Grúzia: ősi kereszténység, Sztálin-kultusz és modern életérzés

Grúzia: ősi kereszténység, Sztálin-kultusz és modern életérzés 

A kulturális örökségek fellegvárába, Grúziába szervezett tanulmányutat az 1000 Út Utazási Iroda. A néhány nap során különös múltbéli időutazásban lehetett részünk, melyet egy csipetnyi nagyvárosi modernitás tett még izgalmasabbá.

3000 méteren moziztunk Ausztriában 

Salzburg nevét hallva - legyen szó a városról vagy az egész tartományról - sokunknak Mozart és a kultúra jut eszébe, pedig a tartomány rengeteg kalandot ígér az aktív turistának. Nemrég felfedezőútra indultunk a salzburgi Zell am See-Kaprun sírégióban, ahol kiderült, nem csak a téli sportoknak lehet hódolni.
India-Dubaj körutazás és Hawaii téli kabátban az 1000 Úttal

India-Dubaj körutazás és Hawaii téli kabátban az 1000 Úttal 

2017. január 30-án tartotta meg katalógusbemutatóját az 1000 Út utazási iroda, amely idén számos újdonsággal és szokatlan kombinációkkal erősít a körutazások piacán.
Szuper tervei vannak az Európai Uniónak a turizmus terén

Szuper tervei vannak az Európai Uniónak a turizmus terén 

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő az EP Magyarországi Tájékoztatási Irodájának meghívására tartott év végi beszámolót Tourism on the Spot címmel az elmúlt év eseményeiről. A tájékoztatási iroda a turizmus témájában első ízben szervezett előadást.

677 hotel, 86 százalékos kihasználtság - valamit jól csinál ez a város 

Dubaj turizmusának alappilléreiről, a célkitűzésekről és víziókról hallhattunk azon az eseményen, amelyen első ízben mutatkozott be a Dubaji Turisztikai Hivatal augusztusban Csehországban megnyitott régiós irodájának magyarországi képviselete.

Brüsszel: a város, ahol el kell veszni 

Ha valaki Brüsszelre egy nap alatt bejárható úti célként gondol, az nagyot téved. A kötelező látnivalókon kívül a város annyi érdekességet rejt, hogy egy hétvége sem lenne elég arra, hogy teljesen felfedezzük. Éppen ezért még a helyi turisztikai hivatal is azt javasolja: ha ide látogatunk, térjünk le a kitaposott ösvényről, és egy kicsit vesszünk el a színes forgatagban. Könnyen bukkanhatunk ugyanis etióp étteremre, magyar könyvtárra vagy bábszínházként is üzemelő sörözőre.
Fehér homok és vulkánok – bemutatkozott Fuerteventura és Lanzarote

Fehér homok és vulkánok – bemutatkozott Fuerteventura és Lanzarote 

Sokak számára a Kanári-szigetek egyet jelent Tenerife és Gran Canaria szigeteivel, pedig október 30-ától már Lanzarote és Fuerteventura is megközelíthető a Wizz Air közvetlen járatával Budapestről. Annak érdekében, hogy a tűz és a bor szigete, Lanzarote, valamint a legmelegebb Kanári-sziget – egyben vízisport-paradicsom –, Fuerteventura is felkerüljön azon leendő utasok térképére, akik olyan helyet keresnek, ahol egész évben strandidő, rengeteg látnivaló, szolgáltatások és érintetlen természet, valamint nyugodt, mégis nyüzsgő élet van, a ViaSale Travel utazási iroda munkatársai egy egész napos bemutató keretein belül elhozták a szigeteket Budapestre.
Betelt a pohár: a turisták ellen tüntettek a velenceiek

Betelt a pohár: a turisták ellen tüntettek a velenceiek 

Megelégelték az óriási turistaáradatot a velencei lakosok, ezért a minap több százan vonultak az utcára, sokan bevásárló- és babakocsikat tolva, így demonstrálva a tömegturizmus negatív hatásai ellen, amelynek következtében az olaszországi város élhetetlenné vált a helyiek számára.
Évi félmillió turista kíváncsi a Tisztelt Házra

Évi félmillió turista kíváncsi a Tisztelt Házra 

Turisztikai szakmai találkozót szervezett az Országház Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, melynek során egyebek mellett az Országház turisztikai jellegű fejlesztéseit is bemutatták. Az első ilyen találkozót 2014-ben, a látogatóközpont megnyitásakor hagyományteremtő szándékkal rendezték meg, és várhatóan a jövőben kicsit sűrűbben tartanak ilyen összejöveteleket. Az eseményen többek között beutaztató irodák képviselői vettek részt.

Hiába a terror, optimisták a franciák 

Május elején immár ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, amelynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

Ismét franciákkal randevúztunk Bécsben 

Május 9-én és 10-én ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, melynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

Utazási irodák célkeresztben 

Utazási hirdetéseket vizsgált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), tavaly október óta öt utazásszervezővel szemben indult eljárás hiányos vagy megtévesztő tájékoztatás miatt – mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az M1 televízióban. A szóvivő a Turizmus Online kérdésére közölte: van olyan eljárás, amely már közel egy éve folyamatban van.

Csökkenő tendencia 

Már az idei évet is a szokásosnál kevesebb, Magyarországon bejegyzett utazási vállalkozás köszönthette, január és április között azonban tovább esett a számuk. A csökkenés több okra is visszavezethető.

STR CEE roadshow: hódítanak a személyre szabott utazások 

Több mint hatvan hazai kiutaztató jelent meg azon a roadshow-n, amelyet az STR CEE Turisztikai Képviselet szervezett külföldi partnerei részvételével.

Hol nyaralnak idén a magyarok? 

Egy március végi felmérés szerint idén Törökországnak le kell mondania a magyar utasokról, és honfitársaink Egyiptomot, Tunéziát és Görögországot sem fogják választani jelentős számban a nyári szezonban. A kutatás ismertetése mellett megkérdeztünk néhány hazai utazásszervezőt is, akik szerint a kép ennél jóval árnyaltabb.

Hol fognak idén nyaralni a magyarok? 

Több médium is lehozta annak a nem reprezentatív felmérésnek az eredményét, mely szerint idén Törökországnak le kell mondania a magyar utasokról, mi több, honfitársaink Egyiptomot, Tunéziát és Görögországot sem fogják választani a nyári szezonban. A kutatás legfőbb állításainak közlésén túl megkérdeztünk néhány hazai utazásszervezőt, akik szerint a kép ennél jóval árnyaltabb.

Bollywoodi forgatócsoportot hoz Budapestre az Air India új járata 

Április 6-án közvetlen járatot indít az Air India Delhi és Bécs között – ebből az alkalomból egészen Budapestig jöttek a légitársaság képviselői és számos beutaztató, hogy a Magyarország szempontjából is fontos járatot ünnepeljék.

Az ország, ahol öt év alatt meghatszorozták a turisták számát 

Mianmar turizmusa az utóbbi években szárnyal, a gazdaság egyre nyitottabbá válik, a helyiek pedig befektetőket és üzleti partnereket keresnek külföldön: mianmari delegáció járt Budapesten is.

Tűzijátékkal köszöntötte Budapestet a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal 

2016. március 4-én, pénteken ünnepélyes keretek között nyitották meg Budapesten a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal regionális irodáját. A Pesti Vigadóban tartott eseményen részt vett többek között Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese, dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és Lepsényi István gazdaságszabályozásért felelős államtitkár is. A kínai turisztikai hivatal budapesti irodájának igazgatója, Liu Cheng mutatta be a vendégeket a jelenlévőknek.

Az Utazás kiállításon debütált a belföldi Budapest-kártya 

Budapest vendégül látja Magyarországot - ez a mottója idén a fővárosnak, amivel azt üzeni: a főváros fókuszában 2016-ban a belföldi turizmus erősítése áll. Ennek érdekében jelent meg a belföldi Budapest-kártya, amely az Utazás kiállítás első napjától, azaz március 3-ától érvényes.

Kipróbáltuk a Lufthansa új Airbus A320neóját 

Kisebb zajterhelést és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást ígér az Airbus új, A320neo típusú repülőgépe, amelyet február 12-én ünnepélyes keretek között adtak át első üzemeltetőjének, a Lufthansának Hamburgban. Az eseményen mi is ott voltunk, sőt, az Airbus-gyárból egyenesen Frankfurtba, az új repülőgép állomáshelyére repülhettünk az A320neóval.

Nyertesek és vesztesek 

2015-ben 1 milliárd 184 millió nemzetközi turistaérkezésről számolt be a Turisztikai Világszervezet, de az eredmények országonként eltérőek. Nézzük, kik teljesítettek a legjobban, és kik a legrosszabbul.

Bemutatkozott a magyar piacon a Gruber Reisen 

Lajosmizsei disznóvágásra vitte partnereit a Magyarországon most induló Gruber Reisen csapata, ahol Csákány Csaba, az utazásszervező hazai képviselője bemutatta az utazási irodát és az első magyar nyelvű katalógust.

Kipróbáltuk, milyen a Lufthansa új Airbus A320neója 

Kisebb zajterhelést és alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást ígér az Airbus új, A320neo típusú repülőgépe, melyet február 12-én ünnepélyes keretek között adtak át első üzemeltetőjének, a Lufthansának Hamburgban. Az eseményen mi is ott voltunk, sőt, az Airbus-gyárból egyenesen Frankfurtba, az új repülőgép állomáshelyére repülhettünk az A320neóval.

A város, ahol semmi sem lehetetlen 

Egy pálmafát mintázó szigeten helikopterbe pattanunk, teszünk egy kört a tenger felett, majd leszállunk, és Land Roverekkel száguldunk át a homokdűnéken egy sivatagi vacsorára. Ha úgy tartja kedvünk – és a pénztárcánk is engedi –, körülnézünk a tenger alatt is. Dubajban jártunk.

Regionális szemlélet és új külképviseleti koncepció a Magyar Turizmus Zrt.-nél 

Egy év kihagyás után idén is megrendezte Szakmai Nyílt Napját a Magyar Turizmus Zrt., a budapesti Akvárium Klubban tartott eseményen összegyűltek a turisztikai iparág jeles szereplői, akik találkozhattak az MT Zrt. külképviselőivel is.

Magyar turisták, irány Budapest! 

Hagyományteremtő céllal először rendezett évértékelő és a következő év aktivitásait bemutató rendzevényt a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Nemzetgazdasági Minisztériummal karöltve, ahol elhangzott többek között, hogy 2016-ban kiemelt figyelmet kap a belföldi turisták Budapestre csábítása, valamint, hogy a fővárosnak is hamarosan lesz turizmusstratégiája.

Nyugat-Kréta: vissza a gyökerekhez 

Kréta nyugati része több szempontból is a gyökerekhez való visszatérést szimbolizálja: gazdag történelme, a görög mitológia, máig megőrzött egyházi emlékei visszarepítenek minket az időben, a mai krétaiak egy része pedig még mindig a természetből merít: olajfákat ültetnek, gyógynövényeket termesztenek, sőt, még kozmetikumaikat is az általuk termelt alapanyagokból készítik – legyen szó Kanadából hazatért nyugdíjasról vagy buszsofőrről.

MUISZ közgyűlés: differenciált tagdíj és médiakampány 

November 25-én tartotta év végi közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége, melynek keretében a MUISZ eddigi munkájának és jövőbeni terveinek felvázolása mellett előadást tartott többek között Ruszinkó Ádám, Glázer Tamás, Gyenizse Dorottya és Békési Tamás is.

Két új úti cél, új iroda és weboldal a Sun & Funnál 

Bemutatta 2016-os nyári árualapját a Sun & Fun Holidays, az utazásszervező jövőre Zakinthosszal és Dalamannal erősít. Bejelentették emellett, hogy új helyre költözik irodájuk, valamint weboldaluk és foglalási rendszerük is megújul.

Utazási irodát nyitott az ingatlanos cég 

Utazásközvetítőként lépett a turisztikai piacra a Balla Ingatlan, a Balla Utazásnál jelenleg több mint 20 nagy utazásközvetítő árualapja foglalható.

Vitás ügye van az utassal? Így kerülheti el a bírósági eljárást 

Milyen lehetőségei vannak egy utazási vállalkozásnak, ha egy vitás esetet bírósági eljárás elkerülésével szeretne rendezni? A problémás ügyek kezelésére egyre népszerűbb megoldás a békéltető testületi eljárás. Erről beszélt előadásában Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője és a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke az őszi Turizmus Akadémián.

Budapesten találkoztak a Kempinski közép-európai marketingigazgatói 

Október 20-án este a Kempinksi hat közép-európai értékesítési és marketingigazgatója részvételével rendezett állófogadást a Kempinski Hotel Corvinus Budapest.

Ciprus télen is hívogat, az Aegean Airlines pedig odarepít 

Ciprus télen is egyre népszerűbb a turisták körében, ahova akár egy hétvégi városlátogatás vagy egy pár napos aktív kikapcsolódás erejéig is kiruccanhatunk a görög Aegean Airlines-nak is köszönhetően, Budapestről athéni átszállással repülve.

Bírálják a Lufthansa lépését 

Utazási irodák és GDS-ek egyaránt bírálják a Lufthansa döntését, hogy 16 eurós disztribúciós díjat vezetett be minden, GDS-en keresztül történő foglalás után.

Bemutatkozott a 2016-os Utazás kiállítás díszvendége, Kína 

A 2016 márciusi Utazás kiállítás díszvendége Kína lesz - jelentette be a hírt egy nagyszabású rendezvény keretein belül dr. Ruszinkó Ádám, ahol bemutatkozott a Kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal is.

Mecsetek és katedrálisok 

Tatárföld Oroszország legfejlettebb köztársasága, amely gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet. Az ide látogató úgy érezheti, nemcsak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz, ahol múlt és modernitás, különböző kultúrák és vallások keverednek.

Tatárföld: vallások és kultúrák találkozása, ahol egységben az erő 

Tatárföld Oroszország gazdaságilag legfejlettebb köztársasága, ám történelme rendkívül régre nyúlik vissza. Az ide látogató úgy érezheti, nem csak térbeli, hanem időutazáson is részt vesz. Ebből csupán az zökkent vissza olykor a valóságba, hogy a helyiek emlékeiket példaértékűen rendezett és korszerű körülmények között őrizték meg. A Tatár Köztársaság kétségkívül a modernitás, a régmúlt és a különböző kultúrák, vallások keveredésének különleges egyvelege. 

Aktuális kiutazási trendek, illetékmentes akciók 

Mi várható az idei nyári szezonban? Mik az aktuális trendek az utazási piacon? Ki mit gondol az illetékmentes akcióról és az ajándékutakról? Többek között ezekben a témákban fejtették ki véleményüket a májusi Turizmus Akadémia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: a hazánkban működő legnagyobb tour-operátorok ügyvezetői.

Aktuális kiutazási trendek, illetékmentes akciók 

Mi várható az idei nyári szezonban? Mik az aktuális trendek az utazási piacon? Ki mit gondol az illetékmentes akcióról és az ajándékutakról? Többek között ezekben a témákban fejtették ki véleményüket a májusi Turizmus Akadémia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: a hazánkban működő legnagyobb tour-operátorok ügyvezetői.

Milliókat bukhatnak az utazásszervezők a nepáli helyzet miatt 

Nincsenek könnyű helyzetben azok az utazásszervezők és utasok, akiknek a jelenleg katasztrófa sújtotta Nepálba indulna útjuk. Az utasok eddig amiatt aggódhattak, hogy vis maior helyzetre nem terjed ki a sztornóbiztosítás, viszont azzal, hogy a Konzuli Szolgálat feltette az országot az utazásra nem javasolt térségek listájára, az utazásszervezők veszíthetnek, nem is keveset.

Ausztria: ötcsillagos kerékpárút, Vespás piknik és a 690 kilométeres túraút 

Különleges helyszínen, különleges ételekkel fogadta az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal (ÖW) a sajtó képviselőit április 9-én, csütörtök este.

Változik az utazásszervezők képesítési előírása 

A kormány hatályon kívül helyezné az utazásszervezők szakmai minősítő vizsgájáról szóló rendeletet, helyette felsorolná azokat a szakképesítéseket, amelyekkel betölthetők ezek a munkakörök – az erről szóló rendelet tervezete március elején jelent meg a kormány honlapján.

Kultúrák közötti kalandozás Észak-Thaiföldön  

Decemberi thaiföldi kalandjaim után még mindig kavarognak bennem az egzotikus érzések, illatok, ízek és hangok. A dzsungel bujasága, a városok sokszínűsége, a törzsi népek színes világa és a történelmi időutazás olyan élményt nyújtott, amelyet nem felejt el egyhamar az ember.

Orosz turisták: új piacok után nézhetünk? 

Az Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatón Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese egy európai kutatást elemezve beszélt az orosz kiutazó turizmus várható alakulásáról, majd a Hévízzel való együttműködésről is szó esett.

Gorillales Ugandában, ünneplés Pápua Új-Guineában az 1000 Úttal 

Az 1000 Út Utazási Irodával csimpánzok és gorillák között időzhet Ugandában, részt vehet a Goroka fesztiválon Pápua Új-Guineában, de idén már Dél-Amerikát is bebarangolhatja.

Évnyitó Green Travel-gála a szerelmesek napján 

Már hagyománynak számító évnyitó gálával ünnepelt a Green Travel, melyre az egész országból körülbelül 300 utazási irodás érkezett. A budai Vár szomszédságában lévő Hiltonban megrendezett partnerparti idén épp Valentin-napra esett – ennek alkalmából pedig a hölgy vendégeket virággal és egy-egy Swarovski-kristállyal köszöntötte a vendéglátó.

Rodosszal újít idén a Taurus Reisen 

Számos, már bevált úti cél mellett idén először Rodosz szigetén is nyaralhatnak a Taurus Reisen utasai. Az utazásszervező a legjobb szállodáit idei katalógusában luxuskategóriába sorolta, emellett az online foglalási rendszerében is bevezetett néhány újdonságot.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!