hirdetés
hirdetés

Jelentősen nőtt a turisztikai szektor foglalkoztatási igénye Miskolcon

Egyre több a vendég, de egyre nehezebb megfelelő munkaerőt is találni a turizmusban és a vendéglátásban.

hirdetés

Jelentős vendégforgalom-bővülésnek voltak tanúi a miskolci turisztikai ágazatban dolgozó vállalkozások az elmúlt években Miskolcon. A statisztikák szerint 2018-ban 184 ezer látogató 422 ezer vendégéjszakát töltött el a városban, ami csaknem a duplája a 2010-es adatoknak. A tervek szerint 2020-ban nyílik a Miskolctapolcai Strandfürdő II. ütemeként elkészülő óriási fürdőberuházás. A 13 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen éves szinten 280.000 vendég befogadására lesz alkalmas a komplexum.

A városban azonban nemcsak ez az egy turisztikai attrakciófejlesztés van folyamatban, ami azt jelenti, hogy hamarosan a jelenleginél is nagyobb igény lesz a megfelelő felkészültségű turisztikai szakemberekre, hiszen a növekvő vendégforgalomhoz növekvő szakképzett munkaerőre is szükség van. „Folyamatosan állásinterjúztatunk, a tapasztalat azonban az, hogy egyre nehezebb megfelelő munkatársakat találni.” – mondta el egy belvárosi szálloda és étterem tulajdonosa.

Az attrakciók esetében is hasonló a tapasztalat: a miskolci Paktum iroda egyik partnere a Barlangfürdőt és a miskolci strandokat üzemeltető Miskolci Fürdők Kft., ahol jelenleg is több nyitott pozíció van meghirdetve, de kiemelhető többek között a lillafüredi Szent István-barlang és Anna-barlang is, ahová a jelentősen megnőtt vendégforgalom miatt az év folyamán többször keresett barlangi túravezetőket a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Miskolc Megyei Jogú Város Foglalkoztatási Paktum Programjának fontos célja a miskolci cégek munkaerő-szükségletének feltérképezése, valamint a megfelelő munkaerő megtalálásának elősegítése helyi, valamint országos szinten is. A Paktum szakmai partnere a Miskolci Egyetem, amelynek képzései a turizmus területén is nyomon követik a munkaerő-igényeket. A Paktum iroda segíti az álláskeresőket az ideális munkahely megtalálásában, illetve a képzések felkutatásában és az állásinterjúkra való felkészülésben is. Eredményességét jól mutatja, hogy 2018 március óta mintegy 600 embernek segített az elsődleges munkaerő piacon elhelyezkedni.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai