Az ország, ahol öt év alatt meghatszorozták a turisták számát

Mianmar turizmusa az utóbbi években szárnyal, a gazdaság egyre nyitottabbá válik, a helyiek pedig befektetőket és üzleti partnereket keresnek külföldön: mianmari delegáció járt Budapesten is.

Március 17-én a budapesti Bo33 Hotelben üzleti fórumon vett részt egy 18 tagú mianmari delegáció. Az ország üzletembereinek ez már a harmadik látogatása volt hazánkban, a mostani fórumon azonban az egyik kiemelt téma a turizmus volt. Az eseményt a Hunthai Logistics and Trading Ltd. szervezte, melynek ügyvezető igazgatója, Kiss Tibor is jelen volt a fórumon. A moderátor Tomaj Dénes, hazánk thaiföldi, mianmari és laoszi nyugalmazott nagykövete volt.

A fórum első, ipari témákat boncolgató blokkját követően került sor a turizmusra. Mianmarban nincs magyar nagykövetség, a tiszteletbeli konzuli feladatokat Tint Tint Lwin látja el, a küldöttségek magyarországi látogatásait is ő kísérte. A delegáció tagjai között utazásszervezők és a szállodaipar képviselői is jelen voltak, továbbá turisztikai szakmai szervezetektől is érkeztek hozzánk az ázsiai országból.

Mianmar – korábban Burma – Thaiföld nyugati szomszédja, jelenleg még érintetlen és csodás természeti szépségekkel bír, számos helyszín az UNESCO világörökség részét képezi. A tavaly decemberi választásokon a demokratikus erők nyertek, azóta özönlenek a beruházások az országba, és a Világbank is új csatornákat nyitott meg feléjük. A fórumon megszólalók is azt hangsúlyozták: a gazdasági nyitással együtt üzleti partnereket, befektetőket keresnek más országokban – így Magyarországon is –, legyen szó építőiparról vagy turizmusról.



Tervekből nincs hiány

Phyoe Wai Yar Zar, a mianmari turisztikai hivatal elnöke és az All Asia Exclusive Travels & Tours utazásszervező ügyvezető igazgatója elmondta: Mianmar turizmusa rendkívüli ütemben növekszik. Míg 2011-ben kevesebb, mint 820 ezer turistaérkezést regisztráltak, 2015-ben már több mint 4,5 millió utazó érkezett az országba. A statisztikákból kiderül, hogy 2015-ben a látogatók 24%-a egyéni utazó volt, míg 18%-uk szervezett csomagtúra keretében ment Mianmarba, az üzleti utazók 17%-ot tettek ki. 2020-ra a 7,5 millió turistaérkezés a cél, ehhez azonban új ötletek, új technológiák és egyéb innovációk szükségesek, amelyben a külföldi vállalatokkal történő kooperáció segíthet. Persze ők maguk is fejlesztenek, például új régiókat és egyre több helyi népcsoportot vonnak be a turizmusba. Fontosnak tartják a fenntarthatóság szem előtt tartását az idegenforgalom területén is, a fejlesztéssel foglalkozó ügynökségek pedig számos pilot projekten dolgoznak az iparágon belül. Ilyen többek között a vízi és kerékpáros turizmus fejlesztése az Indawygyi-tónál, a túrázás fellendítése az Inle-tó körül, a delfinles vagy a törzsi falvak meglátogatása. Mianmarban 2012-ben dolgozták ki a felelősségteljes turizmus stratégiát, egy évvel később pedig egy turisztikai fejlesztési terv készült el. Phyoe Wai Yar Zar hozzátette: Magyarország és Mianmar már hosszú ideje jó diplomáciai kapcsolatot ápol egymással, és magyar delegációt is várnak országukba.

A magyarok számára is elérhető az e-vízum

A következő megszólaló Khin Aung Htun volt, aki azon túl, hogy egy mianmari szálloda ügyvezető igazgatója, a Mianmari Turizmusszövetség főtitkára, a Mianmari Szállodaszövetség és a Mianmari Éttermek Szövetségének alelnöke, valamint az ASEAN Szálloda- és Étteremszövetség bizottsági tagja. Előadása során ő is kiemelte: szeretettel várják a turizmus iránt elkötelezett külföldi befektetőket, a kormány pedig pályázatokkal támogatja a turisztikai projekteket. Hangsúlyozta, hogy rengeteg, jelenleg üresen álló terület áll rendelkezésre az országban, ahol például szállodákat, éttermeket lehetne nyitni. Az ország legforgalmasabb nemzetközi repülőtere Rangunban (Yangon) található, amely Mianmar legnépesebb városa. Budapestről több opció közül is választhatnak a turisták, ha ide szeretnének repülni: a Qatar Airways például heti négyszer indít közvetlen járatot Dohából Rangunba, az Emirates pedig idén augusztus 3-ától a hét minden napján repülni fog Dubajból a mianmari városba. Ezen kívül számos járat közlekedik ide Bangkokból és Chiang Maiból is, ami azok számára jó hír, akik thaiföldi utazással kombinálnák mianmari látogatásukat. A thai fővárosból csupán másfél óra repülés után már Rangunban találhatjuk magunkat. Több mint száz ország állampolgárai és a magyarok számára is elérhető a mianmari elektronikus vízum, amelyet a turista érkezéskor kap meg. Ez azonban csak a légi úton történő érkezésre vonatkozik, az országba szárazföldön vagy vízi úton való belépéskor még a hagyományos vízumigénylés él. Rangun repülőtere egyébként új terminállal bővült, ami várhatóan március végén kezdi meg működését. Megtudtuk, hogy Mianmarban számos nemzetközi szállodalánc nyitott hotelt: például a Kempinski, a Hilton, az Accor, a Best Western, a Shangri-La, hamarosan pedig Melia is nyílik, de az egytől az ötcsillagos kategóriáig több hotel közül is választhatunk, az országban körülbelül 53 ezer szállodai szoba található.

A turizmus szekció második részében dr. Jandala Csilla, az Edutus Főiskola rektora mutatta be a mianmari küldöttségnek az oktatásban rejlő együttműködési lehetőségeket, de a magyar borok ázsiai exportjáról is szó esett.


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.