hirdetés

Boldog turisztikai világnapot!

Minden hely foglalt volt a Hilton konferenciatermében, amikor Zurab Pololikashvili megnyitotta a Turizmus Világnap 2018 rendezvénysorozatot, amelyet az ENSZ turisztikai világszervezete 1980 óta minden évben megrendez. Az UNWTO főtitkára köszöntő beszédében elmondta, hogy hazánk fővárosa ideális helyszín arra, hogy vendégül lássa a 2018-as hivatalos Turizmus Világnapi ünnepséget.

hirdetés

„Könnyen elérhető, Európa szívében fekszik, és többször bizonyította már elkötelezettségét a fenntartható turisztikai fejlesztések irányába. Az ország élen jár a technológiai fejlesztésekben is; a hetedik azon a listán, amelyik a világ országait rangsorolja a szélessávú 4G mobilhálózati lefedettség szempontjából, és a világ 5. leggyorsabb mobilinternettel rendelkező országa.” - mondta Zurab Pololikashvili.

A mintegy 52 országból érkező turisztikai vezetők, turisztikai minisztériumok, állami és magánszervezetek képviselői és szakértői az ünneplés mellett kiemelt témaként a digitalizációnak a turizmusban betöltött szerepéről és hatásáról tárgyalnak, hallgatnak meg előadásokat és cserélnek eszmét. Nálunk mutatják be az UNWTO és a Globalia közös innovációs versenyének felhívására beérkezett mintegy háromezer pályamunka 20 legsikeresebb projektjét, amelyre befektetőket keresnek. A bemutatottak közül itt választja majd ki a szakmai zsűri a legjobb vállalkozást. Az eseményre magyar turisztikai startup cégeket is meghívtak, amelyek számára így lehetőség nyílik a tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre.

A megnyitó után szakítottak időt arra is, hogy a szaksajtót informálják, a tájékoztatón a főtitkár elmondta, hogy készen állnak arra, hogy hazánkban többek között a vidéki turizmust is támogassák, mivel úgy látják, hogy a régiókban a színes kulturális és sportkínálat vetekszik bármely országéval. Legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy fel kell tudni mérni, a digitális átalakulásnak milyen hatása lesz a munkaerőpiacon. Visszaemlékezett gyermekkorára, kellemes emlékeket elevenített fel, amikor elmondta, hogy akkoriban Grúziából csak néhány országba utazhattak, így többek között hazánkba is, amelynek turisztikai fejlődéséhez gratulált.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint egy folyamatosan erősödő terület képviselői tartják konferenciájukat hazánkban, majd ezt néhány számadattal támasztotta alá: 2011 és 2016 között 21 százalékkal nőtt a turizmus hozzájárulása a világ GDP-jéhez, ez a szektor hazánkban közel 420 ezer embernek ad munkát. A mostani konferencia arra vállalkozik, hogy a turizmus és a digitális technológia viszonyát vegye szemügyre. „A kormánynak a turizmus több mint egy gazdasági ágazat, az a hazaszeretet egyik meghatározó kifejezési formája.” - ismételte meg a megnyitó beszédében elhangzottakat.

A turisztikai ágazat 1980 óta minden évben szeptember 27-én ünnepli a Turizmus Világnapját, tavaly Katar, tavalyelőtt pedig Thaiföld adott otthont a rendezvénynek. A helyszínt a régiók között rotációs alapon választják ki, Európa legutóbb 2012-ben adott otthont a Turizmus Világnapjának, akkor Madrid volt a rendezvény házigazdája. Európa legközelebb 2024-ben adhat ismét otthont a rangos eseménynek.

A turizmus világnapi rendezvény minden évben egy meghatározott téma köré épül fel, ez idén a turizmus digitális átalakulása („Tourism and the digital transformation”). A szakemberek és a turisztikai vezetők Budapesten azt vitatják meg, hogy a technológia rohamos fejlődése milyen kihívásokat és milyen lehetőségeket jelent a turisztikai szakmában, és hogy hogyan lehet az új technológiákat hasznosítani.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Egyetért-e azzal, hogy idén elmarad a budapesti Vörösmarty téri karácsonyi vásár?

Kiadónk társoldalai