hirdetés

Béke-beli állapotok: 30 vs. 100

30 évvel ezelőtt, épp júliusban nyílhatott meg ismét a Béke Hotel egy hatalmas felújításra pontot téve. Csak a főfalak maradtak előtte a helyükön, minden mást teljesen átalakítottak, átépítettek kívül-belül a két éve 100 éves születésnapját ünneplő, patinás épületben.

hirdetés

Nagy átalakításként ez volt az utolsó a hotel életében: azóta csak kisebb-nagyobb „ráncfelvarrások”, a szálloda egyes vendéglátóhelyeinek és rendezvénytermeinek átköltöztetése, szobáinak rendbe tétele, bútorainak, eszközeinek felfrissítése történt. És a neve változott a háznak: a Nyugati pályaudvar szomszédságában lévő hotel 1988-ban csatlakozott a Radisson-lánchoz, rá húsz évre (2008-ban) pedig a Blu-csoport tagja lett a nemzetközi láncon belül.

Minderről arról a nosztalgikus hangulatú, szűk körű sajtóebéden hallhattunk, ahol a négy meghívott sajtómunkáson kívül négy Béke-beli szállodaigazgató volt jelen: Bencze Gábor, aki az újranyitástól (1985) ötéves kihagyással 2006-ig vezette a házat, miközben Acél Györgynek adta át a stafétabotot (1998-2001), őket követte Dömötör Miklós (2007-2014), és természetesen a jelenlegi szállodaigazgató, Varga Csaba is jelen volt a kötetelen, családias hangulatú kerekasztal ebéden.

Búcsúzóul álljon itt néhány érdekesség, amelyek kizárólag ezt a különleges atmoszférájú, a „Tradíció és megújulás”szlogenjét zászlójára tűző, sok mindent megélt falakat jellemzi. A nagyhírű Zsolnay Cukrászdát az első szinten például egyik napról a másikra bezárták, és teljes kínálatával együtt leköltöztették a lobbi egyik szegletébe – azóta is ott üzemel. Szintén hasonló sorsra jutott (bezárt) a legfelső szinten lévő Orfeum mulató, amely pedig párját ritkító, exkluzív szórakozóhely volt anno: csillagokkal kokettáló üvegkupolájával, a mélybe letekintő üvegpadlózatával, folytonos sztárfellépőivel. A ház mélygarázsa különben szintén különlegesség volt a maga nemében, hiszen a legelső ilyen jellegű építmény volt a fővárosban. A Békébe indulni, ott szórakozni, egy-egy uzsonnát, ebédet vagy vacsorát elkölteni, ott üzletet bonyolítani és megszállni sikk volt a ház fénykorában. A hotel jelenlegi vezetése azon van, hogy folyamatos fejlesztésekkel, újításokkal, innovációval továbbra is megtarthassa a ház rangját, és tovább növelje vendégei körét.

 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai