hirdetés
hirdetés

Fél napot is sorban állnak, hogy nyaralhassanak

Több száz méteres sorok alakultak ki a koronavírustesztet végző laboratóriumok előtt Szerbiában a múlt hét vége óta, amikor Montenegró megnyitotta határait a Szerbiából érkezők előtt. A szerbiai állampolgárok negatív teszt felmutatásával léphetnek be az Adria-parti országba, így azok, akik a nyár utolsó heteiben még nyaralni szeretnének, megrohamozták a laborokat, amelyek előtt akár 12 órát is hajlandóak várni azért, hogy sorra kerüljenek.

hirdetés

Szerbiában hónapok óta nem volt ilyen alacsony a napi új fertőzöttek száma, 24 óra alatt csupán 100 fertőzöttet regisztráltak. Ezzel keddre 29 782-re nőtt az igazolt esetek száma. Montenegróban keddre 4035-ről 4085-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerint ismét kezelhetővé vált a helyzet Montenegróban, a legnagyobb veszélyt viszont a gyülekezési tilalom ellenére megszervezett vallási rendezvények jelentik, leginkább a szerb ortodox egyház istentiszteletei.

Montenegró a vírus elleni intézkedésként márciusban lezárta határait, repülőtereit és kikötőit és korlátozta a kijárást és a gyülekezést. Május 25-én Európa első koronavírusmentes országának kiáltották ki, június közepétől azonban ott is újra nőni kezdett a megbetegedések száma. A tengerparti ország, ahol a GDP 20 százalékát adja a turizmus, 90 százalékos visszaesésre számít idén a turisztikai bevételek tekintetében a tavalyi évhez képest. Montenegró, augusztus 16-án újra beindította beutazó turizmusát az unió országai mellett a nyugat-balkáni államokból, köztünk a már említett Szerbiából is. A Reuters híradása szerint Montenegró már augusztus első hetében megnyitotta határait az évi összesen 2,6 millió külföldi vendég mintegy egy harmadát adó orosz vendégkör előtt, azt remélve, hogy ők mentik majd meg a szezont. A múlt hétvégi határnyitással azonban a jelek szerint a szerbek is jelentősen hozzájárulhatnak, hogy az ország turizmusa kevésbé szenvedje meg a koronavírus hatásait.

(forrás: MTI/Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai