cserépfalu legnagyobb turisztikai rendezvényét idén augusztus 12-én tartják, amikor három napon át a pincéké, a boroké és a nótáké lesz a fő szerep. Erre a parádéra tavaly ezer vendég érkezett, főleg az alföldi településekről, akik megízlelhették a legjobb cserépi ételeket és nedűket. Idén is legalább ennyi látogatóra számítanak, akik a zárónapon látványos lovasfogathajtó versenyben is gyönyörködhetnek majd.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.