hirdetés
hirdetés

Jobb kommunikáció kell az eredményekről – az Erdők hete

Érdemtelenül keveset beszélünk arról, és mutatjuk be, hogy mennyi csodálatosan felújított erdei utunk, ösvényünk, új turistaházaink vannak. Ezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel október 6-án, pénteken tartott közös sajtótájékoztatójukon beszélt Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos. 

hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület Székházában a szakma és az újságírók előtt a miniszter arról számolt be, hogy az erdészetek és a nemzeti parkok turisztikai fejlődésére az elmúlt hét év alatt 16 milliárdot fordított a kormány, számtalanszor többet, mint a rendszerváltás óta.

Sorolták a számokat: Az agrártárca az elmúlt évben 1 milliárd 35 millió tőkeemelést biztosított az állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásaira, idén ugyanerre a célra további 612 és fél millió forint áll rendelkezésre.

A nemzeti parkok ökoturisztikai szolgáltatásaira mint többen kíváncsiak, a regisztrált látogatók száma tavaly már közel 1, 6 millió volt, amely a 10 évvel ezelőttihez képest 75 százalékos emelkedést jelent.

Az Erdők hetében járunk – mondta Fazekas Sándor, szerinte kiemel feladat, hogy hazánk természeti értékeit megóvjuk, turisztikailag átjárható legyen az ország, és kulturált, a 21 századnak megfelelő körülmények között járhassuk a természetet.

Példaként hozta fel, hogy az Országos Kékkör teljes útvonala is megújult és amelyben a Magyar Természetjáró Szövetség partnereként vett részt az FM. Friss számadat: a Prédikátorszék kilátó az átadás utáni 100 nap alatt 11 ezer látogatót vonzott.

Révész Máriusz sorolta fel a hét év alatt elért eredményeket: összesen 73 turistaház, vagy kulcsosház újult meg, vagy létesült újonnan, 107 erdei iskola, 51 látogatóközpont, kilenc barlang újult meg, vagy végeztek fejlesztéseket. 

A népszerű erdei kilátók közül 14 újonnan épült, hetet pedig felújítottak.

A kormánybiztos a Vándortáborok (a biciklis, vízi vagy gyalogos vándortábor önellátásra berendezkedett, egyik helyről a másikra vándorló táborozási forma) eredményeit összegezve mondta, hogy 2017-ben 1700 gyermek vett részt ezekben, jövőre 10 ezer gyerekre számítanak.

A kisvasút fejlesztési programot mindketten nagyon fontosnak ítélték meg, nemcsak a turizmus, de a vidéken élők számára is. Az ígéret szerint 2019-re számos kisvasút-vonal megújul, többek között a Lillafüredi, a Királyréti és a Mátrai kisvasút, és ez a turizmus számára több vendégéjszakát is jelenthet. 

Fazekas Sándor és Révész Máriusz / fotó: Bódi Ági
Fazekas Sándor és Révész Máriusz / fotó: Bódi Ági

A tájékoztató részeként Pádárné Török Éva, az FM nemzeti parki és tájvédelmi főosztályának vezetője foglalta össze az eredményeket: a Nemzeti Park Igazgatóságok (NPI) a 2014-2020-as időszakban a Környezeti és energiahatékonysági operatív programban (Kehop) nyolc, a Versenyképes Közép-Magyarország operatív programban (Vekop) három, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) pedig a négy ökoturisztikai fejlesztés valósul meg 8 milliárd forintért. 

A Dunakanyar, a Kis-Balaton, és a Szeleta Park dicsekedhet majd látogatóközponttal, és a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark komplex ökoturisztikai fejlesztése is folytatódik.

Idén az állami erdőgazdaságok közjóléti beruházásaira további 612,5 millió forintot költhetnek.

Az október 2-8. között zajló Erdők Hete rendezvénysorozat részletes programjai elérhetőek a www.erdokhete.hu honlapon. 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai