Milyen bort visz haza a külföldi Ferihegyről?

Irigyelt az a pincészet, akinek a bora megtalálható a budapesti Liszt Ferenc repülőtér ajándékboltjában, hiszen a későn észbekapó turisták és a külföldre látogató magyarok egyaránt innen választanak szuvenírt. De melyik borászat jut oda a húsosfazékhoz?

Pincészetként jelen lenni a Liszt Ferenc repülőtér duty free shopjában körülbelül olyan, mint főtaxisként a reptér épülete előtt várakozni. Kiváncsiak voltunk tehát, kinek adatik meg ez a szerencse. Sebtében elvégzett ferihegyi bormustránk során örömmel tapasztaltuk, hogy a kínálat minőségi, és a borfajtákat tekintve változatos is.

Az aszúk korábbi „egyeduralma” után már találkozni szép vörösborokkal, száraz fehérekkel és pezsgőkkel is. Kicsit más a helyzet a borvidékek és borászatok tekintetében, mert itt bizonyos koncentrációt véltünk felfedezni. Szembetűnő Tokaj, Szekszárd és Villány dominanciája, márkát tekintve pedig a Sauska pincészeté, hiszen a nagy vörösek mellett pezsgőik és az 5 puttonyos aszújuk is ott van a polcokon. Magyar pezsgőből rajtuk kívül egyébként kizárólag a Törley Pezsgőpincészet három brandje (Törley, François, Hungaria) kapható.

Az évi 10 millió utast is meghaladó forgalmú reptér duty free üzletének palettáján szerepelnek még kiváló Vida, Vylyan, Chateau Dereszla, Disznókő, Dobogó, Gróf Degenfeld, Oremus és Royal Tokaji tételek is. hirdetés A borok forgalmazása a hamburgi székhelyű Gebr. Heinemann felségterülete, ez a cég rendelkezik a világ harmadik legnagyobb duty free hálózatával, az európai repülőtereken pedig piacvezető. Minden évre év elején szokták kiírni a tendert, amire elvileg bárki jelentkezhet, küldhet be mintát; nagyjából szeptemberre hoznak döntést a cég szakemberei. A döntésnél természetesen azt is figyelembe veszik, hogy adott borok és borászatok borai az előző évben miként teljesítettek a duty free boltban.

Legolcsóbb bor: Vylyan Kakas Rozé (1770 Ft) és Dorombor 2-es csomagolásban (2490 Ft)

Legdrágább bor: Sauska Cuvée 5 (29710 Ft)

Forrás: Borászportál


Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.
Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán

Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán 

A napi 24 órában üzemelő Auchan GO üzletbe egy applikációval lehet bemenni, és ezen keresztül lehet fizetni a vásárlás végén.
Csókaszőlő, laska, piros bakator

Csókaszőlő, laska, piros bakator 

Régi magyar szőlőfajták kóstolója egy budai gimnáziumban.
Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.