hirdetés
hirdetés

Együtt a két Zsolnay-váza a Bálnában

Az egyik Pécsről, a másik egyenesen Amerikából érkezett Budapestre.

hirdetés

Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Páva Zsolt, Pécs város polgármestere hétfőn, június 23-án az Új Budapest Galériában nyitották meg azt a kiállítást, amelyen két, csaknem 1-1 méter magas Zsolnay Júlia vázapár látható, és amelyek nevüket alkotójukról, Zsolnay Júliáról kapták.

A kiállítás egy hónapig tekinthető meg a Bálnában, majd „hazatér” Pécsre. A nézők két vázát látnak, az első dr. Gyugyi László neves műgyűjtő adományaként került tavaly Pécsre. A műtárgy párját idén májusban juttatta vissza Magyarországra amerikai tulajdonosa. Az 1889-ben készült óriásvázákat nagyalakú pávák és stilizált virágkelyhekben megbúvó madarak díszítik arany kontúrozással.

Tarlós István és Páva Zsolt
Tarlós István és Páva Zsolt

Gyugyi László gyűjteményének két darabja talált most egymásra, a vázák formája megegyezik, de a dekoráció mégis eltérő. A második váza tulajdonosa Mary Weber, emigráns magyar szülők lánya, aki az antik tárgyak iránti érdeklődésének köszönhetően ismerkedett és barátkozott meg Gyugyi Lászlóval. Kétszáz darabos magyar kerámiagyűjteményének dísztárgya volt ez a váza, amely most a párja mellett áll a kiállításon.

A Zsolnay-vázák
A Zsolnay-vázák

Elsőként Tarlós István főpolgármester méltatta Zsolnay Vilmos munkásságát és Pécs város törekvéseit, valamint azt, hogy a vázával nemzeti kultúránk egy darabja került vissza gyökereihez. Kiemelte, hogy a Bálna jó helye lesz ennek a jelentős kiállításnak és egy hónap múlva, visszakerülve Pécsre a Zsolnay Kulturális negyedbe, növelik majd Pécs város presztízsét.

Páva Zsolt Pécs polgármestere megerősítette, hogy Pécs és a főváros kiváló kapcsolatokat ápol, és büszke arra, hogy elsőként a fővárosi érdeklődők látják először együtt a két vázát.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai