hirdetés
hirdetés

Mini turnén a Virtuózok Székelyföldön

„Gyerekek a gyerekekért” címmel három állomásból álló mini turnét szerveznek augusztus 4. és 10. között Erdélyben a Virtuózok, a világ első, Magyarországon lezajlott komolyzenei tehetségkutató fiataljainak részvételével. A bevételt a dévai Szent Ferenc Alapítványnak, vagyis Böjte atya pártfogoltjainak ajánlják fel.

hirdetés

Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóját pénteken, július 24-én rendezték meg Siófokon, ahol bejelentették azt is, hogy a tehetségkutató műsor második szériája előtt a Virtuózok stábja a koncertkörút során előválogatást is tart, lehetőséget adva az erdélyi tehetséges fiataloknak, hogy ők is megmérettessék magukat.

Csúcs Krisztina, a Virtuózok marketing igazgatója mutatta be a jelenlévőket. Peller Mariann, a Virtuózok producere üdvözölte a tájékoztatón megjelenteket és elmondta, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ugyanebben az időben rendezték meg egy zeneiskolában az első válogatást, amelyre több mint kétezer jelentkezőt regisztráltak, és ma már 121 koncertjük van lekötve a Virtuózoknak, többek között szerepelnek a Milánói kiállításon és lesz egy japán turnéjuk is.

Többek között szólt arról is, hogy minden eszközzel igyekeznek megkönnyíteni azoknak a tehetséges gyerekeknek a sikerét Székelyföldön is, akiknek nincs lehetőségük felvételi anyagot készíteni és azzal pályázni a produkcióba, most helyben hallgatják meg őket.

A tájékoztatón elhangzott, hogy augusztus 6-án Székelyudvarhelyen, augusztus 7-én Sepsiszentgyörgyön, augusztus 8-án pedig Csíkszeredában lépnek fel, a fiatalokat a Csíki Kamarazenekar kíséri.

Molnár Levente nemzetközileg is elismert, székelyföldi születésű operaénekes, a turné ötletgazdája a tájékoztatón elmondta, hogy gyermekkori álmát látja teljesülni, amikor a tehetséges, klasszikus zenét tanuló erdélyi gyerekek is részt vehetnek a válogatón, és segítséget kaphatnak tehetségük kibontakozásához. „A tehetség utat tör magának, de utat kell adni ehhez” – mondta az operaénekes.

Készül a zeneotthon Szovátán

Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a támogatásnak jó helye lesz, a zenét fogja szolgálni. Mint mondta, már négy éve törik a fejüket, hogy legyen a tehetséges gyerekeknek zenélési lehetőségük Szovátán, ahol a város felett van egy kéthektáros területük. Mint mondta, egy fészekre vágytak, egy zeneotthonra, de most a segítségnek köszönhetően lesz helyük és talán hangszereik is.

A tájékoztatón megjelent Szűts Apor zongoraművész, a Virtuózok című tehetségkutató egyik felfedezettje is, aki saját élményeiről és benyomásairól beszélt, és arról, hogy a vetélkedőn szakmai visszaigazolást kapott arról, hogy van keresnivalója ezen a pályán, és hogy fontos az, hogy az ember sokrétű legyen. A fiatal művész mini koncerten mutatta be zongoratudását a sajtó képviselőinek.

Böjte atya és a plakát
Böjte atya és a plakát
Szüts Apor
Szüts Apor

Az MTVA Virtuózok stábja a 2016-os Virtuózok komolyzenei tehetségkutató előválogatóját a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskolában rendezik meg augusztus 5-én. A meghallgatásra eddig többen jelentkeztek Erdélyből. Az előválogatást rögzítik és a későbbiekben műsorra tűzi a közszolgálati televízió.

A Virtuózok Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora. A többi televízióban sugárzott versennyel ellentétben itt kizárólag a klasszikus zenei képzettség és tehetség számít. A Virtuózok szakmai csapata azokat a fiatalokat próbálja felkutatni, akik kiválóan játszanak a klasszikus zenei hangszerek egyikén, vagy klasszikus énekben nyújtanak kiemelkedő teljesítményt.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai