hirdetés

Jövőre leves is lesz!

Gálavacsora női borrend módra: elegáns ételsor, szép bortételek, fesztelen hangulat, szórakoztató műsor – több nem is kell egy kellemes este eltöltéséhez. A Pannónia Női Borrend gálavacsorát rendezett október 8-án a Radisson Blu Béke Hotelben a szekszárdi rozé-király, Dúzsi Tamás tiszteletére, aki 2014-ben az „Év Bortermelője” címet nyerte el.

hirdetés

Keményné Koncz Ildikó tiszteletbeli Nagymester a Dúzsi házaspárral
Keményné Koncz Ildikó tiszteletbeli Nagymester a Dúzsi házaspárral

Makai Éva, a Pannónia Női Borrend nagymestere köszöntötte az egybegyűlteket, átadva a szót az este főszereplőjének, Dúzsi Tamásnak, aki nemcsak szóban, hanem testközelből is bemutatta borait a 140 fős közönségnek. Ráadásul az előre tervezett öt tétel helyett hetet hozott magával: a vacsora végén két meglepetés bort is töltöttek a vendégek poharaiba a francia sajtválogatás mellé.

A Béke Hotel séfje is kitett magáért, az első pillanattól látszott, hogy az ételsor a borok szakszerű kóstolása közben született: mindegyik passzolt a felszolgált borok világához. A sokaranyérmes 2014-es rozé mellé a konfitált marhapofa mesésen illett, az Ócuvée Birtokbor pedig (egyébként ez a tétel lett a Borrend idei zászlósbora egyben) mintha egy tőről fakadt volna a borjú szűzpecsenye - báránygerinc duóval.

A VIVAT Bacchus fiúk egyéni feldolgozású bordalokkal szórakoztatták egy-egy fogás között a vendégeket, és az est egyik fénypontja volt, amikor a borrend avatási ceremóniája következett. Dr. Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke és dr. Csizmadia András „tanár úr” mellett Csézy művésznő is jelölt volt, előbbi kettő az elméleti kérdések megválaszolása után a dugóhúzást és persze a dekantálást is sikerrel abszolválta, Csézy inkább énekelt egy nagyon szép erdélyi népdalt.

A borász pedig értékes mini-előadásokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, amiben nemcsak egy-egy bor megszületésének körülményeiről hallhattunk színes beszámolót, hanem Babits-idézet is helyet kapott. Amúgy a költészetet kedvelő borász Jónás könyvét tudja például fejből, de ez most nem került terítékre az ételek és borok mellé.

Kitünő estét rendeztek a vörös-zöldbe öltözött borrendi hölgyek – élmény volt velük tartani, köszönet érte. Várjuk a jövő évi gálaestet, amelyen, az ígéret szerint, leves is lesz, amely az idén elmaradt, de ennél nagyobb baj sose legyen.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai