hirdetés
hirdetés

Francia bíróság hozott határozatot az Expedia ellen

A Párizsi Kereskedelmi Bíróság nemrég hozott ítéletében kimondta, hogy az Expedia 2011-ben megkötött szállodai szerződései jelentős egyensúlytalanságot generálnak a hotelek és az online utazási iroda között, ezáltal az ún. „árgarancia záradékok” semmisnek minősülnek.

hirdetés

Az immár egy éve húzódó eljárás végén a bíróság elmarasztalta ugyan a céget, de nem javasolta az Expedia megbírságolását. A bíróság szerint a multinacionális cég gyakorlata ellentétes a francia kereskedelmi törvénnyel. Érvelésük szerint az Expedia megfelelő ellenérték nélkül kötötte ki szállodai szerződéseinek árgarancia záradékaiban, hogy mindig automatikusan kapja meg a szállodáktól a lehető legjobb árakat és promóciókat. Ez a bíróság szerint ellentétes a kereskedelmi törvény szabad versenyre vonatkozó előírásaival, ezért automatikusan érvényüket vesztik.

A bíróság úgy találta, hogy ezek a szerződések nem tartalmaznak megfelelő kompenzációs intézkedéseket. Egyik oldalon ott a szállodatulajdonos, aki rákényszerül árai csökkentésére, engedve saját nyereségéből, a másik oldalon adott egy nemzetközi weboldal, amely a szerződés értelmében még áreséskor sem veszít sokat. A bíróság határozata azonnal végrehajtandó, még az Expedia fellebbezése esetén is - írta meg a tnooz.

Expedia-reakció

Az Expedia a következőképpen reagált a bíróság határozatára: „Az Expedia felülvizsgálja a Párizsi Kereskedelmi Bíróság által meghozott, az árgarancia-záradékot érintő ítéletét. A záradék az Expedia korábban, más formátumban íródott szerződéseiben szerepelt, és csak kisszámú francia szállodára vonatkozott. Ez egy igen átfogó ítélet, figyelembe véve korlátozott lehetőségeinket, azt örömmel vettük tudomásul, hogy nem róttak ki bírságot. A bíróság megállapította, hogy semmilyen kárt nem okoztunk az érintett szállodáknak az alkalmazott záradékkal, valamint soha nem is állt szándékunkban. Továbbá, a bíróság kizárta a jelenlegi és jövőbeli árgarancia-záradékot a felülvizsgálatból, amely az ítélet szerint tehát nem tiltott. Az Expedia mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobb árakat és ezáltal a jobb elérhetőséget biztosítsa a fogyasztók számára, annak érdekében, hogy az utazókat a francia látványosságokhoz vonzhassuk, és a turisták a mi partnereinknél foglaljanak szállást. A vizsgálat alá vont szerződéseket az Expedia 2011-ben alkalmazta, azok nagyban különböznek a napjainkban alkalmazott megállapodásoktól. Az sem tisztázott, hogyan hozhatott a bíróság ítéletet az újonnan megfogalmazott szerződések felett.

 Iparági probléma

A GNI francia szállodaszövetség vitatja az Expedia közleményében szereplő magyarázatot, miszerint ezek a szerződések tartalmilag különbözőek.

Egy másik francia hatóság a versenytörvényre hivatkozva nemrég rávette a Priceline-hoz tartozó Booking.com-ot szerződései megváltoztatására.

Számos szállodaüzemeltető ugyanakkor állítja, az óriási utazási irodával kötött megállapodások továbbra is versenyellenesek. Mindazonáltal a Booking.com megváltoztatta szerződései szövegét, így már megfelelnek a francia hatóságok elvárásainak. Az még bizonytalan, hogy az Expedia követi-e példájukat.

Az Európai Bizottság szerint az olyan kulcsfontosságú országokkal, mint Franciaország kötötte szerződések az egész kontinensen érvényesek lesznek. Németország már intézkedett is a legnagyobb-kedvezményes státusz esetében, szerintük a kikötés teljesen illegális. Az Egyesült Államokban az árgarancia záradékot néhány esetben törvényesnek ítélték.

Fodor Eszter
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai