hirdetés
hirdetés

Figyelmeztetés Thaiföldön

A Délkelet-Ázsiába irányuló turizmus egyik fő célpontjának számító Thaiföld közegészségügyi minisztériuma a dengue-lázra figyelmeztet, amely szokatlanul sok, már 25 helyit ölt meg idén-írta meg az Index.

hirdetés

Thaiföldön a becslések szerint 2019-ben eddig már legalább 15 ezren fertőződtek meg a dengue-lázzal, ami öt év óta a legmagasabb szám az év ezen időszakában. Thaiföldön hamarosan beköszönt az esős évszak, ami a szúnyogok által terjesztett betegséget terjedésének felgyorsulását fogja okozni. A szúnyogok ugyanis pocsolyákba petéznek, és az ideiglenes pangó vízben fejlődnek ki a lárváik. Így minél nedvesebb az időjárás, annál több potenciálisan fertőző szúnyog repülhet.

A dengue-lázat vírus okozza, amelyet szúnyogok terjesztenek. A Föld trópusi vidékein általánosan előfordul, és az esetek többségében viszonylag enyhe tüneteket okoz. Gyakori szimptómái közé tartozik a láz, a csontfájdalom és a bőrkiütések. A betegség enyhe formája rendszerint 10 nap alatt kezelés nélkül is meggyógyul. Amennyiben a többi, a kórokozó rokonai által terjesztett vérzéses lázhoz hasonlóan belső vérzéseket okoz szerte a szervezetben. Ilyenkor a betegség akár halálos is lehet, főként az agyat érintő belső vérzések következtében.

Tavaly több mint 87 ezren kapták el a dengue-lázat (ez a szám idén 100 ezer is lehet), és közülük 114-en haltak meg. A lakosokat arra figyelmeztették, hogy fedjék be a víztartályaikat, hogy ne kínáljanak ezzel ideális keltetőtavacskákat a szúnyogoknak.

(forrás: Index)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai