hirdetés

Csatát nyert a szállodaipar: kedvezményes kulcs alá sorolják a szállodai áfát

Az MSZP frakció sajtótermében Ujhelyi István, a Nemzeti Turisztikai Bizottság elnöke, egyben az MSZP alelnöke, valamint Pál Béla, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának alelnöke közös sajtótájékoztatót tartott egy a szakma számára létfontosságú döntésről: a tervezettel szemben mégsem nő a kereskedelmi szálláshelyek áfája 25 százalékosra, hanem csökken, 18 százalékra.
hirdetés

A tájékoztatás szerint a kedvezményes áfa kulcs alkalmazása már idén, július 1-től életbe lép, mint a kormány válságkezelő, munkahely -megtartó programjának része. Elfogadták ugyanis a szállodai lobby  évek óta tartó erőteljes érvelését, miszerint a turizmust magas élő munkaerőigénye és deviza-kitermelő képessége miatt fontos volna megkülönböztetett ágazattá tenni. A kereskedelmi szálláshelyeknél hamarosan bevezetésre kerülő 18 százalékos áfakulcs Magyarországon 2157 egység nemzetközi versenyképességét növeli, és mind a külföldi, mind a belföldi vendégek számára vonzó lehet, hiszen üdülésük költségeit csökkenti. Az üdülési csekkre, valamint a nemzeti turisztikai marketing büdzsére vonatkozó kérdéseket Ujhelyi István még nem tartotta időszerűnek megválaszolni.

"Jóllehet, a változtatás mértéke nem tűnik nagynak, hiszen 2 százalékos mérséklésről van szó, mégis maximálisan elégedettek vagyunk az eredménnyel. Hiszen jóllehet, tavaly még a 12, 15 százalékos áfakulcsért küzdöttünk, azóta azonban nagyot változott a világ, és a 25 százalékos kulcs került napirendre egészen mostanáig, ami tovább rontotta volna az ágazat versenyképességét, tekintve, hogy már a 20 százalékos szállodai áfakulcs is az egyik legmagasabbnak számít Európában" - mondta el a Napi Turizmusnak Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára.

"A 2 százalékpontos áfacsökkentés a szobaárakban nem jelent változást, a házak üzemeltetői ugyanis nem tervezik csökkenteni áraikat, hiszen az utóbbi időben jelentősen romlott a hazai házak jövedelmezősége, mára pedig a Smith Travel Research listáján - amely 40 európai város szállodai szobaárai alapján készít rangsort évek óta -  Budapest a legutolsó helyek egyikére csúszott nemzetközi viszonylatban rendkívül alacsony árai miatt"- emelte ki Kovács István.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele lehet-e a légiközlekedés újraindításának garanciája?

Kiadónk társoldalai